Η σταθερή μείωση των μισθών και η μεγάλη αύξηση της υποαπασχόλησης καταγράφονται και στα στοιχεία του ΙΚΑ για το μήνα Ιούνη του 2016.
Επιβεβαιώνεται, και μέσα από τα στοιχεία αυτά, ότι η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, η συνεχής επίθεση στο εισόδημα της εργατικής τάξης, συνολικά ο εργασιακός μεσαίωνας που… «δεν ψηφίζει» τάχα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο είναι ήδη εδώ, αλλά βαθαίνει και επί των ημερών της, ακριβώς γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου που υπηρετεί με την πολιτική της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τον περασμένο Ιούνη που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ, η μερική απασχόληση στους μισθωτούς έχει φτάσει το 29%, από 18% το 2011. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι ένα μέρος της πλήρους απασχόλησης, όπως την καταγράφουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, περιέχει συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή μισθωτούς που αν και δουλεύουν πλήρες ωράριο, εργάζονται μόλις μερικές μέρες τη βδομάδα, προκύπτει το συμπέρασμα πως στις σημερινές συνθήκες, τουλάχιστον ένας στους τρεις εργαζόμενους υποαπασχολείται. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», περίπου το 15% των νέων συμβάσεων μισθωτής εργασίας είναι με εκ περιτροπής εργασία.
Ετσι, και τα στοιχεία του Ιούνη του 2016 επιβεβαιώνουν πως η αύξηση της απασχόλησης που καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές, κατά κύριο λόγο προέρχεται από την τρομακτική αύξηση της μερικής απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, με έτος βάσης το 2011 (μήνας Ιούνης), η συνολική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη κατά 300.000 θέσεις: Από τους 1.776.740 μισθωτούς τον Ιούνη του 2011, στους 2.076.773 μισθωτούς τον Ιούνη του 2016. Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, η μερική απασχόληση, από 320.507 θέσεις τον Ιούνη του 2011, εκτοξεύτηκε στις 601.869 θέσεις τον Ιούνη του 2016.
Δηλαδή, έχουμε μια αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 281.362 θέσεις, ποσοστό 87,7%! Με άλλα λόγια, σχεδόν 9 στις 10 θέσεις εργασίας που «προστέθηκαν», είναι θέσεις μερικής απασχόλησης.
Ιδια εικόνα υπάρχει και όταν εξετάζεται το διάστημα μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική διακυβέρνηση: Συγκρίνοντας την απασχόληση τον Ιούνη του 2015 με τον Ιούνη του 2016, προκύπτει ότι ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 75.000 θέσεις, οι 60.000 απ’ αυτές τις θέσεις είναι μερικής απασχόλησης.
Η μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης και το σταθερά υψηλό ποσοστό της στο σύνολο της απασχόλησης, σε συνδυασμό με όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί το προηγούμενο διάστημα και ενισχύονται συνεχώς, επηρεάζει και τη διαμόρφωση των μισθών, ειδικά σε ό,τι αφορά στο μέσο μισθό.
Ετσι, ενώ ο μέσος μισθός τον Ιούνη του 2011 στον ιδιωτικό τομέα ανερχόταν στα 1.230,53 ευρώ μεικτά, τον Ιούνη του 2016 ο μέσος μισθός συρρικνώθηκε στα 940,17 ευρώ μεικτά, μείωση κατά 290,36 ευρώ ή 23,6% σε ποσοστό. Η τάση αυτή είναι σταθερά καθοδική τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι όλες τους συνέβαλαν στο χτύπημα του εργατικού εισοδήματος προς όφελος του κεφαλαίου. Ειδικότερα, ο μέσος μισθός το 2013 διαμορφώθηκε στα 1.096,96 ευρώ μεικτά, το 2014 στα 983,86 ευρώ μεικτά, το 2015 – πρώτο έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – μειώθηκε περαιτέρω στα 953,81 ευρώ μεικτά και πέρυσι στα 940,17 ευρώ μεικτά.
Αντίστοιχα, ο μέσος μισθός των 601.869 μισθωτών σε καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι μόλις 392,53 ευρώ μεικτά, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 41,7% του μέσου μισθού και στο 33,8% (!) του μέσου μισθού των μισθωτών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση.
Μέσα σε συνθήκες συνολικής χειροτέρευσης της θέσης των μισθωτών, ανδρών και γυναικών, ακόμα χειρότερη είναι η θέση της εργαζόμενης γυναίκας. Ετσι, ο μέσος μισθός του συνόλου των εργαζόμενων γυναικών διαμορφώνεται στα 829,55 ευρώ μεικτά, ποσό που αντιστοιχεί στα 4/5 του μέσου μισθού των ανδρών. Γεγονός που συνδέεται βέβαια και με το ότι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εργάζεται μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών.
Το υψηλό ποσοστό εργασιακής «ευελιξίας» καταγράφεται και στα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις ροές απασχόλησης του μήνα Μάρτη του 2017, όπως αυτά αποτυπώνονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Σύμφωνα με αυτά, στις προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο μήνα, λιγότερες από τις μισές, το 49,14% είναι συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ στο 37,41% φτάνουν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και στο 13,45% οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2017, από τις νέες προσλήψεις που έγιναν, μόνο το 46,5% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ οι «ευέλικτες» συμβάσεις ανέρχονται στο 53,5%: Το 38,68% αφορούν συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 14,82% με εκ περιτροπής εργασία.
Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός μερικών χιλιάδων συμβάσεων (το Μάρτη ανήλθαν σε 3.816 συμβάσεις), οι οποίες από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο το βαθμό «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, και εδώ ένας αριθμός συμβάσεων με πλήρη απασχόληση, δηλαδή με ολόκληρο ωράριο, είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που σημαίνει ότι έχουν εκ των προτέρων συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.
Ως εκ τούτου, μόνο για… πανηγυρισμούς δεν είναι για τους εργαζόμενους τα στοιχεία της «Εργάνης» για το μήνα Μάρτη, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας με τη σχετική χτεσινή του ανακοίνωση. Πολύ περισσότερο που η αύξηση των προσλήψεων τον περασμένο μήνα και συνολικά το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων συνδέεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία, το θετικό ισοζύγιο των προσλήψεων σημειώνεται σε ειδικότητες που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και ως εκ τούτου έχουν εποχικό χαρακτήρα.
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