Τα ταξικά συνδικάτα δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια!



Κόντρα στα εμπόδια που βάζουν η διαρκώς ενισχυόμενη αντεργατική νομοθεσία και η διαχρονική κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης του ΣΕΠΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Δίνουν καθημερινά τη μάχη, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, απαιτώντας την αποφασιστική ενίσχυσή τους και οργανώνοντας παράλληλα την πάλη των ίδιων των εργαζομένων για τη μαχητική υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Μερικές χαρακτηριστικές πλευρές αυτής της πείρας αποτυπώνονται σε όσα δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη» πρόεδροι Εργατικών Κέντρων, καθώς και σε ανακοινώσεις ταξικών συνδικάτων.

Πρωτοβουλίες και μέσα στο καλοκαίρι από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

«Το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας αποτελούσε πάντα από τις βασικές αιχμές στη δράση μας», μας λέει ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ).

Μια τέτοια πλευρά, ιδιαίτερα επίκαιρη αυτήν την περίοδο, είναι και το ζήτημα της θερμικής καταπόνησης σε διαστήματα επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών, σε συνθήκες καύσωνα. «Είναι γνωστό πως στην περιοχή της Λάρισας σημειώνεται κάθε χρόνο «ρεκόρ» τέτοιων θερμοκρασιών», σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. «Ως διοίκηση του ΕΚΝΛ το ξεχωρίσαμε ως ένα σημαντικό θέμα, που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή μας, κατά κύριο λόγο εργαζόμενους στη βιομηχανία, με δεδομένο μάλιστα πως εδώ λειτουργούν ορισμένες μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας φρούτων για κομπόστα και παραγωγής άλλων τέτοιων σχετικών ειδών, οι οποίες εποχιακά απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους η καθεμία. Υπάρχουν επίσης χημικές βιομηχανίες, επεξεργασίας και παραγωγής πλαστικών ειδών, ανοιχτά εργοτάξια προκατασκευών – μεταλλικών κατασκευών, αλλά και γενικά επιχειρήσεις με υπαίθριους χώρους εργασιών κ.ά. Σε τέτοιους χώρους οι συνθήκες είναι ήδη αφόρητες, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, καθώς αντικειμενικά παράγονται τεράστιες ποσότητες θερμότητας από τη λειτουργία τους».

Εχοντας υπόψη όλα αυτά, το ΕΚΝΛ πήρε πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία διαμόρφωσε αιτήματα και πλαίσιο πάλης, ενώ έβγαλε σχετική ανακοίνωση. Στις 4 Ιούλη, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου είχε συνάντηση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (πρώην ΚΕΠΕΚ) και την αντίστοιχη Διεύθυνση Λάρισας. Στη συνάντηση αυτή κατέθεσε έγγραφο με τα μέτρα που διεκδικεί για τέτοιες περιπτώσεις, ζητώντας παράλληλα να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την πλευρά της υπηρεσίας για την εφαρμογή όσων προβλέπονται.

«Η συνάντηση ανέδειξε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, διαχρονικά, που συντηρούν αποψιλωμένες τις υπηρεσίες ελέγχου», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. «Επιβεβαιώθηκε ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελάχιστοι, γιατί σε επίπεδο Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν 3 επιθεωρητές που μπορούν να πραγματοποιήσουν κατά μέσο όρο 12 ελέγχους μηνιαίως. Αντίστοιχα σε επίπεδο νομού Λάρισας υπάρχουν 5 επιθεωρητές που πραγματοποιούν μόνο κατασταλτικούς ελέγχους – μετά από καταγγελία – ενώ υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο για τη μετακίνηση συνολικά όλων των επιθεωρητών και το οποίο μάλιστα είναι με χρονομίσθωση (leasing) που τους επόμενους μήνες λήγει».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του, το ΕΚΝΛ ξεκίνησε ελέγχους με μεικτά κλιμάκια (επιθεωρητές Εργασίας – Εργατικό Κέντρο) σε κάποιες από τις παραπάνω επιχειρήσεις. «Οι έλεγχοι ανέδειξαν σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν για τα μέτρα προστασίας, ανακούφισης των συναδέλφων σε τέτοιες θερμοκρασίες», τονίζει ο Γ. Σκόκας. «Ταυτόχρονα με την προσπάθεια να ενταθούν οι έλεγχοι, προσπαθούμε να συζητήσουμε με τους συναδέλφους τα θέματα αυτά, ενώ μοιράσαμε πλατιά στους χώρους δουλειάς σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης, για το πώς οι ίδιοι μπορούν να παρέμβουν μέσα και από τη συγκρότηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας κ.ά. Η πρωτοβουλία μας βρήκε θετική ανταπόκριση και θα έχει και συνέχεια».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα απαξίωσης ενώ οργιάζουν οι γαλέρες

