Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα Σωματεία να οργανώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Παράλληλα στηρίζει το συλλαλητήριο της Πέμπτης 4 Νοέμβρη, στην πλατεία Συντάγματος στις 7 μ.μ., αλλά και τις δράσεις που θα διοργανωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Παράλληλα καλεί σε κλιμάκωση με προετοιμασία πανεργατικής απεργίας τονίζοντας «υπερασπιζόμαστε και διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Δεν παραδίδουμε τα Σωματεία μας στην κυβέρνηση και την εργοδοσία!».
Συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σημειώνει:
«Οι εργαζόμενοι της Αθήνας, όπως και όλης της χώρας, συνεχίζουν να είναι τα μόνιμα θύματα μιας αντεργατικής πολιτικής που τροφοδοτεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων την ίδια στιγμή που συρρικνώνονται συνεχώς τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους.
Μετά από 11 χρόνια μνημονίων και εκατοντάδων αντεργατικών νόμων η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια και μισθούς πείνας. Οι απλήρωτες υπερωρίες γενικεύονται ενώ η ψήφιση του νόμου 4808/2021 και η επιβολή των ατομικών συμβάσεων ως ισχυρότερες από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις θα φουντώσει τον εργασιακό μεσαίωνα. Για όλο και περισσότερους εργαζόμενους καταργείται η κυριακάτικη αργία. Η ακρίβεια, οι αυξήσεις στο ρεύμα και σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, εξανεμίζουν το εισόδημά τους.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να συρρικνώσει τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και να βάλει το απεργιακό δικαίωμα στο γύψο. Στόχος της είναι να μην υπάρχουν αντιδράσεις στα αντεργατικά μέτρα, οι εργαζόμενοι να μη διεκδικούν τη βελτίωση των όρων δουλειάς και της ζωής τους.
Όμως οι εργαζόμενοι της «e-food», οι εκπαιδευτικοί, οι καλλιτέχνες κλπ. αποδεικνύουν ότι όταν οι εργαζόμενοι συμμετέχουν μαζικά στα σωματεία τους και οργανώσουν τον αγώνα τους μπορούν να καταφέρουν πολλά. Πιάνουμε το νήμα των κινητοποιήσεων από τις μεγάλες απεργίες του Ιούνη, που συσπείρωσαν και κινητοποίησαν μια πλατιά δύναμη Συνδικάτων και εργαζομένων.
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με την αγωνιστική παρακαταθήκη των 111 χρόνων του, καλεί τους εργαζόμενους και τα Σωματεία-μέλη του να οργανώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι.
Διεκδικούμε:
Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως αφετηρίας για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ νόμων.
Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.
Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Όχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τα δουλεμπορικά γραφεία.
Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
Επαναφορά με νόμο της κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.
Προσλήψεις μονίμων υγειονομικών και εκπαιδευτικών, στήριξη με κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.
Προσλήψεις μονίμων εργαζομένων στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τις δράσεις, που θα διοργανωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα -όπως το συλλαλητήριο της Πέμπτης 4 Νοέμβρη, στην πλατεία Συντάγματος και ώρα 19.00- σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Η αλληλεγγύη είναι το μεγαλύτερο όπλο των εργαζομένων. Κανείς μόνος του!
Οργανώνουμε ημερίδα για την ακρίβεια και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Κλιμακώνουμε με προετοιμασία πανεργατικής απεργίας!
Υπερασπιζόμαστε και διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.
Δεν παραδίδουμε τα Σωματεία μας στην κυβέρνηση και την εργοδοσία!».