Η απόδοση των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων καθώς και η επιβολή νέων συνθέτουν το πλέγμα της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης» που διαφημίζει η κυβέρνηση ενόψει και των εξαγγελιών στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Την ίδια ώρα, ο κεντρικός άξονας του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη, κινείται στην κατεύθυνση της περαιτέρω κατακρεούργησης των κρατικών κονδυλίων που έχουν απομείνει για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Ουσιαστικά, τα αντιλαϊκά μέτρα του 2018 αποτελούν «γέφυρα» για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής το 2019, με την περαιτέρω σύνθλιψη των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων στην πορεία για την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, ή και νωρίτερα, σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους αντιλαϊκούς στόχους. Το ζήτημα της πορείας του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και, βέβαια, ο προϋπολογισμός για το 2018 αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των συναντήσεων της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, που καταφθάνουν στην Αθήνα στα μέσα του Σεπτέμβρη.
Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2018, όπως εμφανίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018 – 2021, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
— Στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» κ.ά.) νέα καρατόμηση στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ.
— Τα ποσά για συντάξεις συνθλίβονται στα 29,76 δισ. (από 30,2 δισ. φέτος) με τις περικοπές να φτάνουν σε 440 εκατ., σε σύγκριση με τα φετινά. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, το ΕΚΑΣ για το 2019 θα διαλυθεί στα 34 εκατ., ενώ βέβαια θα μηδενιστεί από το 2020. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., που βέβαια έχει «εξαϋλωθεί» στο πλαίσιο της …«δίκαιης ανάπτυξης».
— Το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» εμφανίζεται το 2018 στάσιμο στα 760 εκατ., για να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και όλη την επόμενη περίοδο.
— Οπως προβλέπεται στις «επικαιροποιημένες» συμφωνίες τους με το κουαρτέτο, η καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας θα αφήσει μόνο 58 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. φέτος, με περαιτέρω συρρίκνωση σε ποσοστό 45%).
Χαρακτηριστικό του τι σημαίνει «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που περιγράφεται παραπάνω συνδυάζεται με την προβλεπόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2018. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία για τη νέα χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,8%, ενώ, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους δανειστές ετοιμάζει τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, βάζοντας νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών.
Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι επανακάμπτουν σε ρυθμούς κερδοφορίας. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς που δημοσιοποίησαν για το α’ εξάμηνο του 2017, η Εurobank εμφανίζει καθαρά κέρδη ύψους 76 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς το β’ τρίμηνο του έτους εμφανίζει κέρδη ύψους 7 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Eurobanκ, Ν. Καραμούζης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως «η διατήρηση του κλίματος συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές, η συνεπής εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση αναγκαίων ξένων επενδύσεων αποτελούν προϋποθέσεις για την έναρξη ενός κύκλου σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, τονίζει ότι «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών συνέβαλε στην άρση της οικονομικής αβεβαιότητας που παρατηρήθηκε από την αρχή του 2017 και αποτελεί σημαντικό βήμα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανόδου».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