Ήταν η τέταρτη αποτυχία του σε τέσσερις διαδοχικές χρονιές. Αν και εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, οι βαθμοί του απέχουν ακόμη πολύ για του επιτρέψουν να περάσει το κατώφλι ενός πανεπιστημίου με διεθνές κύρος, όπως το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φθάσει σε επίπεδο που να μπορεί να καταλάβει το νόημα όλων των ερωτήσεων στις εξετάσεις.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καλή στο να απαντά σε ερωτήσεις που απαιτούν την κατανόηση μιας έννοιας σε ένα ευρύ φάσμα», είπε η Noriko Arai, καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής της Ιαπωνίας.
Το ρομπότ με την ονομασία «Torobu-kun», που ξεκίνησε να δίνει εξετάσεις το 2013, έπρεπε να έχει επιτυχία τουλάχιστον 80% στις ερωτήσεις των εισαγωγικών εξετάσεων, αλλά «έπιασε» 45,1% το 2013, 47,3% το 2014, 57,8% το 2015, ενώ τα πήγε οριακά χειρότερα φέτος με 57,1%. Οι βαθμοί του είναι αρκετοί για να εισαχθεί σε κάποιο άλλο ιαπωνικό πανεπιστήμιο.
Το ρομπότ δεν τα πήγε καλά στην αγγλική γλώσσα όπου έπρεπε να συνδέσει διάφορες φράσεις ώστε να καταλήξει σε λογικά συμπεράσματα, απαντώντας σωστά σε ποσοστό 36,2 σε προφορικές και 50,5 σε γραπτές εξετάσεις. Πάντως, σε ορισμένα μαθήματα τα πήγε καλύτερα το 2016, απαντώντας σωστά το 59% των ερωτήσεων στη Φυσική έναντι 46,5% το 2015. Οι προγραμματιστές του ρομπότ έκαναν βελτιώσεις έτσι ώστε να καταλαβαίνει καλύτερα τις έννοιες της Φυσικής. Καλά τα πάει και στη Διεθνή Ιστορία, όπου φέτος βαθμολογήθηκε με 66,3%.
Όμως οι δημιουργοί του στο Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής του Τόκιο είχαν θέσει ως στόχο το ρομπότ τους να γίνει δεκτό στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο έως το 2022. Αλλά τώρα, μετά και τη φετινή αποτυχία, εκτιμούν ότι δεν θα είναι τόσο «έξυπνο» μέχρι τότε και μάλλον θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια εισαγωγής του ρομπότ στο πανεπιστήμιο. «Από εδώ και στο εξής θα αναπτύξουμε τις ικανότητες του στους τομείς που τα πάει καλά, στοχεύοντας στη βελτίωση σε επίπεδο που μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία», τονίζει η Noriko Arai.