Στη Βουλή κατατίθεται την ερχόμενη Τρίτη ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, με στόχο να αποτελέσει το επόμενο βήμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης με βάση το πλάνο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 – 2021. Χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, ειδικότερα μάλιστα η ενίσχυση και η προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, συμβαδίζουν με την ενίσχυση των αντιλαϊκών μέτρων, κατά κύριο λόγο από την πλευρά της διάλυσης των κονδυλίων για κοινωνικές ανάγκες καθώς βέβαια και από το σκέλος της φοροληστείας.
Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ αναμένεται να τεθεί στο εύρος του 2,4% ή 2,5%, πρώτα και κύρια από την τόνωση των νέων επενδύσεων που προβλέπονται πάνω από το 12,5%, ως αποτέλεσμα του «ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος», που δημιουργούν το νομοθετικό πλέγμα έντασης της εκμετάλλευσης και βέβαια οι πολύπλευρες αναδιαρθρώσεις που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια κ.ά.).
Μεταξύ άλλων, στο σκέλος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται κονδύλι ύψους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μοιραστούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνονται σε 6,75 δισ., από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (φόρους και χαράτσια που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες) και ακόμη 5,75 δισ. από τα κονδύλια στήριξης (ΕΣΠΑ κ.ά.) που προωθεί η ΕΕ.
Την ίδια ώρα, ο στόχος για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» της επόμενης χρονιάς υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με φέτος στο επίπεδο των 6,7 δισ. Μάλιστα, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για το 2018 στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει νέα καρατόμηση, στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με συρρίκνωση ύψους 900 εκατ. ευρώ!
Παράλληλα, η διόγκωση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων από την άμεση και την έμμεση φορολογία θα φτάσει το 2018 περίπου το 1 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τους εκβιασμούς και τις κατασχέσεις απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, που δεν μπορούν να σηκώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί, από την 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής των «οφειλών» της λαϊκής οικογένειας, έστω και για μια μέρα, συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» μέχρι 100 δόσεων, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.