Τρίμηνη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια οριστική απόλυση των περίπου 2.000 εργαζομένων (αορίστου χρόνου, συμβασιούχων, εργολαβικών) στην Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε η Eldorado Gold μετά την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε ανάκληση της έγκρισης των τεχνικών μελετών των έργων της σε Ολυμπιάδα και Σκουριές, και τη σχετική εντολή της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας για διακοπή των εργασιών.
Με ανακοίνωσή της η πολυεθνική γνωστοποιεί ότι θα αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές της δραστηριότητες στη Χαλκιδική από τις 24 Αυγούστου, οπότε θα μπουν και σε τρίμηνη διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι. Επίσης απειλεί ότι σε περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν, θα προχωρήσει στην οριστική απόλυσή τους.
Ισχυρίζεται ότι η αναστολή των εργασιών θα επηρεάσει το σύνολο των έργων στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Επίσης γνωστοποιεί ότι θα καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ θα συνεχίσει να εκτελεί βασικές εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας και στα τρία έργα της.
Ανακοίνωση της ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ
Ως ένα ακόμα κομμάτι του παιχνιδιού που παίζουν κυβέρνηση και εταιρεία στις πλάτες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, χαρακτηρίζει την απόφαση της Ελληνικός Χρυσός να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να σκεφτούν αυτά που τόσο καιρό λέει το ΚΚΕ και να βγάλουν συμπεράσματα. Για την εταιρεία, το κεφάλαιο, ο εργάτης είναι αναλώσιμος, είναι γρανάζι στη μηχανή που λέγεται καπιταλιστικό κέρδος. Τα συμφέροντα των εργατών δεν μπορούν να στοιχίζονται με αυτά του καπιταλιστή, της εταιρείας.
Για τους εργάτες των μεταλλείων δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή ο ορυκτός πλούτος αποτελεί λαϊκή περιουσία και μόνο έτσι μπορεί να αξιοποιείται. Η μεταλλευτική και εξορυκτική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται προς όφελος της ικανοποίησης των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγή και τη μεταλλευτική βιομηχανία. Μόνο τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να προστατευτεί ο τόπος και το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων της περιοχής, τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.
Σ’ αυτήν την πρόταση καλούμε να συνταχθούν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή η κατεύθυνση της πάλης μπορεί να βάλει τέρμα στην κοροϊδία, στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου, στην ανεργία και στην καταστροφή του περιβάλλοντος».