Μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ενδεικτική των πολύ επικίνδυνων σχεδίων που «τρέχουν» με την ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έδωσε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στην «Καθημερινή» της Κυριακής 27/11.
Ο πρέσβης, στο φόντο και της πρόσφατης επίσκεψης του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, χωρίς να «κρύβει λόγια», ανοίγει στη συνέντευξή του όλη την «ατζέντα» των ΗΠΑ στην περιοχή, το ρόλο που επιφυλάσσουν για την Ελλάδα, χωρίς να κρύβει και το «θαυμασμό του» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που η σχέση τους, όπως χαρακτηριστικά λέει: «Είναι η πιο άνετη σχέση που είχαμε εδώ και πολύ καιρό, με μια σαφή εικόνα και στις δυο πλευρές ότι τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται από μια ευρεία συνεργασία».
Πρόκειται, εξάλλου, για συνεργασία και επικίνδυνα σχέδια στα οποία αποβλέπει να παίξει ενεργό ρόλο η αστική τάξης της χώρας μας, με «χαρτί» τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και στόχο την «αναβάθμιση» της θέσης της σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην περιοχή και την καπιταλιστική ανάκαμψη. Πρόκειται, δηλαδή, για τους στόχους του κεφαλαίου, που όπως αποκαλύπτει και η συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη, δρομολογούν ανησυχητικές εξελίξεις για το λαό μας.
«Υπάρχει ένα διάγραμμα με τρεις κύκλους. Ο ένας αφορά τη Βόρεια Αφρική, ο άλλος την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία και ο τρίτος τη Μαύρη Θάλασσα και μια πιο επιθετική και επεκτατική Ρωσία. Το μέρος όπου αυτοί οι τρεις κύκλοι συναντώνται είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι το υφιστάμενο στρατηγικό πλαίσιο…».
«(Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή) είναι πολύ σημαντικός. Παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πυλώνας σταθερότητας και δημοκρατικής διακυβέρνησης σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει προκλήσεις».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Αμερικανός πρέσβης το πώς οι ΗΠΑ βλέπουν τη θέση της Ελλάδας και το ρόλο που της επιφυλάσσουν στην περιοχή – «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για σταθερή ένταξη στο ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο κάνουν, εξάλλου, τον Αμερικανό πρέσβη να προχωρά και στην εν λόγω συνέντευξη σε μια σειρά από αναφορές, όπως ότι «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ελλάδα. Επενδύουν σε μια πετυχημένη Ελλάδα (…) μια χώρα που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως καθοριστική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ…».
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρέσβης σπεύδει να υπονοήσει και τη σημασία της Ελλάδας, ως μοχλού για την παρέμβαση των ΗΠΑ στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου εξελίσσονται οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και τμήματα του κεφαλαίου. Ανταγωνισμοί που απειλούν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης – βασικού συμμάχου των ΗΠΑ, ενώ παίρνουν και τη μορφή «προβληματισμού» για το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων, «ανησυχίας» για την εκλογή Τραμπ, αλλά και σεναρίων και δεύτερων σκέψεων για στοίχιση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ο Αμερικανός πρέσβης σπεύδει να κλείσει κάθε τέτοια συζήτηση, «υπενθυμίζοντας», καθόλου τυχαία, και τη σχετική εμπειρία της Ουκρανίας, όπου η διαπάλη για το με ποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα στοιχηθεί η χώρα οδήγησε έως την πολεμική σύγκρουση. Λέει χαρακτηριστικά:
«Στο στρατηγικό επίπεδο, οι ΗΠΑ χρειάζονται μια επιτυχή Ελλάδα για όλους τους λόγους που ανέφερα πριν, αλλά και διότι μας ενδιαφέρει μια επιτυχημένη Ευρώπη. Και παρά τη ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας, τελικά για πολλές δεκαετίες ο σταθερός πυρήνας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι οι διατλαντικές μας σχέσεις. Αυτή είναι η βάση που μας επιτρέπει να κάνουμε όλα όσα κάνουμε μαζί σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο – και το έζησα αυτό από κοντά και σε προσωπικό επίπεδο για τρία χρόνια στο Κίεβο – το βασικό συστατικό είναι η ενότητα και η συμφωνία μας σε συγκεκριμένες Αρχές».
