ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: Παρεμβάσεις ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης



Η οργάνωση του αγώνα απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που ξεθεμελιώνει το 8ωρο, επιβάλλει την απλήρωτη εργασία, θέτει νέους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας, στο περιεχόμενο της πάλης των Συνδικάτων και των αγώνων των εργαζομένων βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων που έγιναν στη σύσκεψη Συνδικάτων και Ομοσπονδιών στο Πεδίον του Άρεως.

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε η Χρύσα Λεμπέση – Πάκου, από το πανελλαδικό συντονιστικό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Αναφερόμενη στην απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς, υπενθύμισε ότι οι φοιτητές ένωσαν για μια ακόμα φορά τη φωνή τους με τους εργαζόμενους γονείς τους, με τους αυριανούς συναδέλφους τους, όπως το προηγούμενο διάστημα τα σωματεία των εργαζομένων στάθηκαν συμπαραστάτες στον αγώνα τους για να επιστρέψουν στις σχολές τους με όλα τα μέτρα προστασίας, με καθηγητές και βιβλία και όχι αστυνομία και καταστολή. «Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε», τόνισε και μετέφερε την προετοιμασία των Φοιτητικών Συλλόγων για νέες συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις, κόντρα στην πολιτική που συνεχίζει να κρατά τις σχολές κλειστές και την ίδια ώρα σχεδιάζει νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο τη νέα γενιά των εργαζομένων.

Την πείρα των εργαζομένων του κλάδου, που απαντά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην προκλητική κοροϊδία του υπουργείου Εργασίας, μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. Το ψηφιδωτό των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, οι προβλέψεις για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κυριαρχούν στον κλάδο ενώ έχουν αποτυπωθεί και στις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου. Ωστόσο, σε χώρους δουλειάς που οι εργαζόμενοι είναι συσπειρωμένοι στο κλαδικό και στα επιχειρησιακά τους σωματεία έχει τεθεί φρένο στην εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών. Όσο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 10 και 12 ώρες, ξεκαθάρισε πως κανένας τους δεν το επιλέγει, αλλά αναγκάζεται καθώς η αμοιβή των τριών ευρώ την ώρα δεν τους αφήνει και πολλά …διαπραγματευτικά περιθώρια.

Τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι μετέφερε η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων «Άγιος Σάββας», υπενθυμίζοντας την εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου και επικουρικού γιατρού, χαιρετίζοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη των σωματείων. Όσον αφορά το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση διαμήνυσε πως «δεν θα περάσει», καθώς οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους αγωνίζονται «για τη δουλειά και τη ζωή μας».

Την καταγραφή πολλαπλάσιων απεργών σε μεγάλη επιχείρηση στις 6 Μάη, μετέφερε ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Στο αποτέλεσμα αυτό, όπως εξήγησε, σημαντικό ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η οργάνωση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στον συγκεκριμένο χώρο και η ουσιαστική συζήτηση για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Επισήμανε ότι με τη συλλογική και ζωντανή συζήτηση καταρρέουν τα κάλπικα και προκλητικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για το «τετραήμερο», καθώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι σήμερα που ισχύει επισήμως το 8ωρο, το διάλειμμα που κάνουν δεν υπολογίζεται στον χρόνο δουλειάς, η μια επιπλέον ώρα υπερεργασίας είναι θεσμοθετημένη, όταν τα ρολά της επιχείρησης κατεβαίνουν η δουλειά συνεχίζεται στο σπίτι.

Την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων ως όρο και προϋπόθεση για την επιτυχία της επόμενης απεργίας, υπογράμμισε ο Νίκος Ξυδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα τρόλεϊ.

«Για μας αυτό το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου», τόνισε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Μετά την απεργία στις 6 Μάη, ξεκαθάρισε πως η προετοιμασία της επόμενης κινητοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει. Στην προσπάθεια αυτή έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη συζήτηση με τους νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους, που έχουν ενταχθεί στην παραγωγή στρεφόμενοι μια σειρά δικαιώματα. «Εδώ φάγανε και την Κυριακή που υποτίθεται ότι είναι αργία, θα μας δώσουν την Παρασκευή;», αναρωτήθηκε, στηλιτεύοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης για τη δήθεν «τετραήμερη» εργασία που νομοθετεί.

Την οργή των εργαζομένων στο Εμπόριο για την αισχρή προπαγάνδα της κυβέρνησης μετέφερε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Όπως εξήγησε, την ίδια στιγμή που ο υπουργός διαφημίζει τα θετικά του νομοσχεδίου, εργαζόμενη απολύθηκε μόλις ανακοίνωσε στην εργοδοσία την εγκυμοσύνη της, το προσωπικό στα σούπερ-μάρκετ βιώνει την ασταμάτητη δουλειά, μεγάλες αλυσίδες φέρνουν τους εμποροϋπαλλήλους στη δουλειά Κυριακές και αργίες, ατομικές συμβάσεις προβλέπουν την εξαήμερη εργασία.

Τις επιπτώσεις της πολύμηνης διακοπής της δια ζώσης διδασκαλίας στους μαθητές ανέδειξε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης». Θέτοντας στο επίκεντρο τα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, υπενθύμισε μια σειρά διεκδικήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μετά την επαναλειτουργία των σχολείων. Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να δώσουν «μάθημα ζωής, αξιοπρέπειας και αγώνα» με τη συμμετοχή τους στους αγώνες ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, που μετρήθηκε και με νέους απεργούς στον κλάδο, χαιρέτισε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Οι εργοδότες, όπως κατήγγειλε, περιμένουν να αξιοποιήσουν τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, συνεχίζοντας την επίθεση στο 5ήμερο και το 8ωρο. Στο έδαφος αυτό, το Συνδικάτο προετοιμάζει τη συμμετοχή του στις νέες κινητοποιήσεις ενώ παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να το δυναμώσουν παίρνοντας μέρος στις επικείμενες αρχαιρεσίες του.

Τα πλήγματα που ήδη έχουν επιχειρήσει στο 8ωρο μεγάλες επιχειρήσεις υπενθύμισε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Αττικής. Κάλεσε τα σωματεία να βάλουν μπροστά τη διεκδίκηση της μείωσης του εργάσιμου χρόνου, με βάση τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Για τον αγώνα που δίνουν οι σπουδαστές των επαγγελματικών σχολών μίλησε η Φωτεινή Δουλή, σπουδάστρια στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στο Ρέντη.

Στην απεργία στις 6 Μάη «απέναντί μας είχαμε και τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού», κατήγγειλε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Στηλίτευσε τη στάση των δυνάμεων αυτών που διέδιδαν ψευδώς στους συμβασιούχους της «κοινωφελούς εργασίας», τους εργαζόμενους δηλαδή που δουλεύουμε με ψαλιδισμένα δικαιώματα και βρίσκονται στον προθάλαμο της ανεργίας, πως δεν έχουν δικαίωμα και συνδικαλιστική κάλυψη να απεργήσουν.

Στο δίλημμα που βάζει τους καλλιτέχνες να διαλέξουν ανάμεσα στην ανεργία και στο να γίνουν «μάνατζερ» του εαυτού τους, αναφέρθηκε ο Κώστας Σταυρόπουλος, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, εξηγώντας τις επιπτώσεις που έχει στη συνείδηση αλλά και στα «πειράματα» που στόχο έχουν όχι μόνο στους καλλιτέχνες αλλά όλους τους εργαζόμενους.

«Η απλήρωτη υπερωρία σημαίνει απλήρωτη εργασία», τόνισε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και πρόσθεσε πως στον κλάδο υπάρχει σοβαρή πείρα από την απληρωσιά, τους χαμηλούς μισθούς, την κατάργηση επιδομάτων, τις αμοιβές με «μπόνους» που δίνονται και αναιρούνται όποτε θέλει η εργοδοσία.

Το νομοσχέδιο είναι ενιαίο και έχει συνέχεια, δεν μπορεί να το εξετάσει κάνεις αποσπασματικά, ούτε να κάνει εποικοδομητικές προτάσεις και βελτιώσεις, όπως επιχειρεί να θέλει να κάνει η ΓΣΕΕ για να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού, σημείωσε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην παρέμβασή του ανέδειξε τον πυρήνα των ανατροπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αφορούν τον εργάσιμο χρόνο, τη θέση στην οποία αντικειμενικά βρίσκεται ο εργαζόμενος στην ατομική διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, την κατάσταση που ήδη επικρατεί στους χώρους δουλειάς με τα ωράρια, τις μέρες άδειας που δεν χορηγούνται ποτέ αλλά καταλήγουν να …γράφονται στο χιόνι, την κοροϊδία της «ψηφιακής κάρτας» τη στιγμή που σε κλάδους όπως της καθαριότητας η ασυδοσία των εργοδοτών τσακίζει κόκαλα. «Στον κατάλληλο χρόνο θα απαντήσουμε με απεργία που θα παραλύσει όλη τη χώρα», ξεκαθάρισε και κάλεσε σωματεία και εργαζόμενους να δώσουν τον τόνο με καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός