Χωρίς οξυγόνο κινδύνευσαν να μείνουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» δεκάδες ασθενείς που αντιμετώπιζαν βαριά αναπνευστικά προβλήματα τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Συγκεκριμένα, η δεξαμενή που υπάρχει σε εξωτερικό χώρο και προμηθεύει όλο το κεντρικό επιτοίχιο σύστημα παροχής οξυγόνου, σε όλους τους θαλάμους του νοσοκομείου, τα ξημερώματα της Δευτέρας άδειασε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει «συναγερμός». Οι τεχνικοί έσπευσαν προς το προσωπικό ζητώντας να κλείσουν την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς που δεν το είχαν μεγάλη ανάγκη – ακόμη και σε διασωληνωμένους ασθενείς από τη μονάδα εμφραγμάτων – και σ’ όσους μπορούσαν να τους βάλουν φορητές οβίδες (μπουκάλες οξυγόνου), όμως αυτές δεν επαρκούσαν. Για παράδειγμα στην 6η Κλινική υπάρχουν τρεις οβίδες και οι ασθενείς ήταν 35!
«Προσωπικό και ασθενείς βιώνουμε τραγικές καταστάσεις», καταγγέλλουν εργαζόμενοι
Τα ερωτήματα που γεννιούνται για αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη είναι πολλά, καθώς όπως διευκρινίστηκε από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου το πρόβλημα δεν ήταν τεχνικό.
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «προσωπικό και ασθενείς βιώνουμε τραγικές καταστάσεις». Στο νοσοκομείο, πάνω από 400 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι κενές. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές και γιατρούς έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν κλείσει πάνω από 30 κρεβάτια. Καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πάρουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα από εξωτερικά φαρμακεία γιατί δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο.
Εδώ κι ένα μήνα δεν λειτουργεί ο αναλυτής αερίων αίματος (βασικό μηχάνημα για την ανάλυση οξυγόνου και διοξειδίου) λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Στους εργαζόμενους χρωστούνται χιλιάδες δεδουλευμένα ρεπό, εφημερίες. Υπάρχει έλλειψη αντιικών φαρμάκων (για τη γρίπη) τα οποία οι συγγενείς των ασθενών αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι από τα φαρμακεία. Δεν υπάρχουν καρέκλες, σκεπάσματα, μαξιλάρια για τους ασθενείς, οι συγγενείς φέρνουν σκαμπό από τα σπίτια τους.
Να σημειωθεί ότι η επικίνδυνη και άθλια κατάσταση θα επιδεινωθεί με βάση και τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι, στα 1.301 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το 2015 η κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων κατακρεουργήθηκε κατά 22,8%. Η χρηματοδότηση για τις εφημερίες των γιατρών και πρόσθετων παροχών νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει στα περσινά επίπεδα (321 εκατομμύρια ευρώ). Η καθήλωση των κονδυλίων σηματοδοτεί την εδραίωση του απαράδεκτου καθεστώτος των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα, της εντατικοποίησης της εργασίας υγειονομικού προσωπικού.
ΠΗΓΗ: 902