Παράλληλα με τις δηλώσεις στήριξης, ο Αμερικανός πρέσβης σπεύδει να θυμίσει ότι η στήριξη αυτή των ΗΠΑ για «σταθερότητα», όπως και συνολικά η ένταξη στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, αφορά συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
Ξεχωριστή αναφορά κάνει στη βάση της Σούδας, «ένα σημαντικό μέρος της εξίσωσης, όπως ανάφερε και ο Πρόεδρος Ομπάμα. Για αυτό μια από τις πρώτες κινήσεις μου όταν ήρθα στην Ελλάδα ήταν να μεταβώ στη βάση, όπου διαπίστωσα πόσο αποτελεσματικά συνεργαζόμαστε με τους Ελληνες στρατιωτικούς. Είδα την ποιότητα της επαγγελματικής τους συνεργασίας που έχει τεράστια σημασία σε βάθος χρόνου».
Ταυτόχρονα, αναφέρεται στο ζήτημα της «ασφάλειας», κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών (που άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δια στόματος και του υπουργού Π. Καμμένου, έχει προτάξει). Είπε: «Τα καλά νέα είναι πως έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετικά υψηλού επιπέδου αντιτρομοκρατική συνεργασία. Εχω εντυπωσιαστεί (…) Υπάρχει συνεργασία με το FΒΙ, με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. (…) Πριν από δύο εβδομάδες προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, με την υπογραφή της συμφωνίας για ασφαλή και ταχεία, σε πραγματικό χρόνο, ανταλλαγή πληροφοριών».
Εκεί, πάντως, που ο νέος Αμερικανός πρέσβης δεν «μασάει» τα λόγια του, είναι όταν ερωτάται αν οι ΗΠΑ θα εξάγουν αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Αξίζει να παραθέσουμε ολόκληρη την απάντηση:
«Εχω ασχοληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με την Ενέργεια. Οι δυνάμεις της αγοράς κινούνται προς μια κατεύθυνση που συμφέρει χώρες όπως η Ελλάδα. Αυξάνονται οι μεταφορές αερίου με LNG και οι ΗΠΑ εξελίσσονται σε κύριο εξαγωγέα. Μια σημαντική παράμετρος είναι η Ρωσία και ο καθοριστικός ρόλος που έχει διαδραματίσει η «Γκάζπρομ». Η χρήση της Ενέργειας από το Κρεμλίνο για την άσκηση στρατηγικής επιρροής. Η πολιτική των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη. Υποστηρίζουμε την ενεργειακή διαφοροποίηση. Είναι ένα θέμα στο οποίο θα επικεντρωθώ κατά τη θητεία μου στην Ελλάδα. Εχετε τη δυνατότητα να εξελιχθείτε σε καθοριστικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, λόγω της εύκολης πρόσβασης LNG και της μεταφοράς αερίου προς τα Βαλκάνια και άλλες χώρες που αυτή τη στιγμή εξαρτώνται 100% από την «Γκάζπρομ». Επίσης, λόγω του ΤΑΡ, ο οποίος, σε αντίθεση με άλλα έργα, είναι πραγματικός αγωγός που κατασκευάζεται, δεν είναι απλώς σχέδιο όπως ο «Nord Stream II» και άλλα που δεν μας αρέσουν. Είναι ο μόνος αγωγός που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και θα μεταφέρει μη ρωσικό αέριο».
Πρόκειται για μια από κάθε άποψη αποκαλυπτική απάντηση. Αποκαλυπτική και της πραγματικής «ατζέντας» των ανοιχτών θεμάτων, αλλά και των τεράστιων ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, ανταγωνισμοί όπου βέβαια πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και κυριολεκτικά ανάβουν τη φωτιά του πολέμου στην περιοχή, όπως δείχνουν και τα παραδείγματα της Ουκρανίας, της Συρίας κ.ο.κ. Αποκαλυπτική και του πόσο ανησυχητικά είναι για το λαό τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη στήριξη των ΗΠΑ στο «στόχο» της αστικής τάξης για Ελλάδα – «ενεργειακό κόμβο».
Ταυτόχρονα, ο Τζ. Πάιατ μιλάει για το πώς τα παραπάνω διαπλέκονται με το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης που βάζει η αστική τάξη, με δεδομένη βέβαια την αντιλαϊκή επίθεση και σημειώνοντας: «Εχουμε λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον κ. Τσίπρα για το ενδιαφέρον του να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις. Ηταν πολύ θετική κίνηση ο διορισμός ως νέου υπουργού Οικονομίας του κ. Παπαδημητρίου, που προφανώς γνωρίζει πολύ καλά τις ΗΠΑ. (…) Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες που έρχονται με τις αποκρατικοποιήσεις. Ηταν πολύ σημαντικό το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος με την «Ελληνικός Χρυσός», εκπέμποντας στις αγορές το μήνυμα ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση που όχι μόνο θέλει να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά κατανοεί τι ακριβώς θέλουν οι επενδυτές. Πρέπει να προβληθεί αυτό το θετικό αφήγημα. Και το χρέος έχει σημασία, αλλά δεν είναι το κύριο».
Το ίδιο αποκαλυπτικά για το τι σηματοδοτούν για τους λαούς οι τέτοιοι στόχοι των καπιταλιστών, είναι και τα όσα λέει ο Αμερικανός πρέσβης σχετικά με το Κυπριακό, όπου δηλώνει ορθά – κοφτά ότι η δρομολόγηση της άδικης διχοτομικής λύσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία που «από τη σκοπιά των ΗΠΑ είναι ζωντανή» και κάνει τις ΗΠΑ να βλέπουν «ένα «παράθυρο ευκαιρίας»» για λύση, «ανοίγει οικονομικές ευκαιρίες, πρωτίστως στον ενεργειακό τομέα».
Μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ δηλώνει «εντυπωσιασμένος» «από την ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον» και «πολύ ικανοποιημένος» από τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Ελληνας πρωθυπουργός αφιέρωσαν πολύ χρόνο» στο ζήτημα αυτό κατά την πρόσφατη επίσκεψη.
Θυμίζουμε ότι πολύ λίγα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με αυτή την πλευρά της συνάντησης. Ο πρέσβης των ΗΠΑ, πάντως, κάνει ειδική αναφορά στα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας μια μέρα μετά (μίλησε για το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων), στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κύπρου, «καθιστώντας σαφή την αποφασιστικότητά του να στηρίξει ρίσκα που μπορεί να πάρει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις κανείς δεν παίρνει το 100% αυτών που επιδιώκει», ενώ ερωτώμενος για το αν είναι περίεργο σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ να υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις μιας άλλης χώρας, αρκείται σε ένα… σιβυλλικό «θέλω να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός, καθώς δεν είμαι ένας από τους διαπραγματευτές και οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη. Από τη σκοπιά των ΗΠΑ, η διαδικασία είναι ζωντανή», που ουσιαστικά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Στο ίδιο πνεύμα, της δρομολόγησης εξελίξεων για να ανοίξουν οι «ευκαιρίες» για τα μονοπώλια, κινούνται και οι απαντήσεις του Τζ. Πάιατ σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά. Ο Αμερικανός πρέσβης ουσιαστικά προαναγγέλλει εξελίξεις, μιλώντας για το ότι «βρισκόμαστε σε μια ευχάριστη συγκυρία, όπου είμαστε μια ομάδα από διπλωμάτες που γνωριζόμαστε καλά και έχουμε εργαστεί μαζί για πολλά χρόνια. Ο Τζον Μπας στην Αγκυρα, η Τόρια (Νούλαντ) και εγώ εργαζόμασταν για τον Στρόουμπ Τάλμποτ», δηλώνοντας… εντυπωσιασμένος «από τις συζητήσεις που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παρασκευόπουλο, και άλλους, και την ποιότητα της διαχείρισης που κάνουν στις σχέσεις με την Αγκυρα» και την «ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας (…) μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αξίες». «Βγάζει μάτι», δε, η απάντησή του σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης από την τουρκική αστική τάξη, που παραπέμπει σε κλείσιμο των «εκκρεμοτήτων» που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα για να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου: «Πρόκειται για δυο χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που έχουν να κερδίσουν πολλά από τη μεταξύ τους συνεργασία σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και στην Ενέργεια».
http://www.rizospastis.gr