Με νέα κλιμάκωση συνεχίζουν τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο. Αύριο, Σάββατο 18 Αυγούστου ξεκινούν με 24ωρη απεργία, με προοπτική να συνεχίσουν με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες τις επόμενες μέρες.
Θυμίζουμε ότι την 1η Αυγούστου οι οδηγοί με απόφαση του σωματείου τους προχώρησαν σε 24ωρη απεργία. Μια κινητοποίηση που δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ήρθε ως συνέχεια μιας πετυχημένης στάσης εργασίας αλλά και προετοιμασίας και ζύμωσης του αιτήματος να υπογραφεί ΣΣΕ τα τελευταία χρόνια.
Αίτημα αιχμής, τα εξοντωτικά ωράρια που μπορεί να φτάνουν και να ξεπερνούν τις 20 ώρες την ημέρα, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την ασφάλεια των επιβατών και των ίδιων των οδηγών.
Οι εργοδότες όταν αντιλήφθηκαν ότι η απεργία της 1ης Αυγούστου επρόκειτο να έχει μεγάλη συμμετοχή, προσπάθησαν να πάρουν μέτρα για να την ανακόψουν. Αλλού απειλούσαν, αλλού έλεγαν ότι εφόσον οι οδηγοί δεν το «είχαν δηλώσει» έγκαιρα, δεν είχαν δικαίωμα να απεργήσουν, ενώ η εταιρεία «Αφοί Παπαδάκη», εργολάβος με πολλές δεκάδες λεωφορεία στο νησί, που κάνει τις μεταφορές για λογαριασμό μεγάλων πρακτορείων, έδωσε μπόνους 500 ευρώ στους οδηγούς για να μην απεργήσουν.
Αντίστοιχα «θέσεις μάχης» είχαν πάρει έτοιμοι να πυροβολήσουν με τα γνωστά επιχειρήματα περί πλήγματος του Τουρισμού, τοπικά ΜΜΕ, εργοδοτικοί φορείς κ.ά.
Παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή σε πολλά πρακτορεία ήταν 100% ενώ στους μεγάλους εργολάβους ξεπέρασε το 70%. Μάλιστα, ορισμένοι οδηγοί που δεν είχαν πάρει μέρος στην απεργία στη συνέχεια συσπειρώθηκαν στο σωματείο. Ορισμένοι έδωσαν το 500άρικο που τους έδωσε η εργοδοσία, εισφορά στο ταμείο του σωματείου.
Η επιτυχία της απεργίας ανάγκασε τους εργοδότες να μπουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Στη συνέχεια όμως, με διάφορα τερτίπια και προσχήματα αρχικά οι εργολάβοι, οι οποίοι ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου να μην υπογραφεί σύμβαση και στη συνέχεια η τοπική Ένωση Πρακτόρων, υπαναχώρησαν.
Έτσι οι οδηγοί, αποφασισμένοι να κερδίσουν τη ΣΣΕ, ξεκινούν νέο γύρο κινητοποιήσεων. Κινητοποιήσεις στις οποίες έχει μεγάλη σημασία να εκφραστεί η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων των άλλων κλάδων.