ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Πανελλαδική απεργία παραγωγών και πωλητών για την απόσυρση του νομοσχεδίου (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις βρίσκονται σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών, μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, την οποία στηρίζουν δεκάδες σωματεία και Επιτροπές Αγώνα παραγωγών.

Με τη σημερινή πανελλαδική απεργία, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση, το οποίο ουσιαστικά ανατρέπει τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δράσης.

Στη Λάρισα, με καθολική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία και πορεία προς το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. (Δείτε εδώ βίντεο)

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο, αφού με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, την κατάργηση της μόνιμης άδειας του πωλητή, το νέο σύστημα μοριοδότησης και κυρίως την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας τους, χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί θα βρεθούν στην ανεργία. Όσοι επαγγελματίες καταφέρουν με κόπο να διατηρήσουν προσωρινά την άδεια και κατ’ επέκταση την εργασία τους, θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας, ενώ θα βρίσκονται διαρκώς στη μέγγενη ασφυκτικών ελέγχων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου. Ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν, δίνοντας τη θέση τους σε «ενδιαφερόμενους» μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας αλλά και σε εταιρείες, η παρουσία των οποίων για πρώτη φορά θεσμοθετείται στις λαϊκές. Ταυτόχρονα, οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης θα έχουν την αντανάκλασή τους και στη δυνατότητα της λαϊκής οικογένειας να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Μαζί με την απόσυρση του νομοσχεδίου, απαίτησαν:

Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα.

Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας να μη βρεθεί στην ανεργία.

Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών, η οποία πρέπει να μειωθεί.

Να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας.

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός