Οι δύο Κινέζοι αστροναύτες στο διαστημικό εργαστήριο «Tiangong 2» (φωτό ΑΡ)
Το διαστημικό εργαστήριο «Tiangong 2» θα γίνει από σήμερα τα ξημερώματα και ως τις 18 Νοέμβρη το νέο σπίτι των δύο Κινέζων αστροναυτών, Σινγκ Χαϊπένγκ (διοικητής της αποστολής) και Τσενγκ Ντονγκ, που εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα στο διάστημα με το διαστημικό πύραυλο «Σέντζου 11».
Σε στιγμιότυπο που μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ, ο Σινγκ Χαϊπένγκ φαίνεται να ανοίγει την καταπακτή του εργαστηρίου και να μπαίνει χαμογελώντας στο χώρο, ακολουθούμενος από τον αστροναύτη Τσενγκ Ντονγκ.
Στη συνέχεια οι δύο αστροναύτες φαίνεται να στέλνουν χαιρετισμούς από το εργαστήριο στην πατρίδα τους και σε όλο τον κόσμο. Θα παραμείνουν στο «Tiangong 2» για ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου θα διενεργήσουν σειρά ιατρικών και άλλων πειραμάτων.
Η εκτόξευση του πυραύλου που τους μετέφερε στο διαστημικό εργαστήριο έγινε από την έρημο Γκόμπι, στη Νοτιοδυτική Κίνα και χαρακτηρίστηκε από ξένους παρατηρητές ως εξαιρετική. Στη συνέχεια ο πύραυλος «Σέντζου 11» συνδέθηκε με το εργαστήριο, που πλέον βρίσκεται σε τροχιά περίπου 393 χλμ. πάνω από τη Γη.
Στόχος ο κινεζικός διαστημικός σταθμός
Το μήκους 10,4 μέτρων και βάρους 9,5 τόνων «Tiangong 2» τέθηκε σε τροχιά στις 15 Σεπτέμβρη και αποτελεί το δεύτερο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας. Το πρώτο, το «Tiangong 1», εκτοξεύθηκε στο διάστημα το Σεπτέμβρη του 2011 και φιλοξένησε τρεις αποστολές -δύο εκ των οποίων αφορούσαν επανδρωμένα διαστημόπλοια «Shenzhou»- πριν από τον τερματισμό της λειτουργίας του τον περασμένο Μάρτη. Το «Tiangong 1» είναι πιθανό να πέσει στη Γη στα τέλη του 2017, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους.
Το πρόγραμμα «Tiangong» έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάσει τις τεχνολογίες που η Κίνα θα χρειαστεί για να χτίσει το διαστημικό σταθμό, τον οποίο η χώρα σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Αυτός ο διαστημικός σταθμός πιθανότατα θα είναι σημαντικά μικρότερος από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) που έχει βάρος 440 τόνους. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο κινεζικός σταθμός θα είναι περίπου 60 τόνους.
Από την άλλη, το «Σεντζού 11» είναι το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό όχημα της Κίνας μετά από τρία χρόνια. Η πιο τελευταία τέτοια αποστολή ήταν με το «Σεντζού 10», που μετέφερε τρεις αστροναύτες στο «Tiangong 1» τον Ιούνη του 2013. Οι τρεις αστροναύτες είχαν περάσει 14 ημέρες στο διάστημα.