Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) για την απόρριψη των προτάσεών του από την Καλλιτεχνική Επιτροπή των Δημητρίων 2018 του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει:
«Το ΕΕΤΕ κατέθεσε από το χειμώνα και μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες αίτημα για συμμετοχή στα Δημήτρια 2018. Το ΔΣ του ΕΕΤΕ μετά από πρόταση της Επιτροπής Β. Ελλάδας του ΕΕΤΕ κατέθεσε δύο προτάσεις προς το δήμο Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ Δημήτρια 2018:
Α) Έκθεση των εικαστικών καλλιτεχνών (μελών του ΕΕΤΕ) που κατοικούν στη Β. Ελλάδα.
Β) Περίπτερο του ΕΕΤΕ στο πλαίσιο των Δημητρίων 2018 για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα εικαστικά και τη δράση του ΕΕΤΕ.
To Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας είναι ο συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών (ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού) που εκπροσωπεί 6000 και πλέον εικαστικούς καλλιτέχνες.
Ερωτήματα εγείρει η απόρριψη από την Καλλιτεχνική Επιτροπή των Δημητρίων 2018 των προτάσεων του συλλογικού φορέα των εικαστικών για συμμετοχή σε αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του δήμου Θεσσαλονίκης.
Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι το ΕΕΤΕ εισηγήθηκε δυο εναλλακτικές προτάσεις συμμετοχής, που περιλάμβαναν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε επίπεδο προϋπολογισμού, τεχνικών προδιαγραφών συμμετοχής κ.λπ. Ειδικότερα το ΔΣ του ΕΕΤΕ πρότεινε είτε την πραγματοποίηση έκθεσης εικαστικών, με τις αυστηρές προδιαγραφές που το ΕΕΤΕ προβλέπει (ανοιχτή πρόσκληση και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ), είτε τη λειτουργία ειδικού περιπτέρου για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ταυτότητα του ΕΕΤΕ καθώς και ζητήματα σημαντικά από τη δράση του με στόχο την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Δυστυχώς οι προτάσεις του ΕΕΤΕ, αν και εμπεριστατωμένες και με την εγγύηση της μακροχρόνιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας του ΕΕΤΕ -από το 1944- , δεν έγιναν δεκτές και στις 4 Ιούλη 2018 λάβαμε αρνητική απάντηση από την αρμόδια Καλλιτεχνική Επιτροπή (να σημειώσουμε ότι το σχετικό έγγραφο ανέφερε ημερομηνία 6 Ιούνη 2018).
Καθίσταται προφανές ότι οι προτάσεις του ΕΕΤΕ δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής και δεν λειτούργησε ως κριτήριο επιλογής ούτε καν ο ειδικός ρόλος που ο νόμος αναγνωρίζει στο Επιμελητήριο. Δυστυχώς βιώνουμε μια πολυεπίπεδη κρίση που έχει επιπτώσεις στην καλλιτεχνική δημιουργία και ιδιαίτερα στην προβολή του έργου των εικαστικών καλλιτεχνών. Η εισβολή της εμπορευματοποίησης και η υπερίσχυση αμιγώς οικονομικών και εμπορικών κριτηρίων στο χώρο της προβολής της καλλιτεχνικής δημιουργίας υπονομεύουν την αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης και επηρεάζουν τη διοργάνωση των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Και εδώ ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δώσει απαντήσεις».