Συστηματική και πολύμορφη δράση ενάντια στις συνθήκες γαλέρας, που επιβάλλουν οι εργοδότες, ξεδιπλώνουν και τα ταξικά συνδικάτα που δρουν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, ημερίδες κ.ά. Αντιδρώντας άμεσα στο θάνατο εργάτη στις 20 Μάη, ο οποίος έπεσε από ύψος 10 μέτρων σε ναυπηγείο, οι εργαζόμενοι της Ζώνης μαζί με τα συνδικάτα τους κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία απαιτώντας μέτρα προστασίας της ζωής τους.

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση που επικρατεί στους μηχανισμούς ελέγχου είναι ότι τη μέρα του ατυχήματος, όπως κατήγγειλαν τα σωματεία, «η Μεικτή Επιτροπή δεν κατάφερε να κάνει έλεγχο στη Ζώνη, γιατί δύο μέλη της, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, είχαν σταλεί για ελέγχους στη Ρόδο! Δεν αρκεί που το ΣΕΠΕ Πειραιά δεν έχει επαρκές προσωπικό, «μπαλώνει τρύπες» και στα νησιά! Επιπλέον, παρότι ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ ειδοποιήθηκε άμεσα από σήμα του Λιμεναρχείου για το θανατηφόρο στη Ζώνη, χρειάστηκε να παρέμβει το Συνδικάτο και μόνο ύστερα από δύο ώρες έστειλαν στον τόπο που σκοτώθηκε ο εργάτης τον προϊστάμενό του για αυτοψία, διάστημα κατά το οποίο μπορούν να γίνουν πολλά…».

Αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με αίτημα τη διενέργεια ελέγχων από τους μηχανισμούς του ΣΕΠΕ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και στους χώρους της οικοδομής είναι το γεγονός ότι στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη στις αρχές του χρόνου (9/1) στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, το Συνδικάτο κατήγγειλε πως «οι επιθεωρητές έφτασαν στο χώρο του ατυχήματος 3 ώρες μετά τη γνωστοποίησή του και μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου…».

Απέναντι στη χρόνια υποστελέχωση και στα Βόρεια Δωδεκάνησα

Για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο ευθύνης του, μας μιλά η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ιωάννα Λάμπρου.

Οπως υπογραμμίζει, το ΣΕΠΕ στην Κω «είναι χρόνια υποστελεχωμένο, έχει μόνο 2 εργαζόμενους και τους καλοκαιρινούς μήνες περιοδικά στελεχώνεται με ακόμα έναν εργαζόμενο. Στην περιοχή ευθύνης του εκτός από την Κω έχει και την Κάλυμνο, την Λέρο, την Πάτμο, την Αστυπαλιά, τη Νίσυρο και τους Λειψούς, με 12.000 εργαζόμενους, ο κύριος όγκος των οποίων απασχολούνται στον Τουρισμό. Αντικειμενικά οι έλεγχοι είναι λίγοι, αφού μόνο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κω προσεγγίζουν τις 300!».

Το Εργατικό Κέντρο έχει πάγιο αίτημα τη στελέχωση του ΣΕΠΕ με το αναγκαίο προσωπικό και διεκδικεί την αύξηση του αριθμού των ελέγχων. «Εχουμε κάνει παρεμβάσεις και στο υπουργείο Εργασίας και στα κεντρικά του ΣΕΠΕ όλα αυτά τα χρόνια», επισημαίνει η Ι. Λάμπρου, «όμως μέτρα δεν παίρνονται καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή, παρά τους ισχυρισμούς τους, υπηρετούν τα συμφέροντα και τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας για την οποία τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν εμπόδιο».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός