Οι θέσεις της ΔΑΣ για τον Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού



«Ο Οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού δεν είναι υπόθεση μόνο ενός κλάδου, αλλά όλων συνολικά των εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων. Η ανάδειξη, η προβολή και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αφορά μόνο την αρχαιολογία, είναι συγκερασμός διαφόρων επιστημών και ειδικοτήτων. Ούτε ο προτεινόμενος από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων Οργανισμός μπορεί να προωθείται ως απόφαση διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, δηλαδή των οργάνων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας».

Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο κείμενο που κατέθεσε στο ΔΣ του Συλλόγου αναφορικά με την πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ για τον Οργανισμό.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Η πρόταση για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, που ψήφισε η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΑ, μας βρίσκει αντίθετους. Πέρα των επιμέρους θεμάτων που χρήζουν προσοχής η αντίθεσή μας εκφράζεται επί της αρχής της πρότασης. Με μια πρώτη ματιά δεν καταφέρνει να απεγκλωβιστεί από τη λογική της αστικής διαχείρισης που εφαρμόζεται και από την παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το προσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας του 2000, που εφαρμόζεται τις δύο τελευταίες δεκαετίες από την κυρίαρχη, αστική πολιτιστική πολιτική των προηγούμενων «δικομματικών» κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ). Δεν υπάρχει απόφαση και δράση της ΕΕ -μέσω της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων- που να μην επιταχύνουν την εφαρμογή του παραπάνω αντιδραστικού πλαισίου. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η επίθεση που δέχεται η δημόσια διαχείριση του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, και των μνημονίων. Αντίθετα, η κρίση και τα μνημόνια είναι η ευκαιρία ώστε το σύστημα να εφαρμόσει, σε όποιο εύρος μπορεί, τα στρατηγικά του σχέδια.

Οι άξονες στους οποίους στηρίζεται η πρόταση αποτυπώνουν τις κατευθύνσεις που ορίζει η ΕΕ μέσω των ΕΣΠΑ 2014-2020 στον τομέα του πολιτισμού. Προωθούν την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Δεν διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δεν επιλύονται τα χρόνια προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που απορρέουν από την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών της.

Δεν υπάρχει σύνδεση της πρότασης για τη δομή του Οργανισμού με την προστασία, τον έλεγχο και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων».

Η ΔΑΣ προτείνει:

  • Απόλυτη προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Πλήρη ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (ΑΥ). Απαιτούμε μια Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία θα στηρίζεται στα πόδια της και δεν θα είναι όμηρος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της ΕΕ ώστε να διεξάγει την απαιτούμενη προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
  • Προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όχι με κριτήρια ανάπτυξης όπως ορίζονται από την ΕΕ. Αύξηση του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό – Διεξαγωγή του έργου με εθνικούς πόρους και εφαρμογή του αποκλειστικά με το θεσμό της αυτεπιστασίας.
  • Στελέχωση και υπερκάλυψη της ΑΥ με μόνιμο και σταθερό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών.
  • Όχι στις μετακινήσεις και την κινητικότητα του υπηρετούντος προσωπικού της ΑΥ.
  • Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας, τέλος στην ομηρία των εργαζομένων (πεντάμηνα – οκτάμηνα).
  • Απόσυρση της πρότασης του Οργανισμού που κατατέθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΑ στη διημερίδα στις 25-26/2/16.
  • Πρόταση του ΔΣ του ΣΕΑ στην προσεχή συνέλευση για συμμετοχή του Συλλόγου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού ΠΟΕ – ΥΠΠΟ.

Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την ανακοίνωση της ΔΑΣ. 

Συνημμενα Αρχεια

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός