ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στις 14 Ιούνη



Mε μία ξεχωριστή συναυλία των Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση με τίτλο «Τα αηδόνια της Ηπείρου», συνεχίζονται αύριο Τρίτη 14 Ιούνη, στις 9.30 το βράδυ στο Αρχαίο Ωδείο, οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Σε μια εκδήλωση την οποία πλαισιώσουν το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων και το Πολυφωνικό – χορευτικό σχήμα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, ο κορυφαίος μουσικός – αυτοσχεδιαστής Πετρολούκας Χαλκιάς, θα βάλει τη δική του «υπογραφή» στο θεσμό του Φεστιβάλ, απογειώνοντας το κοινό.

Η πεντατονική ηπειρώτικη μουσική είναι αυτή που υπηρετεί πιστά ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο κλαρινίστας από το Δελβινάκι, που έχει συμβάλει στη διάδοση της ελληνικής μουσικής παράδοσης, εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα με καλλιτεχνική δεξιοτεχνία και ευρηματικότητα που ξεπερνά οποιοδήποτε τοπικό μουσικό είδος, καθώς δεν δίστασε να ανοίξει τους ορίζοντές του και να συμπράξει με διακεκριμένους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο, επεκτείνοντας τα όριά του όσο λίγοι. Έτσι, μέσα από την τέχνη του, η Ήπειρος διασταυρώθηκε με το rock, τη jazz, το blues, αλλά και άλλες ethnic μουσικές, πάντα με συναρπαστικά και γοητευτικά αποτελέσματα.

Αυτό το πάντρεμα είναι που κάνει τον Πετρολούκα Χαλκιά να ξεχωρίζει, και να μην είναι απλός άλλος ένας δεξιοτέχνης του κλαρίνου, αλλά μια μεγάλης εμβέλειας μουσική προσωπικότητα, που χαρίζει στην τέχνη του διαχρονικότητα, αφού αποπειράται να την αναμιγνύει αυτοσχεδιαστικά με άλλες, φαινομενικά εντελώς διαφορετικές, μουσικές παραδόσεις.

Χορευτικό τμήμα Δήμου Πατρέων 

 

Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας ιδρύθηκε στις 9 Οκτώβρη του 1976, σαν ένα από τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηριού κλείνοντας φέτος 40 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο στα πλαίσια του λαϊκού μας χορού και γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η ζωντάνια όλων των ανθρώπων στο χορευτικό, η πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνισμού, η εκτίμηση του λαϊκού πολιτισμού, δημιούργησαν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιαστούν αξιόλογες δουλειές που το έκαναν να ξεχωρίσει για την ποιότητα που προσέγγισε το λαϊκό μας χορό όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές απ’ αυτές είναι: «Νησιώτικο οδοιπορικό», «Κιλελέρ», «Μικρασιατικά», «Είναι ο τόπος μου», «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα», «Το ταξίδι του Τσαλαπετεινού», «Χορεύοντας», «Στην κόψη του ξυραφιού», «Εγκατάλειψη», «Όρχησις επών και εποχών» και άλλα πολλά.

Μέσα από παρακολούθηση όσο το δυνατόν περισσότερων σημαντικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχή και διοργάνωση φεστιβάλ, επιτόπιες έρευνες, αναζητήσεις μέσω γραπτών και ζωντανών ανθρώπινων πηγών ερχόμαστε σε επαφή με τους πραγματικούς φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι η έρευνα, η μελέτη και η παρουσίαση των ευρημάτων του στη σημερινή πραγματικότητα.

Μακριά από τα βέλη του εθνικισμού προσεγγίζουμε το λαϊκό μας χορό, επιδιώκοντας να αντλήσουμε απ’ αυτόν τις πανανθρώπινες αξίες που σε κάθε βήμα του κουβαλάει, σφυρηλατημένες έτσι όπως μόνο η λαϊκή ψυχή ξέρει να κάνει. Αξίες, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα, μέσα σε μία κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης, αποχαύνωσης και εμπορευματοποίησης των πάντων.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, τα μέλη του χορευτικού προσφέρουν χωρίς υλική αμοιβή όλο τον ελεύθερο χρόνο τους (και αυτό είναι το σπουδαίο), πιστοί στα ιδανικά της ερασιτεχνικής δημιουργίας, χρησιμοποιώντας το λαϊκό μας χορό ως ασπίδα αντίστασης σε κάθε μορφή υποκουλτούρας απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται.

Στο χορευτικό τμήμα δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται κανείς. Όλοι όσοι υπήρξαν και υπάρχουν (δάσκαλοι και μέλη) πρόσφεραν και προσφέρουν στην υπόθεση λαϊκός πολιτισμός με μόνο συμφέρον μία στάση ζωής απαλλαγμένη όσο αυτό είναι δυνατόν από τη μιζέρια που προκαλεί η αδιαφορία του «ωχαδερφισμού», ο άκρατος καταναλωτισμός, η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση των πάντων, με μόνο γνώμονα το ατομικό συμφέρον.

Αυτή είναι και η συνεισφορά του χορευτικού του Δήμου Πάτρας στην υπόθεση πολιτισμός, ότι εδώ δεν ισχύουν οι αξίες του χρήματος, αλλά οι αξίες της προσφοράς. Μέσα σε αυτό το κλίμα διαπαιδαγωγούνται όλοι μικροί και μεγάλοι δάσκαλοι και μαθητές.

Σήμερα, το χορευτικό έχει πάνω από 1.400 ενήλικες στα εντατικά και ψυχαγωγικά του τμήματα και περισσότερα από 700 παιδιά στα παιδικά και εφηβικά τμήματα, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας, μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στα 39 χρόνια λειτουργίας το χορευτικό έχει ξεπεράσει τις 1.000 παραστάσεις και έχουν περάσει μέσα απ’ αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήλθαν σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.

Το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία, Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία, Ουκρανία, Νιγηρία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας, Κροατία κ.λπ. Όπου και αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των ελληνικών λαϊκών χορών.

Σε συμμετοχή μας σε διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ βραβευτήκαμε στην Κωνσταντινούπολη το 2006 και πήραμε την πρώτη θέση στην Κροατία το 2012.

Έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στην έναρξη του καρναβαλιού με χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου και η παρουσία του κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.

Σήμερα διδάσκουν στα παιδικά και ενήλικα τμήματα 25 δάσκαλοι προερχόμενοι από τα σπλάχνα του χορευτικού και έχουν διακριθεί για τη χορευτική τους αρτιότητα, τη θέλησή τους για εκπαίδευση στα ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, μα και την ηθική τους υπόσταση.

Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει στο χορευτικό περνάει από τη διαδικασία του δόκιμου, δίπλα σε κάποιον έμπειρο δάσκαλο και αφού έχει όλα τα προσόντα και την ωριμότητα, προτείνεται από το δάσκαλό του για να αναλάβει κάποιο τμήμα. 

Στα πλαίσια του χορευτικού λειτουργεί ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης λαϊκής μουσικής με μαέστρο την κα Δήμητρα Αψώμοτου.

Διαθέτει φορεσιές αντίγραφα των παραδοσιακών κατασκευασμένες στο εργαστήριο της «Δώρας Στράτου», καθώς και φορεσιές για την παρουσίαση λαϊκών χορών και χορογραφιών με υπεύθυνο ιματιοθήκης τον κ. Δημήτρη Πολυγένη.

Πανειπηρωτικός Σύλλογος Πατρών 

 

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών συμμετέχει στη εκδήλωση «Τα αηδόνια της Ηπείρου» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, πλαισιώνοντας τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση, με το πολυφωνικό και χορευτικό του σχήμα.

«Το «Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι», είδος παλαιότατης καταγωγής, αποτελεί ζώσα παράδοση και στοιχείο ταυτότητας της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, συνιστώντας παράλληλα ένα πολιτιστικό «διαβατήριο» ανάμεσα στα σύνορα και στους γειτνιάζοντες λαούς. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα στο ρεπερτόριο της παγκόσμιας πολυφωνίας, μαρτυρώντας την αξία της συλλογικής πειθαρχίας, αλλά και τη σημασία του αυτοσχεδιασμού, όπως τα στοιχεία αυτά προβάλλονται μέσα από τη δόμηση και το ύφος της ερμηνείας του, τον επιμερισμό και την αλληλεγγύη των διαφορετικών ρόλων του.»

Με αυτά τα λόγια περιγράφεται το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι στο Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μετά την πρόσφατη εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

Σήμερα, το Σύνολο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών παρουσιάζει τα τραγούδια: «Χαριτωμένη Συντροφιά» και «Τι κακό έκαμα ο καημένος».

Παράλληλα, το χορευτικό τμήμα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, θα παρουσιάσει τους ακόλουθους τέσσερις χορούς-τραγούδια:

«Ξύπνα περδικομάτα μου»: πατινάδα που αποδίδεται και με διάφορα χορευτικά μοτίβα. Εδώ θα αποδοθεί ως 6σημο ιδιότυπο τσάμικο Θεσπρωτίας.

Φράσια με γυρίσματα: το πρώτο μέρος είναι οργανικό ζαγορίσιο σε 4σημο ρυθμό, τα λόγια του οποίου δεν έχουν διασωθεί.

«Μαρίκα»: τραγούδι της αγάπης που σχεδόν τα λόγια του είχαν ξεχαστεί.

Γάτιτα μονή-Ζαραβίνα, οργανικός σκοπός Πωγωνίου που, όμως, τελευταία προστέθηκαν και λόγια. Χορεύεται με αργό, στρωτό και χαρακτηριστικό βήμα.

Η επιλογή των συγκεκριμένων τραγουδιών έγινε με βάση την ιδιαιτερότητα της ιστορίας τους καθώς και του ότι σπάνια παρουσιάζονται εκτός Ηπείρου. Το γυναικείο σύνολο του Πανηπειρωτικού Συλλόγου, θα αποδώσει χορευτικά τα εν λόγω τραγούδια-χορούς με λιτό και δωρικό τρόπο, δύο γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν την ηπειρώτισσα γυναίκα ανά τους αιώνες.

Τιμές και σημεία προπώλησης εισιτηρίων

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10.00 ευρώ

Ανέργων – φοιτητών 7.00 ευρώ

Προπώληση Εισιτηρίων

Τα σημεία προπώλησης είναι:

Σημεία Προπώλησης Ημέρες – Ώρες προπώλησης

Διεύθυνση Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΔΗΠΕΘΕ

Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» Τρίτη – Κυριακή 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00

Πλατεία Γεωργίου 2610 273 613

Music Station (ώρες καταστημάτων) Ρήγα Φεραίου 34, 2610 222 411

Οπτικά Καραμούζης (ώρες καταστημάτων) Μαιζώνος 92, 2610 221 989

Βιβλιοπωλείο Discover (ώρες καταστημάτων) Πατρέως 30, 2610 624 916

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός