Με την κατάρρευση του κατηγορητηρίου και την αθώωση των 35 συνδικαλιστών τερματίστηκε η δίωξη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε το 2013 από τη ΝΔ και συνεχίστηκε ως ανεξόφλητο «γραμμάτιο» προς τη μεγαλοεργοδοσία από τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Οι 35 εργαζόμενοι, πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων διώκονταν για την κινητοποίηση που είχαν οργανώσει στις 30/1/2013 στο υπουργείο Εργασίας. Σκοπός της κινητοποίησης ήταν, όπως υπενθύμισαν οι συνδικαλιστές και η υπεράσπισή τους, να διαμαρτυρηθούν στον τότε υπουργό Εργασίας της ΝΔ, Γ. Βρούτση, για τις προκλητικές δηλώσεις που είχε κάνει για το Ασφαλιστικό.
Παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές είχαν ήδη δικαστεί και αμετάκλητα αθωωθεί για την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», παρά το γεγονός ότι κατά τη συγκεκριμένη ακροαματική διαδικασία είχαν καταρριφθεί οι σχετικές κατηγορίες, συνέχιζαν μέχρι χτες να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας».
Κατά τη διαδικασία στο Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο, τόσο ο μάρτυρας κατηγορίας που κατέθεσε, όσο και οι ένορκες καταθέσεις υπαλλήλων του υπουργείου που συλλέχθηκαν κατά την προανακριτική διαδικασία, απέδειξαν όχι την ενοχή των συνδικαλιστών αλλά το αβάσιμο των κατηγοριών. Στη βάση αυτή, η πρόταση του Εισαγγελέα και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η απαλλαγή των 35 συνδικαλιστών από τις κατηγορίες.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια
Έξω από το κτήριο όπου γινόταν η δίκη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, συγκεντρώθηκαν από το πρωί εργαζόμενοι από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με το πανό που άνοιξαν απαίτησαν την απόσυρση όλων των κατηγοριών και έστειλαν μήνυμα: «Όχι στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».
«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», το σύνθημα αυτό υπενθύμισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καλώντας τα συνδικάτα σε ετοιμότητα για τις μάχες του επόμενου διαστήματος. «Ένα είναι σίγουρο: Όποια κι αν ήταν η απόφαση του δικαστηρίου εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους αμέσως μετά τη δίκη.
Ο Γ. Πέρρος ευχαρίστησε τους δικηγόρους που παλεύουν καθημερινά στις γραμμές των ταξικών δυνάμεων και παράλληλα συνέβαλαν με τις γνώσεις τους στην υπεράσπιση των διωκόμενων συνδικαλιστών, στη συγκεκριμένη και σε άλλες δίκες. Υπενθύμισε πως οι διώξεις ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα δεν σταματούν εδώ, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δίκη των δυο νέων που είχαν συλληφθεί όταν οι δυνάμεις καταστολής υπερασπίστηκαν το άγαλμα του δολοφόνου των λαών Χ. Τρούμαν, στη διάρκεια αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως η οργάνωση της αλληλεγγύης μπροστά στη δίκη, που έχει οριστεί στις 10 Οκτώβρη, είναι υπόθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων. Τέλος, κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμάσουν την απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 8 Νοέμβρη, αξιοποιώντας όλες τις μορφές προκειμένου να φτάσουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις τους πλατιά στους εργαζόμενους.