Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή αυτή την ώρα από εργαζόμενους σε κλάδους του Δημοσίου, ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους. Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και ακολούθησε πορεία.
«Πάρτε πίσω το νόμο για την αντιδραστική κινητικότητα και αξιολόγηση – Ανάκτηση όλων των απωλειών – Ζωή με δικαιώματα» με υπογραφή ΠΑΜΕ το κεντρικό πανό στην κεφαλή της πορεία.
«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Όχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική», «Εργάτη μη δεχτείς, με ψίχουλα να ζεις», «ΠΑΜΕ γερά, ΠΑΜΕ ταξικά, στις 8 Δεκέμβρη κανένας στη δουλειά» τα συνθήματα που φωνάζουν οι απεργοί.
Η σημερινή απεργία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης συνολικότερα της εργατικής – λαϊκής πάλης ενάντια στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου. Αποτελεί βήμα προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη.
Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι Λαϊκές Επιτροπές από Δήμους της Αττικής, συνταξιούχοι καθώς και μαθητές. Με την πορεία ενώθηκαν και οι φοιτητές και οι σπουδαστές, ύστερα από κάλεσμα του ΜΑΣ, οι οποίοι νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια.
Κάλεσμα σε Ομοσπονδίες και Σωματεία του δημόσιου τομέα με αποφάσεις ΔΣ και ΓΣ να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη απηύθυνε στην ομιλία της στην Ομόνοια η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. «Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν εκεί στην ΑΔΕΔΥ, στις 8 Δεκέμβρη θα έχει πανεργατική απεργία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στηλίτευσε τις πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ που «βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων, καλλιεργούν την ηττοπάθεια, δίνουν χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι’ αυτό στη ΓΣΕΕ καταψήφισαν τη σημερινή απεργία και γι αυτό στην ΑΔΕΔΥ καταψήφισαν την κλιμάκωση της πάλης με γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη». «Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτές τις ηγεσίες» τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να δυναμώσουν τα σωματεία τους. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμη η Λαμπρινή Χριστόγιαννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας και ο Μάκης Τσελέντης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού.
Οι απεργοί καταγγέλλουν το νέο οδοστρωτήρα σε ό,τι έχει απομείνει από εργατικά – λαϊκά δικαιώματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Την απελευθέρωση απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%, το νομοσχέδιο για την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση» που έρχεται να συμπληρώσει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Βερναρδάκη και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο.
Την παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης δηλαδή της δουλειάς-«λάστιχο» με 300-400 ευρώ μισθό, τη νέα μείωση των σημερινών συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, τη νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, το νέο συνδικαλιστικό νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.
Στους δρόμους του αγώνα σήμερα και οι ναυτεργάτες καθώς από τα χαράματα είναι σε εξέλιξη η απεργία τους, ενώ νωρίτερα στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ από την ΠΑΣΕΒΕ και συνταξιούχους.