Την παραπέρα επέκταση της μερικής απασχόλησης με την καθήλωση των μισθών και των δικαιωμάτων αξιώνει ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του για την ελληνική οικονομία.
Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, το ντόπιο κεφάλαιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και εκτιμά ότι είναι απαραίτητη(!) για τη διάσωση των επιχειρήσεων, την ώρα που οι εργαζόμενοι εισπράττουν μισθούς ψίχουλα. Μάλιστα, εκτιμά ότι το συγκεκριμένο μοντέλο απασχόλησης δεν προχωρά ικανοποιητικά στους «κλάδους όπου συμμετέχει το δημόσιο ή υπάρχει έντονος συνδικαλισμός ή όπου ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος», εκφράζοντας ουσιαστικά την απαίτησή του να χτυπηθούν παραπέρα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι περιθώρια ανάπτυξης της μερικής απασχόλησης υπάρχουν στον τομέα της Υγείας όπου ουσιαστικά προτείνει τη δραστηριοποίηση των ιδιωτών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…στην Ελλάδα δεν είναι αναπτυγμένη η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται σε μεγάλο βαθμό από το δημόσιο τομέα, που ίσως δικαιολογεί την παρατεταμένη δυσκαμψία».
Για την πορεία των μισθών, η ντόπια ολιγαρχία απαιτεί να καθηλωθούν στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα, τους οποίους μάλιστα συνδέει ευθέως με την «παραγωγικότητα», ενώ τάσσεται και κατά της αύξησης του κατώτερου μισθού αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με την αποκατάσταση συνθηκών ανάκαμψης στην οικονομία, αναμένεται περαιτέρω ενδυνάμωση της απασχόλησης και των μέσων αμοιβών. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει μια αύξηση του κατώτατου μισθού και συνακόλουθα των μέσων αμοιβών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, διακυβεύεται η ίδια η ανάκαμψη της οικονομίας και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποφευχθεί. Οι μέσες αμοιβές είναι συνάρτηση της παραγωγικότητας της οικονομίας και ο κατώτατος μισθός πρέπει να ακολουθεί και όχι να προηγείται των μεταβολών στις μέσες αμοιβές που μία οικονομία αντέχει, ώστε οι επιχειρήσεις της να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές».
ΠΗΓΗ: http://www.902.gr