ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Ανακάλυψη γαλαξιακού σμήνους σε απόσταση ρεκόρ 11,1 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη



 

galaxy-cluster

Η ανακάλυψη του μακρινότερου σμήνους γαλαξιών με την ονομασία CL J1001+0220 (CL J1001 για συντομία) έγινε με τα τα παρατηρητήρια ακτίνων-Χ Chandra της NASA και XMM-Newton της ESA, τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer, καθώς και την επίγεια συστοιχεία τηλεσκόπίων ALMA. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal».

Το σμήνος γαλαξιών βρίσκεται περίπου 11,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. «Αυτό το σμήνος γαλαξιών δεν είναι μόνο αξιοσημείωτο για την απόστασή του, καθώς διανύει μια καταπληκτική έκρηξη ανάπτυξης σε σχέση με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ποτέ», είπε ο Tao Wang ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Μέσα σε μια απόσταση περίπου 250.000 έτη φωτός, o πυρήνας του CL J1001 περιλαμβάνει έντεκα μεγάλους γαλαξίες, εννέα από τους οποίους βιώνουν έναν εντυπωσιακό αριθμό γεννήσεων άστρων, με πάνω από 3.000 νέα άστρα ανά έτος.
Ειδησεογραφική Πηγή :NASA

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός