Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας
Για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για πρόσληψη 4.000 επικουρικών συναδέλφων δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 30.000 κενών οργανικών θέσεων, που καταγράφονται στους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των μονάδων υγείας, ενώ οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, ιδιαίτερα όπου τίθενται σε «καραντίνα» εργαζόμενοι.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ελάχιστες προσλήψεις, και αυτές μόνο με ετήσια διάρκεια σύμβασης, αφορούν βασικές ιατρικές ειδικότητες – απαραίτητες για την αντιμετώπιση της επιδημίας – όπως εντατικολόγοι, παθολόγοι και πνευμονολόγοι, με αποτέλεσμα τα λιγοστά «νέα» κρεβάτια ΜΕΘ που τιθενται σε λειτουργία, στελεχώνονται με μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από την αποδυνάμωση ήδη υπαρχόντων τμημάτων.
Απαράδεκτο είναι επίσης ότι συνεχίζονται οι απολύσεις εργαζομένων ενώ η επιδημία αξιοποιείται για την συνέχιση της παραμονής αλλά και την επιστροφή εργολαβικών εταιρειών στις δημόσιες μονάδες υγείας αντί για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, και η κατάσταση χειροτερεύει από την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την έκθεση στον κορονοϊο, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν ήδη νοσήσει περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι ενώ τουλάχιστον τετρακόσιοι πενήντα έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Στις περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και οι Επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.
Χαρακτηριστικό είναι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθορίζει τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν συμπεριλαμβάνονται σοβαρότατες παθήσεις με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να εργάζονται ακόμη εργαζόμενοι παρ’ ότι πάσχουν από 1. 1.Αυτοάνοσα νοσήματα για τα οποία λαμβάνουν κυτταροστατικά ή βιολογικούς παράγοντες 2.Εκφυλιστικά νοσήματα του ΚΝΣ, (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) 3.Αιμοσφαιρινοπάθειες.
Αντί για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, με επείγουσες διαδικασίες, η κυβέρνηση της ΝΔ, με το άρθρο 13 της ΠΝΠ 20/3/2020, υλοποιεί πάγιο αίτημα των ΕΞΥΠΠ και του ΣΕΒ για την ακύρωση πρακτικά της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, αφού δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης σε θέσεις γιατρού εργασίας, χωρίς να έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα.
Υπάρχουν ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα σε μάσκες υψηλής προστατευτικής ικανότητας (FFP2, FFP3) ακόμα και τα αντισηπτικά και οι απλές χειρουργικές μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο» και οι συνάδελφοι «καλούνται» να χρησιμοποιούν την καθεμία για ολόκληρη ην 8ωρη βάρδιά ή την 24ωρη εφημερία τους. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι καταγγελίες συναδέλφων, πανελλαδικά, για μάσκες, που τους διανέμονται, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», με ημερομηνία 9 Απριλίου 2020, που αποτελεί ομολογία των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφού φτάνει στο σημείο να προτείνεται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το υγειονομικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς με SARS-CoV-2, όταν «δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος».
Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με οδηγίες διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητο οι υγειονομικοί να έχουν πλήρη και συγκεκριμένο εξοπλισμό προστασίας στην επαφή τους με ασθενείς SARS-CoV-2 (μάσκες υψηλής προστασίας Ν95, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, και διπλή ρόμπα – φόρμα μιας χρήσης και αδιάβροχη ποδιά).
Αποδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων που απέρριπταν το αίτημα μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.
Σοβαρό κίνδυνο για εργαζόμενους και ασθενείς προκαλούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων της εξέτασης για κορονοϊό, λόγω της διενέργειας της εξέτασης σε ελάχιστα δημόσια εργαστήρια, ενώ απαράδεκτη είναι η τακτική του ΕΟΔΥ να αρνείται να γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε συναδέλφους που ήρθαν σε επαφή με νοσούντες από κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν καταγγελίες ότι ιατρικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ παρέχονται από τηλεφωνητές και όχι από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την εξασφάλιση χώρων για τη διαμονή εργαζομένων που νοσούν ή έχουν εκτεθεί, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο μόλυνσης τις οικογένειες τους, ούτε για την εξασφάλιση χώρων για την ανάπαυση τους ανάμεσα στις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες..
Αν και καθημερινά εργαζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αρνείται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο, ενώ διατηρεί πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Παρόμοιες ή και χειρότερες είναι οι συνθήκες εργασίας για τους χιλιάδες συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα υγεία, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, με την ενίσχυση της κυβέρνησης, αξιοποιούν την επιδημία ως ευκαιρία πρόσθετης κερδοφορίας και αποφεύγουν να πάρουν ακόμη και στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών.
Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον κορονοϊό αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας και η προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις οποίες η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Αναδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
► να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» του Υπουργείου Υγείας και να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μασκών αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κλπ) και όχι απλών χειρουργικών μασκών.
► να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς.
► να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για την διενέργεια της εξέτασης για SARS-COV-2 και να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα.
► να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας – λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό.
► να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ξεκινώντας από την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία. Να ενισχυθούν οι Επιτροπές Λοιμώξεων.
► να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη διαμονή εργαζόμενων των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι.
► να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
► να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και, μαζί με το προσωπικό τους, να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο
Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς, την ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ με Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.