ΓΣΕΕ – ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που νομιμοποιεί και φέτος το αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ



Φωτό αρχείουΠίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ως καλός «συν-εταίρος» με τις εργοδοτικές οργανώσεις, έβαλε σήμερα την υπογραφή της, για άλλη μια χρονιά, στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία νομιμοποιείται και φέτος το αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ μεικτά (για άνω των 25 ετών) και 511 ευρώ για τους νέους, διατηρώντας ταυτόχρονα και την απαράδεκτη διάκριση σε βάρος τους.

Παράλληλα με την νομιμοποίηση των αντεργατικών ανατροπών, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις, δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για «να αναζωογονήσουν τον κοινωνικό διάλογο» και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συστήσουν κοινές τεχνικές ομάδες μελέτης για την προώθηση της σύστασης Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, δηλαδή να προωθήσουν μια μορφή ιδιωτικής ασφάλισης που διακαώς επιδιώκει ο ΣΕΒ. Στην ίδια λογική, η ΓΣΕΕ συμφώνησε από κοινού με τους εταίρους, να αναζητήσουν πόρους για τη «χρηματοδότηση της επαγγελματικής ενδοεπιχειρησιακής και διεπιχειρησιακής κατάρτισης των εργαζομένων», για λογαριασμό πάντα των επιχειρήσεων.

Τη νέα υπογραφή και την αποδοχή τετελεσμένων σε βάρος των εργαζομένων για λογαριασμό του κεφαλαίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, για άλλη μια φορά, επιχείρησε να την δικαιολογήσει, επικαλούμενος «τη νομοθετική απαγόρευση για διαπραγμάτευση οιουδήποτε οικονομικού όρου», προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «η ΓΣΕΕ στάθηκε για άλλη μια φορά στο ύψος της ευθύνης και του καθήκοντος που οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει» και πως «με την υπογραφή της στη νέα ΕΓΣΣΕ κράτησε ζωντανό το θεσμό, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων». Με μια κουβέντα, η πλειοψηφία κρύφτηκε πίσω από τα μνημόνια για να δικαιολογήσει την πλήρη αποδοχή αυτής της κατάστασης.

Την πραγματική διάσταση της υπογραφής της ΕΓΣΣΕ έδωσε ο Θ. Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της εργασίας και της παραγωγής και σεβασμό στο θεσμικό μας ρόλο, υπογράψαμε την ΕΓΣΣΕ του 2018. Ο βαθύς και συνεχής κοινωνικός διάλογος μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων και κράτους καλλιεργεί το έδαφος για τις αναγκαίες συναινέσεις, σε όλες τις χώρες που ευημερούν και προοδεύουν. Αυτό είναι το στοίχημα και για τη χώρα μας που, από τον Αύγουστο του 2018, ελπίζουμε να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα… Λάθη του παρελθόντος που έπληξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να αποφευχθούν…». Κατά συνέπεια, για τον ΣΕΒ, η συγκεκριμένη ΕΓΣΣΕ, αποτελεί όχι μόνο αποτέλεσμα ταξικής συναίνεσης αλλά και πρόκριμα για το μέλλον. Γι’ αυτό προειδοποιεί για «λάθη» που πρέπει να αποφευχθούν, ενώ και αυτός ακολουθώντας τη ρητορική της κυβέρνησης κάνει λόγο για επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, ξεκαθάρισε πως «η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα» (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομιμοποίηση με την υπογραφή εκ μέρους της ΓΣΕΕ των αντεργατικών ανατροπών και της μείωσης του κατώτερου μισθού κατά 22% και 32% σε σχέση με την ΕΓΣΣΕ του 2012, που επιβλήθηκε με την ΠΥΣ αρ.6 του ίδιου χρόνου, αποτελεί πλέον πάγια επιλογή της πλειοψηφίας, γίνεται σε μια στιγμή που συνδικάτα σε κλάδους και χώρους, δίνουν σκληρές μάχες με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, υπονομεύοντας και με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: 902

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός