ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: Απάτη οι ισχυρισμοί ότι οι «υγιείς επιχειρήσεις» θα βελτιώσουν το εισόδημα των εργαζομένων



«Κάθε μέρα που περνά, κι όσο μπαίνουμε για τα καλά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι στην Ελλάδα των 25 εκατ. τουριστών υπάρχει χώρος μονάχα για λίγες δεκάδες επιχειρηματικούς ομίλους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Επισημαίνει ότι «σε αυτούς καταλήγει η μερίδα του λέοντος από τα 15 δισ. ευρώ έσοδα. Για αυτούς δοκιμάζεται η υγεία, η ασφάλεια και η επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό. Από αυτούς υλοποιούνται τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Κι όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη που συντελείται σε έναν κλάδο, όπως ο Τουρισμός -Επισιτισμός, τόσο μεγαλύτερη απαιτείται να είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Γιατί το ιδεολόγημα των μεγαλοεργοδοτών κι όσων προσκυνούν το σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, πως η ανάπτυξη φέρνει νέες θέσεις εργασίας, είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα».

Η Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Athens Ledra» (όμιλος Παρασκευαΐδη) αναστέλλουν τη λειτουργία του, πετώντας στο δρόμο 200 απλήρωτους εργαζόμενους, ενώ είναι γεμάτο πελάτες. Στόχος τους είναι να εγγυηθούν στον επόμενο ιδιοκτήτη ότι θα μπορεί να προσλάβει ανοργάνωτους εργαζόμενους, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και με μισθούς πείνας.

Η γνωστή αλυσίδα «Goody’s» ανοίγει καταστήματα στη θέση όσων τα διατηρούσαν με δικαιοχρησία (franchise), στέλνοντας στην ανεργία, επίσης, απλήρωτους εργαζόμενους, αφού έχει βγάλει κέρδη από την εκμετάλλευση του brand name και των προϊόντων που πουλάει. Στα Γιάννενα μάλιστα δεν τήρησε ούτε τη συμφωνία που έκανε για την πληρωμή των δεδουλευμένων».

Τονίζει ότι «οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι οι “υγιείς επιχειρήσεις” θα βελτιώσουν το εισόδημα των εργαζομένων, είναι μια απάτη. Στην πραγματικότητα διατηρεί και επεκτείνει τους νόμους που μειώνουν ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Εκατοντάδες είναι οι συμβάσεις που υπογράφονται από «Ενώσεις Προσώπων» (δηλαδή τους ίδιους τους εργοδότες και τα στελέχη τους), με μισθούς και δικαιώματα που παραπέμπουν σε εποχές δουλείας. Ορισμένες από αυτές έχουν όρους χειρότερους κι από αυτούς που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι ελάχιστες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ, δεν ισχύουν σχεδόν πουθενά! Από τα 10.000 περίπου ξενοδοχεία η κλαδική Συλλογική Σύμβαση δεν εφαρμόζεται ούτε στα 100. Κι όπου εφαρμόζεται είναι γιατί έχουν πάρει οι εργάτες στα χέρια τους την υπεράσπιση όσων κατακτήσεων έχουν απομείνει.

Κι ενώ η “Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων” της ΕΕ εισηγείται νέες ανατροπές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις, ενώ με την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου έρχεται νέα φοροληστεία σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκή κατανάλωση.

Κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενος πρέπει να δώσει αποφασιστική απάντηση.

Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να ‘ρθούν τα πάνω κάτω!».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός