Συνέντευξη της Γιώτας Ταβουλάρης, Μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ στο Γαλλικό Εργατικό-Ενημερωτικό Πόρταλ UNITE CGT



Συνέντευξη της Γιώτας Ταβουλάρης, Μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ στο Γαλλικό Εργατικό-Ενημερωτικό Πόρταλ UNITE CGT

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι ευθύνες των καπιταλιστών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οικονομική και υγειονομική κρίση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχικά θέλουμε να στείλουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Γαλλίας που βιώνουν αυτές τις δύσκολες συνθήκες και να σας εκφράσουμε τα συλλυπητήρια των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας για τους συναδέλφους σας στην υγεία, στο εμπόριο και σε άλλους κλάδους που έχασαν την ζωή τους δίνοντας την μάχη την περίοδο της πανδημίας.

Όσον αφορά την ερώτηση σας πιστεύουμε ότι οι οικονομικές κρίσεις γεννιούνται από τη μήτρα του καπιταλισμού, βρίσκονται στο DNA του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης είναι νομοτελειακός και αναπόφευκτος, πρόκειται για υπερσυσσώρευση κεφαλαίων από την εκμετάλλευση των εργαζόμενων που δε βρίσκουν διέξοδο με προοπτική κερδοφορίας. Άσχετα με τις διάφορες εκτιμήσεις που υπάρχουν, για το πότε και πού θα εκδηλωθεί πρώτα, φαίνεται ότι ο νέος κύκλος κρίσης είναι προ των πυλών για όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες, αυτό καταγράφουν οι δείκτες και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και αλλού.

Η πανδημία έρχεται να παίξει το ρόλο του καταλύτη στην επίσπευση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, με τον τρόπο που θα εκδηλωθεί σε κάθε χώρα εντός κι εκτός ΕΕ. Άρα, η πανδημία αυτή καθαυτή δεν είναι η κρίση. Αναδεικνύει, όμως, με τον πιο τραγικό τρόπο τη γύμνια του καπιταλισμού να προφυλάξει και να προστατεύσει ακόμα και το βασικότερο ανθρώπινο αγαθό που είναι η υγεία και η ζωή! Σε αντίθεση με Συστήματα Υγείας δομημένα με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες που λειτούργησαν αποτελεσματικά στο παρελθόν, αλλά και σήμερα συνδράμουν (π.χ. Κούβα), βλέπουμε ακόμα και τα πιο «προηγμένα συστήματα Υγείας» στην ΕΕ, στις ΗΠΑ να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Γιατί; Μα ακριβώς γιατί, άσχετα με επιμέρους διαφοροποιήσεις, διέπονται από τη βασική αρχή του καπιταλισμού, αυτή του «κόστους – οφέλους». Στη βάση αυτή, περικόπτεται η κρατική χρηματοδότηση για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των Δημόσιων Δομών Υγείας, ενισχύεται η ιδιωτικοποίηση, ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας, η παραγωγή φαρμάκων, εμβολίων αλλά και μέσων προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) υποτάσσεται στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και στο κυνήγι του κέρδους. Για τον καπιταλισμό αυτό είναι το «υγιές» και το «ορθό». Αυτό υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, όλων των «αποχρώσεων», αυτές τις πολιτικές εφαρμόζουν παντού! Η επιστήμη και τα επιτεύγματά της δεν αναπτύσσονται για να μπαίνουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, που όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, σημαίνει συμβολή στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στην ευημερία, στο να σώζονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που μπορούν να σωθούν. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που βιώνουμε, σήμερα, οι λαοί.

Ταυτόχρονα, με αφορμή την πανδημία, προωθούνται ευρύτερες αντεργατικές και αντιλαϊκές νομοθεσίες, με στόχο την παραπέρα θωράκιση του συστήματος μπροστά και στην επερχόμενη οικονομική κρίση του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και από αυτή την τραγική «περιπέτεια», να σπάσουν με την πάλη τους το «φαύλο κύκλο» του καπιταλισμού!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η κατάσταση αυτήν την στιγμή του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, μετα από μια δεκαετία λιτότητας , αποτέλεσμα τις δράσης δεξιών και αριστερών κυβερνήσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ισχύουν και για την Ελλάδα όσα ανέφερα παραπάνω. Οι διαδοχικές περικοπές όλων των κυβερνήσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθήθηκαν έχουν τσακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες του λαού, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, και να αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα βασικά και τα αυτονόητα, εκατοντάδες ευρώ για εξετάσεις και το περιβόητο τεστ για τον κοροναϊό, όπου και αν γίνεται!

Χαρακτηριστικό της άθλιας κατάστασης είναι ότι μόλις 330 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατηρηθεί από τα συνεχόμενα κυβερνητικά πογκρόμ των προηγούμενων χρόνων, τη στιγμή που οι βασικές ανάγκες – όχι έκτακτες τύπου πανδημίας – απαιτούν τουλάχιστο 3.500! Η αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα δεν έγινε, αντίθετα το κράτος χρυσοπληρώνει με τα λεφτά των εργαζόμενων τους επιχειρηματίες της υγείας 1600 ευρώ για κάθε κλίνη ΜΕΘ! Υπάρχει υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού χιλιάδες θέσεις καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ως «πλεονάζουσες»! Αυτή είναι η «εξυγίανση» του συστήματος υγείας από τους «τεμπέληδες» γιατρούς και νοσηλευτές που «περίσσευαν» και που οι ελληνικές κυβερνήσεις διαγκωνίζονταν με την ΕΕ και την Τρόικα, ποιος θα τους απομακρύνει πρώτος! Αυτό είναι το «νοικοκύρεμα» των νοσοκομείων-επιχειρήσεων υπό τη διοίκηση των «ειδικών» managers! Ταυτόχρονα, οι περικοπές επέφεραν τη σοβαρή έλλειψη σε εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά και μέσα προστασίας. Σε αυτές τις συνθήκες, οι εναπομείναντες κακοπληρωμένοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υγειονομικοί αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία.

Είναι υποκριτικά τα χειροκροτήματα και οι επικλήσεις της κυβέρνησης σε γιατρούς και νοσηλευτές, όπως υποκριτικές είναι και οι όποιες εξαγγελίες για ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, αφού θα βασίζονται σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και θα πληρωθούν ξανά πολύ ακριβά από το λαό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις δεδομένες συνθήκες «περιορισμού» πως καταφέρνετε να κινητοποιείτε και να προστατεύετε τους εργαζομένους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με το σύνθημα «ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ» επιδιώκουμε να σπάσει η νεκρική σιγή που επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία, η κυβέρνηση μαζί και ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός με επικεφαλής τη ΓΣΕΕ (μέλος της ΣΕΣ στην Ελλάδα), που την ώρα που γινόντουσαν χιλιάδες απολύσεις, έλεγε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την πανδημία με ταξικό κριτήριο.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν σε αυτούς που τους θέλουν είτε να δουλεύουν απροστάτευτοι, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα, σε συνθήκες εντατικοποίησης, μέσα στα σούπερ μάρκετ, στα νοσοκομεία, στις τηλεπικοινωνίες, στα εργοστάσια που λειτουργούν πυρετωδώς, π.χ. φάρμακο και τρόφιμα, στις αποθήκες, να δουλεύουν με ελαστικές μορφές όπως η τηλεργασία, είτε να αναστέλλονται οι συμβάσεις τους, να δουλεύουν εκ περιτροπής με μισό μισθό ή να απολύονται, επειδή δεν «έχει δουλειά».

Πρέπει να απαντήσουν στα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται αυτή την περίοδο, για να τσακιστούν όσα δικαιώματα έχουν απομείνει. Να διεκδικήσουν τη στήριξη του εισοδήματός τους, την αναστολή των χρεών που πνίγουν τη λαϊκή οικογένεια, των πλειστηριασμών. Δεν πρέπει να θυσιαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για τα κέρδη των επιχειρήσεων, να πληρώσουν και αυτή την κρίση!

Ταυτόχρονα πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Με πλήρη ευθύνη και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, τα συνδικάτα μας προχωρούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις –δράσεις– παρεμβάσεις, σε υπουργεία, σε χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, όπως στις 7/4 για την υγεία, στις 15/4 στα σουπερ μάρκετ. Ενώ και σε συνθήκες πανδημίας και απαγορεύσεων Έγινε στάση εργασίας στις τηλεπικοινωνίες πριν μερικές μέρες.

Αξιοποιούμε, επίσης, όλα τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για την επικοινωνία με τους συναδέλφους μας, για να έχουμε εικόνα τι τους συμβαίνει μέσα κι έξω από το χώρο δουλειάς. Δίνουμε συνεντεύξεις τύπου, προβάλλουμε τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και τις κινητοποιήσεις που γίνονται ή σχεδιάζονται σε διάφορους κλάδους, π.χ. στις κατασκευές, στον επισιτισμό – τουρισμό, στα τρόφιμα, στο φάρμακο. Αναμφίβολα, η κατάσταση είναι δύσκολη και σύνθετη και μας δημιουργεί αυξημένη ευθύνη και απαιτήσεις.

Ταυτόχρονα, σαν ΠΑΜΕ πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε τα συνδικάτα της Ευρώπης σε μια κοινή τοποθέτηση για άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τόσο της ζωής και της υγείας τους, όσο και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Μια πρωτοβουλία που την στήριξαν πάνω από 30 συνδικάτα από όλη την Ευρώπη ενώ σε συνεργασία με την ΠΣΟ κατατέθηκε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τον ΠΟΥ. Αυτή η πρωτοβουλία ταυτόχρονα αναδείκνυε τις ευθύνες ΕΕ, κυβερνήσεων και συνδικαλιστικών δυνάμεων που τόσα χρόνια στήριξαν τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων της υγείας, αλλά επίσης καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, συντονισμό και κοινές δράσεις ενάντια στις απολύσεις, την αντεργατική επίθεση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς την ίδια στιγμή η ΕΕ αξιοποιεί δυνάμεις όπως η ΣΕΣ για να επιβληθούν όλες οι αντεργατικές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή να φορτωθεί το οικονομικό κόστος της πανδημίας στους εργαζόμενους πχ με το πρόγραμμα SURE, χωρίς αντιδράσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΑΜΕ συμμετείχε στις λαϊκές κινητοποιήσεις στις 7 Απριλίου? Ποια τα συμπεράσματα που είχατε με αυτήν την πρωτοβουλία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κόντρα στις υποκριτικές εξαγγελίες της ΕΕ , της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου για την παγκόσμια μέρα υγείας, κόντρα στα κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα του κορονοϊού και το δήθεν ενδιαφέρον για τους υγειονομικούς, τα συνδικάτα μας μαζί με μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος και τους εργαζόμενους στην υγεία προχωρήσαμε στην κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, σε όλη την Ελλάδα. Σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και σε νοσοκομεία ακούστηκε η πραγματική φωνή των υγειονομικών, των εργαζόμενων, του λαού! Ακούστηκαν οι αγωνίες και οι διεκδικήσεις μας, που δεν έχουν καμία σχέση με τα σχέδια των επιχειρηματιών και της κυβέρνησης. Ήταν μια κινητοποίηση που βοήθησε να σπάσει η καραντίνα της σιωπής, της ομοψυχίας απέναντι στον «αόρατο» εχθρό. Ενθάρρυνε τον κόσμο και συνέβαλε στην ανάδειξη του πραγματικού και ορατού εχθρού για τα δικαιώματα, την υγεία και τη ζωή του λαού που είναι το καπιταλιστικό κέρδος και οι δυνάμεις που το υπηρετούν. Προσέφερε νέα πείρα στα σωματεία μας, να δρουν και σε πιο δύσκολες συνθήκες, να μην τα αγγίζουν οι περιορισμοί και οι καραντίνες. Γι αυτό, άλλωστε, ενοχλήθηκε η κυβέρνηση και οι κολαούζοι του συστήματος, προσπάθησαν να θάψουν ή και να διαβάλουν την κινητοποίηση αυτή, ενώ έφτασαν στο σημείο να στείλουν αστυνομία ενάντια στους ίδιους τους γιατρούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες; Πως το ΠΑΜΕ οργανώνει την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εργαζομένων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι γνωστό ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ έχουν συνταχθεί πλήρως με τη στρατηγική της ΕΕ για την εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών, τη συνθήκη του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Είναι μέρος του προβλήματος, με ενεργή συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, που γεννούν τη δυστυχία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Οι συνθήκες «αιχμαλωσίας» αυτών των ανθρώπων που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια αυτά, μαζί με την άθλια κατάσταση που βιώνουν μέσα στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιδεινώνονται στην περίοδο της πανδημίας. Τα συνδικάτα μας είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής αυτών των ανθρώπων και με διάφορους τρόπους και κινητοποιήσεις εκφράζουμε έμπρακτα τη στήριξη και την αλληλεγγύη στα ταξικά μας αδέλφια.

