Φωτό αρχείου
Στόχος της σύστασης της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του «Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου», «που επικαλείται και συγκρότησε η κυβέρνηση της ΝΔ», είναι η ενσωμάτωση όλων των αντεργατικών νόμων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ).
Όπως αναφέρουν, η Επιτροπή, που αναμένεται να ενσωματώσει στον Κώδικα τον πρόσφατο νόμο 4714/2020, που επιδιώκει την κατάργηση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, «απαρτίζεται από πρόσωπα του υπουργείου Ναυτιλίας, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, πανεπιστημιακούς και νομικούς, που είναι επιλογή της κυβέρνησης, για να χτυπηθεί ό,τι έχει απομείνει στα δικαιώματα των ναυτεργατών».
Υπενθυμίζουν μάλιστα, τις προτάσεις που κατ’ επανάληψη έχουν υποβάλει, όπως:
■ Κατάργηση του ν.2687/53, του ν.4714/2020 και όλων των αντεργατικών νόμων, εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, για το σύνολο των ναυτεργατών στα πλοία, απ’ όποια χώρα και αν προέρχονται.
■ Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
■ Κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ν.2932/2001 για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και γενικότερα των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφοράς της χώρας.
■ Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας.
■ Σωματεία ανεξάρτητα, ελεύθερα από το κράτος, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους. Κατάργηση των νόμων που επιβάλλουν την παρέμβαση του κράτους στην εσωτερική λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.
Επιπροσθέτως, τα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν πως «την ίδια περίοδο η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, για να καταργήσει το 8ωρο, να επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας και με πρόσθετα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση».
Γι’ αυτό και υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νομοσχέδιο-τερατούργημα και πως «με οργανωτική προετοιμασία, συσκέψεις, συνεδριάσεις των ΔΣ, της ΕΕ της ΠΝΟ, να απαντήσουμε με απεργιακό αγώνα. Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με ανάπτυξη της ταξικής πάλης, καθορίζοντας στόχους ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».