Οχι άλλα θύματα στο βωμό των κερδών των εργοδοτών



 24ωρη απεργία στα έργα του Μετρό πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μία μέρα μετά το θάνατο του 50χρονου χειριστή γερανού

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη ΘεσσαλονίκηMε συμμετοχή στην απεργία που προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης απάντησαν, χτες, οι εργαζόμενοι στις κατασκευαστικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή των εργαζομένων στο βωμό των κερδών της εργοδοσίας.

 Στη λίστα των εγκλημάτων της εργοδοσίας προστέθηκε, προχτές, ο 50χρονος χειριστής γερανού – υπεργολάβος που σκοτώθηκε στο εργοτάξιο του μετρό στην Καλαμαριά, όταν ανατράπηκε ο γερανός και έπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων.

Κάλεσμα ταξικού αγώνα ενάντια στην εγκληματική αντεργατική πολιτική

Με το Συνδικάτο Οικοδόμων να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και με τη στήριξη εργαζομένων άλλων κλάδων, χτες δόθηκε απάντηση στην επιχείρηση της εργοδοσίας, η οποία με τη συνδρομή του εργοδοτικού συνδικαλισμού προσπάθησε να κρατήσει τους εργαζόμενους – και ειδικά τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές εργασίες – κλεισμένους στα εργοτάξια.

Από τις 6 το πρωί, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις ενημέρωσης σε όλα τα εργοτάξια του Μετρό προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τη συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί στις 10 π.μ. στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγίας Σοφίας. Και ενώ ήταν σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια, με στόχο να εκφραστεί μαζικά η απαίτηση να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της ζωής των εργαζομένων εξαιτίας της απουσίας μέτρων ασφάλειας της εργασίας, το Σωματείο στις αρχαιολογικές εργασίες προκήρυξε στάση εργασίας για μετά τις 12 το μεσημέρι, για να υπονομεύσει την ενιαία έκφραση των εργαζομένων.

Παρ’ όλα αυτά, στις 10 το πρωί, συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοτάξιο στην Αγίας Σοφίας δεκάδες εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Ολοι μαζί συγκροτημένα μπήκαν στο εργοτάξιο, αφού έριξαν την περίφραξη, σπάζοντας στην πράξη την απόφαση της εργοδοσίας να κρατήσει κλειστή κάθε είσοδο.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές εργασίες να συμμετάσχουν στην απεργία. Στη συνέχεια πήγαν στο νότιο τμήμα του εργοταξίου, μεταφέροντας κι εκεί το απεργιακό κάλεσμα.

Ακολούθησε πορεία, η οποία διά μέσου της οδού Εγνατία, κατέληξε στο εργοτάξιο του Μετρό στο Σιντριβάνι. «Απλήρωτη δουλειά, σκοτωμένοι εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες», «Τζάμπα εργασία για τ’ αφεντικά, οργάνωση και αντίσταση στη σύγχρονη σκλαβιά» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν.

Ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι στο όνομα των κερδών του κάθε μονοπωλίου, στο έργο κατασκευής του Μετρό έγιναν απολύσεις, μειώσεις μισθών και εντατικοποιήθηκε η εργασία (εξαντλητικά ωράρια, συνεχής 7ήμερη εργασία, κ.ά.). Η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, έχει διαμορφώσει στα εργοτάξια συνθήκες Μεσαίωνα. Την ίδια ώρα, κατήγγειλε, τα μέτρα ασφάλειας είναι ελλιπή και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με την εργοδότρια κοινοπραξία.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το Συνδικάτο έχει κάνει παρεμβάσεις για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίες, όμως… εντελώς τυχαία όταν έρχεται η Επιθεώρηση για έλεγχο όλα είναι μέλι – γάλα. Η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της κάνει πλάτες στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους».

Κάλεσε τους εργαζόμενους, με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, να βαδίσουν σε γραμμή σύγκρουσης με τα κέρδη των κατασκευαστικών μονοπωλίων, ρήξης με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που εκφράζει τα συμφέροντα των αφεντικών. Να πάνε κόντρα στις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που βάζουν ταφόπλακα σε όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει.

Στην κινητοποίηση παρεβρέθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος ενημέρωσε για την Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το Κόμμα, ζητώντας: Απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο «ατύχημα» και κάλυψη των αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργαζόμενου. Προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς. Στελέχωση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου και εντατικοποίηση των ελέγχων. Δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.

Απαίτησαν λήψη όλων των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων

Μέσα από την κινητοποίηση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης απαίτησε την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρόβαλε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου, όπως: Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Ελεγχος της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων. Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις γυναίκες εργαζόμενες. Υπεράσπιση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ σε εξάωρο – πενθήμερο – 30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του έργου, κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας με προσλήψεις άμεσα στο έργο για την ικανοποίηση των αναγκών. Πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την εντατικοποίηση των εργασιών, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς όλων των ειδικοτήτων, τη στιγμή που οι κατασκευαστικές εταιρείες που εκτελούν το έργο υπογράφουν συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «ο αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις δεν είναι μόνο οικονομικός αγώνας. Οι Συλλογικές Συμβάσεις προβλέπουν και διασφαλίζουν, εκτός των άλλων, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

 http://www.rizospastis.gr

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός