Ομόφωνη η απαίτηση να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα



«Απορρίπτεται! Να μην κατατεθεί καν στη Bουλή»: Αυτή είναι η ομόφωνη απαίτηση των συνδικάτων που καταγράφηκε και στη σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί μέσα στα σωματεία είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα συνδικάτο, ούτε ένας εκπρόσωπoς συνδικαλιστικής οργάνωσης που να υποστήριξε όσα κατάπτυστα κυκλοφορεί η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ότι «υπάρχουν και θετικά στοιχεία» στο νομοσχέδιο – τερατούργημα.

Κάθε τοποθέτηση στη σύσκεψη αναδείκνυε την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο έντασης της απλήρωτης δουλειάς, της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Με άξονα αυτή την απαίτηση, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων μετέφεραν την απόφασή των συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργία πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, να το πάρει πίσω η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για την οργάνωση αταλάντευτου αγώνα με όπλο τις αποφάσεις γενικών συνελεύσεων για απεργία στις 3 Ιούνη, για τη δημιουργία ενός μεγάλου πανελλαδικού πανεργατικού απεργιακού μετώπου που θα βάλει φραγμό στο αντεργατικό τερατούργημα, που θα απαιτήσει το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, για να οργανωθεί η αντεπίθεση των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση ανέδειξαν την ανάγκη άμεσα το Εργατικό Κέντρο να πάρει απεργιακή απόφαση, σε αντιδιαστολή με την παρελκυστική τακτική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που προσπαθεί να υπονομεύσει το απεργιακό μέτωπο.

Δυναμώνουμε το απεργιακό μέτωπο με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου
Μιλώντας εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Νίκος Μαυροκέφαλος εξέφρασε τη συμπαράστασή των συνδικαλιστών της στον αγώνα των εργαζομένων στη σταθερή συγκοινωνία, που τη στάση εργασίας η κυβέρνηση έβγαλε παράνομη. «Με το νέο νομοσχέδιο επισήμανε, θα μπορούν και να απολύονται». «Μπορούμε να καταλάβουμε, πρόσθεσε γιατί η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι την απεργία σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, σε χώρους που το σταμάτημα της παραγωγής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αστική τάξη και τα κόμματά τους. Θέλουν να τελειώνουν με τη δυνατότητα των εργαζομένων να έχουν σωματεία, να οργανώνουν τον αγώνα τους και να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους. Ο στόχος αυτός εκφράζει τη στρατηγική του κεφαλαίου που θέλει ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα οργάνωσης, αντίστασης και αντεπίθεσης».

Θύμισε ότι στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης «μας λέγανε ότι τα αντεργατικά μέτρα που έπαιρναν ήταν προσωρινά. Τώρα όχι μόνο μονιμοποιούνται, αλλά σφαγιάζονται ακόμα περισσότερα εργασιακά δικαιώματα».

Κατήγγειλε την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έδωσε συνέντευξη Τύπου, καλώντας τους εργαζόμενους, «να απεργήσουμε για να …κατατεθεί το νομοσχέδιο γιατί έχει πολλές θετικές διατάξεις! Είναι η ίδια ηγεσία που χαρακτήριζε τους δύο μεγάλους αγώνες που έδωσαν τα συνδικάτα γελοίους, καθώς δήθεν δεν ήταν γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Τώρα όμως όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν τα συνδικάτα, αλλά αποδείχτηκε ότι η ΓΣΕΕ ήταν σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, όπως φάνηκε από όσα κυνικά παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ».

Ανέδειξε επίσης ότι το νομοσχέδιο θίγει το βασικό δικαίωμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος να οργανώνεται και να παλεύει. «Τέτοιο πισωγύρισμα δεν έχει υπάρξει όμοιό του εδώ και ενάμιση αιώνα», σημείωσε. Και κάλεσε τα Συνδικάτα να διαφυλάξουν «τα αγωνιστικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα τονίζοντας ότι η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να δοθεί αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, για να αποσυρθεί, και όχι για να μπουν τα συνδικάτα στη λογική να περιμένουν να δουν αν η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες διορθώσεις και τότε να κρίνουν αν θα κάνουν αγώνα και ποιος είναι ο προσανατολισμός του. Αυτό που έχουμε κατακτήσει πρέπει να δυναμώσει και να γιγαντωθεί. Τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Να παλέψουν για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».

Ο Ν. Μαυροκέφαλος κάλεσε να συνεδριάσει η ΕΕ του ΕΚΑ άμεσα και να πάρει απόφαση που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός μεγάλου απεργιακού μετώπου, μια απόφαση που θα υπηρετεί το αίτημα να μη φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ως ενδεικτική ημερομηνία επανέλαβε την πρόταση που ήδη έχουν πάρει συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργία στις 3 Ιούνη, όπως άλλωστε έχει πάρει και το Δημόσιο.

Να νεκρώσουν τα πάντα με μια μεγάλη πανεργατική απεργία
«Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα απεργιακό μέτωπο που θα νεκρώσει τα πάντα. Να μην πάει κανένας για δουλειά και να είμαστε και προετοιμασμένοι για κλιμάκωση. Αυτή την απόφαση πρέπει να πάρει το Εργατικό Κέντρο»: Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ. Μετέφερε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου για απεργία στις 3 Ιούνη, ξεκαθαρίζοντας πως το ζήτημα δεν είναι η ημερομηνία αλλά η οργάνωση της απεργιακής απάντησης για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μετέφερε την απεργιακή απόφαση του Συνδικάτου του για τις 3 Ιούνη, όπως και την απαίτηση για το ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων. «Δεν γίνεται να έχεις σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας αν δεν καταργηθούν διατάξεις και νόμοι που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εργοταξιακές συμβάσεις που υπέγραψε το Συνδικάτο αλλά το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να τις κάνει υποχρεωτικές επικαλούμενη αντεργατικές διατάξεις. Αναφέρθηκε ειδικά στον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε για τη διευθέτηση το 2011 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από τον νόμο που εφάρμοσε το 12ωρο στους νοσοκομειακούς γιατρούς το 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το νομοσχέδιο, συμπέρανε, είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων, πατάει στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όποια και να έρθει τα ίδια θα κάνει. Υπενθύμισε την πρόταση νόμου που είχαν συνυπογράψει 530 συνδικάτα το 2016 με την οποία απαίτησαν μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων και την κατάργηση αντεργατικών νόμων, η οποία εμπλουτισμένη ήδη διακινείται και υιοθετείται από Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.

Την πλαγιοκόπηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κατήγγειλε η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Όπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες που καλύπτονται από κλαδική ΣΣΕ που προβλέπει ωράριο 7,5 ωρών, θα δουν το ωράριό τους να μετατρέπεται σε 10ωρο και την αργία της Κυριακής να καταργείται. Τη στιγμή που ήδη σήμερα οι τραπεζίτες επιβάλλουν παράνομα απλήρωτες υπερωρίες και αναγκάζουν τους τραπεζοϋπαλλήλους να βρίσκονται stand-by σε βράδια και Σαββατοκύριακα, κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τι όρους θα επιβάλλει η εργοδοσία με λυμένα τα χέρια, νόμιμη την απλήρωτη υπερωρία, θεσμοθετημένη την τηλεργασία. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε κατακτήσεις τόσων δεκαετιών να μας τις πάρουν πίσω», διαμήνυσε και πρόσθεσε πως το Σωματείο στην προγραμματισμένη για σήμερα Γενική του Συνέλευση θα πάρει αποφάσεις για απεργιακή απάντηση.

«Το νομοσχέδιο αφορά όλες τις πλευρές της ζωής του εργαζόμενου», ανέφερε ο Κώστας Σταυρόπουλος, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, καλώντας το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία να πάρουν απόφαση για απεργία.

Το πλατύ άνοιγμα που υλοποιεί το τελευταίο διάστημα ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, μετέφερε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός