«Για τους διανομείς μέτρα προστασίας κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία», διαμήνυσαν οι διανομείς με τη σημερινή τους κινητοποίηση και τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο υπ. Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν με μοτοπορεία από το Πεδίον του Άρεως, ενώ σταμάτησαν στον χώρο του Πολυτεχνείου, όπου κατέθεσαν στεφάνι.
Στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπους του ΣΕΠΕ, για τα μέτρα προστασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μετά την απεργία του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοέμβρη, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από τις πλατφόρμες «efood» και «Wolt». (Διαβάστε παρακάτω).
Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχε και το νεοσυσταθέν Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «efood» στην Αττική.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής κατήγγειλε την πρακτική της εργοδοσίας στην «efood» που συνέχιζε να στέλνει παραγγελίες στους διανομείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή στη στάση εργασίας και μηνύματα με τα οποία τους ρωτούσε αν θα τις αποδεχτούν. Σε τηλεφωνική παρέμβαση, μάλιστα, του Συνδικάτου η απάντηση της εταιρείας ήταν πως «έχει κολλήσει το σύστημα».
Γ. Στεφανάκης: «Δεν τελειώσαμε εδώ πρέπει να συνεχίσουμε»
«Τόσα χρόνια μας είχαν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια. Τώρα κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων έγινε η σημερινή συνάντηση», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου.
Στη συνάντηση που έγινε με γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπους του ΣΕΠΕ, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία έθεσαν μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις. Όσον αφορά τα αποτελέσματά της, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, το αίτημα για τη χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας βαίνει προς υλοποίηση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο απάντησε πως θα συνταχθεί ΚΥΑ που να ορίζει συγκεκριμένα τα μέσα και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν και θα προβλέπει πως αυτά θα πρέπει να παρέχονται από κάθε εργοδότη δωρεάν στους διανομείς.
Όσον αφορά το αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ, ωστόσο, η απάντηση ήταν πως είναι «αμφίβολο» αν οι διανομείς ανήκουν στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής δεν θα γίνει παρά σε δύο χρόνια. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν να μας βάλουν στα ΒΑΕ για να μην πληρώνουν οι εργοδότες και το κράτος», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου. Όπως ξεκαθάρισε, ο αγώνας δεν θα σταματήσει, αντιθέτως τα Σωματεία θα καταθέσουν αναλυτικό υπόμνημα και θα ζητήσουν τη συνεδρίαση της επιτροπής.
Στη συνάντηση έγινε επίσημη καταγγελία από το επιχειρησιακό Σωματείο της «efood» για το ζήτημα της απόδοσης του ταμείου. Οι ενέργειες θα συνεχιστούν και το Σωματείο θα απαιτήσει άμεσα να απαντήσει ποιοι χρωστάνε λεφτά, πόσα και γιατί.
Τέλος, όσον αφορά τους εργαζόμενους free lancer, τα Σωματεία ξεκαθάρισαν πως πρόκειται στην πραγματικότητα για εξαρτημένη εργασία και απαίτησαν να έχουν αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα, άδειες ασθένειας κλπ. «Είναι οι ίδιοι που νομοθέτησαν το συνεργατικό μοντέλο», επισήμανε ο Γ. Στεφανάκης, καταγγέλλοντας την άρνηση του υπουργείου να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα. «Δεν τελειώσαμε εδώ. Πρέπει να συνεχίσουμε», κατέληξε και κάλεσε τους διανομείς να οργανωθούν στα Σωματεία, να φτιάξουν Επιχειρησιακά στις μεγάλες πλατφόρμες, να δυναμώσουν τον αγώνα για τα αιτήματά τους.
Όχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος
«Όχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων, απαίτησαν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, την εξασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την παροχή δικύκλων, τη συντήρησή τους και τη χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας. Επίσης, διεκδίκησαν να απαγορευτεί η διανομή σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και να οριοθετηθούν οι αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν.
«Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή μας», τόνισαν και κατήγγειλαν πως κυβέρνηση και εργοδοσία αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα μέσα για την προστασία τους σαν «ατομική ευθύνη». Από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, οι διανομείς που θρηνούν κάθε λίγο νεκρούς συναδέλφους τους, δεν παρέλειψαν να καταγγείλουν το εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν εργαζόμενο στον ΗΣΑΠ και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην οικογένειά του.
Ένα ακόμα ζήτημα που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι στην «efood» είναι το σύστημα που έχει επιβάλει η εταιρεία όσον αφορά την απόδοση του καθημερινού ταμείου. Συγκεκριμένα, κάθε διανομέας πρέπει να καταθέσει στο τέλος της βάρδιας το σύνολο των εισπράξεων από τις παραγγελίες που έχει παραδώσει σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας. Ωστόσο, η τελευταία δεν διαθέτει, όπως θα όφειλε, λογιστικές καρτέλες για τον καθέναν τους, ενώ κωφεύει στα σχετικά αιτήματα. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να μην ξέρουν αν έχουν καταθέσει λιγότερα ή περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία αξιοποιεί το ζήτημα ως εργαλείο εκφοβισμού, με προφορική ενημέρωση ή προσωπικά γραπτά μηνύματα ότι «χρωστάνε» στην εταιρεία!
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν δεκάδες αιτήσεις εγγραφής τόσο στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής όσο και στο νεοσύστατο Επιχειρησιακό Σωματείο της «efood», που έδωσε δυναμικό «παρών». Σημαντική παρουσία είχαν και οι διανομείς της πλατφόρμας «Wolt» που οργανώνονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε ο Δημήτρης Κωμάκης, από το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών (ΣΕΤΤΑ).