Θηλιά πλειστηριασμών στο «κεραμίδι» λαϊκών νοικοκυριών



Τον αντιλαϊκό «τόνο» στη φάση αυτή δίνει το ζήτημα της απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, με επόμενο βήμα την επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της χώρας, που αποτελεί το τελευταίο αντιλαϊκό προαπαιτούμενο του 3ου κύκλου της «αξιολόγησης», σύμφωνα με την απόφαση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την περασμένη Δευτέρα.

 Σε αυτό το φόντο, από την Τετάρτη 21 Φλεβάρη οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα και μάλιστα ανεξάρτητα από το χρόνο επίδοσης της κατάσχεσης, δηλαδή και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Να σημειωθεί ότι από την 1η Μάη 2018, ενεργοποιείται η νομοθετική ρύθμιση για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αυτοαπασχολούμενους.

Επιπλέον «ξηλώνεται» περαιτέρω ό,τι είχε απομείνει από το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών. Πρώτο βήμα είναι αυτό για την «αποσυμφόρηση» των δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις, αφού μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία πλειστηριασμού. Ετσι δρομολογείται ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» σε εξωδικαστικό πλαίσιο, ενώ και ο ίδιος ο νόμος περί της υποτιθέμενης «προστασίας» έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκέμβρη 2018.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται αλλαγές που προβλέπουν πρόσθετες προϋποθέσεις για την αίτηση δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία, κάνοντας ακόμα πιο ψιλή την «κρησάρα» για τα λαϊκά νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές θα περιλαμβάνονται:

— Η άρση του τραπεζικού απορρήτου του οφειλέτη.

— Η απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως είναι η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή η πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

— Η αυτόματη έξοδος από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

– Η ενεργοποίηση της ρύθμισης για αυτόματη αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» σε όσους ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτό, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δόσεων που προσδιορίζουν τα δικαστήρια με βάση και τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Αποκαλυπτική για το «νευραλγικό ρόλο» που δίνεται στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, όπως και στα αντίστοιχα μέτρα, είναι η «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την 3η «αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος. Οπως αναφέρεται, για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, με περαιτέρω διόγκωση στους 40.000 ετησίως για την προσεχή τριετία, συνολικά δηλαδή βγαίνουν «στο σφυρί» 130.000 ακίνητα.

Την ίδια ώρα, οι τραπεζικοί όμιλοι επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για απαλλαγές και εκπτώσεις επί των φόρων στα ακίνητα που θα περάσουν στα χαρτοφυλάκιά τους, είτε μέσω των πλειστηριασμών είτε μέσω της λεγόμενης «εθελοντικής παράδοσης» του ακινήτου από τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους στις τράπεζες. Σύμφωνα με τον «κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών, ο δανειολήπτης που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος, μεταβιβάζει «εθελοντικά» την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και στη συνέχεια, σε συμφωνία με την τράπεζα, «διατυπώνεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης» για τυχόν υπολειπόμενα ποσά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός