Διορισμούς μόνιμων καλλιτεχνών – εκπαιδευτικών, απαιτεί το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με σύνθημα: «Τα μαθήματα Τέχνης στα σχολεία χτίζουν δημιουργικούς ανθρώπους».
Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΕΤΕ, διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 1η Ιούλη, στις 21.00, στο Σύνταγμα, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων ΦΙΛΟΝ, για την αισθητική αγωγή και την καλλιτεχνική παιδεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διεκδικώντας διορισμούς μόνιμων καλλιτεχνών – εκπαιδευτικών αλλά και γενικότερα εκπαιδευτικών-ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των σχολείων.
Σε δελτίο Τύπου, το ΕΕΤΕ σημειώνει ότι:
«Η Αισθητική Αγωγή και η Καλλιτεχνική Παιδεία, η μείωση των ωρών των καλλιτεχνικών μαθημάτων, δεν είναι θέμα μόνο των αναπληρωτών που απολύονται, αλλά συνολικότερα θέμα των μαθητών, των γονιών, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη διδασκαλία της Τέχνης στα σχολεία..
Το τίμημα θα πληρώσουν πάλι οι μαθητές που θα στερηθούν το μάθημα της τέχνης, ένα ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ στο σχολείο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της καλλιέργειας των συναισθημάτων. ΄Ενα μάθημα αναγκαίο για όλους τους μαθητές σε όλη τη διάρκεια της 12ετούς εκπαίδευσης, που χρόνια τώρα μπαίνει συνεχώς στην προκρούστεια κλίνη σε κάθε εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση». Και βέβαια, στο ερώτημα ποιος θα διδάσκει το μάθημα, απαντάμε πως δεν είναι θέμα συντεχνιακό, αλλά θέμα ουσίας και επιστημονικής γνώσης του αντικειμένου: Δεν μιλάμε για απασχόληση-«παρκάρισμα» των μαθητών, αλλά για αναγκαία διδασκαλία της Τέχνης. Και αυτοί που έχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών είναι οι «ειδικότητες» που σήμερα εκδιώκονται από την εκπαίδευση.
Όπως γνωρίζετε ήδη, τις επόμενες μέρες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα περνούν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να πάρουν τα χαρτιά της απόλυσής τους. Από αυτούς, ο μεγάλος αριθμός απολυμένων δεν θα μπορέσει να μπει ούτε καν στο ταμείο ανεργίας, εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν, ενώ για χιλιάδες ακόμα από αυτούς και μέσα σε αυτούς για τους εκπαιδευτικούς τέχνης (ειδικοτήτων) θα κλείσει η πόρτα του σχολείου για την επόμενη χρονιά εξαιτίας των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Η πολιτική των περικοπών στην εκπαίδευση επιδεινώνει και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το ρόλο που θα έπρεπε να έχει το Δημόσιο Σχολείο στη χώρας μας:
◾Οι συγχωνεύσεις των σχολείων και το κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων.
◾Η υποχρηματοδότηση με το «κλείσιμο της κάνουλας» μέσω ΕΣΠΑ.
◾Οι ελλιπείς υλικοτεχνικές υποδομές.
◾Η δεύτερη ανάθεση σε εκπαιδευτικούς ΠΕ70 των μαθημάτων των ειδικοτήτων και μέσα σ’ αυτά της Αισθητικής Αγωγής.
◾Η κατάργηση επί της ουσίας του Ολοήμερου Σχολείου – με αδυναμία πρόσβασης όλων των παιδιών και χωρίς ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
◾Η κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής από τις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.
◾Η μείωση ωρών σε μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής είναι μόνο κάποια από τα πολύ ουσιαστικά προβλήματα.
Διεκδικούμε:
1. Μόνιμους διορισμούς τώρα για την κάλυψη όλων των ήδη υπαρχόντων κενών στην εκπαίδευση με άνοιγμα οργανικών θέσεων.
2. Τα μαθήματα των ειδικοτήτων να καλύπτονται αποκλειστικά από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
3. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Καμία απόλυση Αναπληρωτών, κανείς δεν περισσεύει!
4. Να αποσυρθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά που δυσκολεύουν την παρακολούθησή τους από το σύνολο των παιδιών.
5. Ενιαίο και ουσιαστικό παιδαγωγικό πρόγραμμα στο Ολοήμερο και δυνατότητα παρακολούθησής του απ’ όλα τα παιδιά.
6. Κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που καταργεί Τμήματα Ένταξης και του άρθρου που κλείνει νηπιαγωγεία.
7. Διεύρυνση και αναβάθμιση της Αισθητικής Αγωγής σ’ όλα τα σχολεία.
8. Εκσυγχρονισμό και κάλυψη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.
9. Να αποσυρθεί η απόφαση για κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ στηρίζει τον αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, διεκδικούμε Καλλιτεχνική Παιδεία και Αισθητική Αγωγή για όλους τους μαθητές σε όλη τη διάρκεια ενός ενιαίου, 12χρονου, δημόσιου και υποχρεωτικού σχολείου. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές, τόσο Καλλιτεχνικής Παιδείας, όσο και Γενικής Παιδείας».