Το βασικό ζήτημα, όμως, είναι ο απεγκλωβισμός τους και αυτό προϋποθέτει τη ρήξη με την ΕΕ, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις επικίνδυνες συμφωνίες τους. Ιδιαίτερες απαιτήσεις έχει η πάλη – ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας – για τη στήριξη και τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών, την οργάνωσή τους στα συνδικάτα, με δεδομένο ότι πολλοί είναι χωρίς χαρτιά ή δουλεύουν ανασφάλιστοι και η εργοδοσία μπορεί αβασάνιστα να τους πετάξει στο δρόμο, χωρίς να έχουν καμιά κάλυψη, έστω και για ένα πενιχρό επίδομα. Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ έχει σημαντική συμβολή στην οργάνωση αυτής της πάλης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά την άποψη σας, ποια είναι τα κύρια μαθήματα και εμπειρίες που αποκόμισαν τα ταξικά σωματεία τις τελευταίες εβδομάδες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ταξικό εργατικό κίνημα και διεθνώς και στην Ελλάδα έχει μεγάλη πείρα και σπουδαία παρακαταθήκη αγώνων και πάλης κάτω από όλες τις συνθήκες, με δυσκολίες και αντιξοότητες διαφόρων μορφών. Αξιοποιούμε αυτή την πείρα και δημιουργούμε και νέα, οργανώνοντας τη δράση και στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.

Η λήψη των επιστημονικά απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης και προστασίας από τον ιό, δεν πρέπει να οδηγήσει στην καταστολή και τον περιορισμό της δράσης του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος, γιατί αυτός είναι ο κύριος στόχος των απαγορεύσεων, των κατασταλτικών και περιοριστικών μέτρων που παίρνουν οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους, με αφορμή την προφύλαξη και την πρόληψη. Σε αυτό το πεδίο ξεπερνάμε καθημερινά προβλήματα, δυσκολίες και αδυναμίες, προχωρώντας πάντα μπροστά και ενθαρρύνοντας τους συναδέλφους μας, κάνοντας πράξη το σύνθημά μας «μένουμε όρθιοι-μένουμε δυνατοί», «οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις τους δεν αγγίζουν τα συνδικάτα μας».

Προσανατολισμένοι πάντα στην πάλη απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και το σύστημά του που τώρα φαίνεται ακόμα πιο γλαφυρά η επικινδυνότητα και η βαρβαρότητά του, αναδεικνύοντας και ποια είναι τελικά η διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Σε αυτή τη κατεύθυνση τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας καλούν σε Μέρα Δράσης σε όλους τους χώρους δουλειάς στις 28 Απρίλη, ενώ προετοιμάζουμε, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια τον ταξικό εορτασμό της 1ης Μάη στην Ελλάδα

*H Γιώτα Ταβουλάρη είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπεύθυνη της Γραμματείας Γυναικών και Πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο Φάρμακο

Η συνέντευξη στο UNITE CGT

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός