Στην προπαγανδιστική γραμμή που χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι μπορεί η κυβέρνηση να ψήφισε το 3ο μνημόνιο, αλλά σκοπεύει τάχα να περιορίσει τις συνέπειες σε διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς», κινείται και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στόχος αυτής της τακτικής είναι η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, η δημιουργία κλίματος αναμονής μπροστά στην ψήφιση πρόσθετων αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο, αλλά και μπροστά στην εφαρμογή διατάξεων από παλιότερους νόμους, τις αμέσως επόμενες βδομάδες.
Οπως ενημέρωσε χτες τους δημοσιογράφους, ο Γ. Κατρούγκαλος έχει καταθέσει πρόταση προς τον πρωθυπουργό με βασικές κατευθύνσεις για το «νέο Ασφαλιστικό» που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, ενώ θα αναλάβει και πρωτοβουλίες προς τα ευρωπαϊκά όργανα, για να προβάλει την ανάγκη τήρησης του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», το οποίο δήθεν δεν πρέπει να ακυρώνεται από τη συμφωνία που έγινε με τους θεσμούς για τα Εργασιακά.
Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Εργασίας αναγόρευσε χτες σε «πεδίο μάχης» τις διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο», επαναλαμβάνοντας την προπαγάνδα που ξόφλησε πανηγυρικά με το 3ο μνημόνιο, ότι μια «καλύτερη» διαπραγμάτευση με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» μπορεί τάχα να αποδώσει αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων.
Μάλιστα, την ίδια ώρα που ενεργοποιεί τις αντιασφαλιστικές διατάξεις παλιότερων νόμων, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει με θράσος ότι με το νέο Ασφαλιστικό που προτείνει, αντιμετωπίζονται οι αδικίες του συστήματος και ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα!
Οπως είπε, «χρειαζόμαστε μία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αξιοπρεπείς συντάξεις και ότι οι κατώτατες συντάξεις δε θα μειωθούν». Κι αυτό, όταν μόλις πριν από λίγες μέρες, υπογράφτηκε εγκύκλιος που μειώνει τις κατώτατες συντάξεις από τα 486 στα 392,7 ευρώ.
Επιπλέον, τα μέτρα που ψηφίστηκαν και τα υπόλοιπα που περιγράφονται στο 3ο μνημόνιο, θεωρούν δεδομένη τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις κατά 2,25 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την πραγματική εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων, πέραν βεβαίως από τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας και τις περικοπές στις αποδιδόμενες συντάξεις, όπως και την κατάργηση των κατώτερων συντάξεων.
Από αυτή την άποψη, η εφαρμογή των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου θα οδηγήσει σε ακόμα πιο επώδυνες ανατροπές σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, μετατρέποντας τους συνταξιούχους σε συνώνυμο των φτωχών και εξαθλιωμένων.
Κατά τ’ άλλα, ο Γ. Κατρούγκαλος διαπίστωσε ότι «δεν επιδιώκουμε επιστροφή στο παρελθόν, γιατί το σύστημα δεν ήταν δίκαιο ούτε πριν από την εποχή του μνημονίου», αντιγράφοντας παλιότερη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι ανατροπές στην Ασφάλιση είναι αναγκαίες με ή χωρίς μνημόνιο.
Το ίδιο άσφαιροι είναι και οι ισχυρισμοί του υπουργείου Εργασίας περί σεβασμού του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» και των «βέλτιστων πρακτικών», τα οποία δήθεν εξασφαλίζουν περιθώρια στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στα Εργασιακά.
Γιατί αυτό που βιώνει η εργατική τάξη και στη χώρα μας, η ζούγκλα που επιβλήθηκε στην αγορά εργασίας, έγινε ενώ βρίσκεται σε ισχύ το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο καθόλου δεν εμπόδισε – αντίθετα ενθάρρυνε και επέβαλε – τον εξανδραποδισμό εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, τις απολύσεις, την κατακρεούργηση των μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Επιπλέον, ούτε οι «βέλτιστες πρακτικές» έχουν σταθεί εμπόδιο, όχι μόνο στην Ελλάδα που έχει μνημόνια, αλλά και σε χώρες χωρίς μνημόνιο, να χτυπηθούν τα εργατικά δικαιώματα, να αυξηθεί η ανεργία και να ενταθεί η εκμετάλλευση όλων των εργαζομένων στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Και βέβαια, αυτή η πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους εργαζόμενους επειδή ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί στις 28 Αυγούστου με το γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, ούτε με την παρέμβασή του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, από το οποίο θα ζητήσει τη συμμετοχή του στο «διάλογο» για τα Εργασιακά, που θα διεξαχθεί εντός του φθινοπώρου.
ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