Ένα ελάχιστο δείγμα του πολυπλόκαμου συστήματος συλλογής και χρήσης δεδομένων από κινητά τηλέφωνα εκατομμυρίων χρηστών, έδωσε ο πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών Γκέρχαρντ Σίντλερ στη «Frankfurter Allgmeine Zeitung» (FAZ).
Σύμφωνα με τον Σίντλερ, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) συλλέγει πληροφορίες από χρήστες κινητών τηλεφώνων, τόσο με ιδία μέσα, όσο και μέσω εταιρειών παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, τα αποθηκεύει και τα επεξεργάζεται, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
«Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των πολιτών για τη δουλειά των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Μια τόσο στενή παρακολούθηση δεν την θέλει κανείς, ούτε εγώ. Κίνδυνοι όμως όπως η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζονται εάν οι Μυστικές Υπηρεσίες δεν συλλέγουν πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να περιέχουν και ψηφιακά ίχνη. Στο βαθμό που μπορώ να γνωρίζω, η BND προσπαθεί όμως να το κάνει επιλεκτικά και να αποθηκεύει δεδομένα με προκαθορισμένο συγκεκριμένο στόχο. Κάθε χρήστης κινητού τηλεφώνου δίνει οικειοθελώς καθημερινά -και εν μέρει ενεργά- σε τρίτους περισσότερα στοιχεία από όσα θα μπορούσε ποτέ να συγκεντρώσει η BND», είπε στη συνέντευξή του.
Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν οι πραγματικοί πολυπλόκαμοι συλλέκτες δεδομένων είναι οι «Apple», «Google» και Σία, απάντησε: «Θα έπαιρνα αποστάσεις από τέτοιες εκφράσεις. Είναι γεγονός όμως ότι οι μεγάλες πολυεθνικές συγκεντρώνουν κάθε λεπτό -εν μέρει με την ενεργό υποστήριξη των χρηστών- δισεκατομμύρια δεδομένων, κάθε τι το οποίο κρίνεται σημαντικό. Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών δεν ενδιαφέρονται για τόσο μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Ενδιαφέρονται για λιγότερο από το 1 τοις χιλίοις των παγκοσμίως διαθέσιμων πληροφοριών. Και αυτές είναι αναγκαίες για τη επιτυχή δουλειά των Μυστικών Υπηρεσιών. Εάν παραιτηθούν από αυτές, δεν θα μπορούσαν να κάνουν σήμερα τη δουλειά τους».