Η προετοιμασία του «Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης» ήταν το βασικό θέμα της τριήμερης συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, από τις 11 έως τις 13 Σεπτέμβρη, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.
Η Στρατιωτική Επιτροπή, που είναι το ανώτατο στρατιωτικό επιτελείο της λυκοσυμμαχίας και συναποτελείται από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών – μελών, συζήτησε το Σχέδιο που αποφασίστηκε στην περσινή Σύνοδο Κορυφής (Ουαλία) και αφορά την ενίσχυση της στρατιωτικής ευελιξίας και ετοιμότητας με τις οποίες το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που εκπροσωπεί με στοχευμένες επεμβάσεις, απαντώντας σε «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η «Οικονομία και η Ασφάλεια» των κρατών – μελών, όπως έχει επισημανθεί.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τσέχος στρατηγός, Περτ Πάβελ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην «ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός του ΝΑΤΟ μπορούν να αναπτυχθούν γοργά σε όλο το εύρος της Συμμαχίας». Επισήμανε ακόμα την ανάγκη να ενισχυθεί η μακρόχρονη στρατιωτική στρατηγική του ΝΑΤΟ αλλά και η διοικητική του δομή να παραμείνει «ρωμαλέα, ευκίνητη, ικανή να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, η ΣΕ συζήτησε ειδικά τρόπους ενίσχυσης των συνεργασιών του ΝΑΤΟ στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων,περιοχή για της οποίας τη «σταθερότητα» η λυκοσυμμαχία διατηρεί υψηλή «αφοσίωση» και μέσα από την αποστολή που διατηρεί στο Κοσσυφοπέδιο, όπως επισημάνθηκε. Η «αφοσίωση» του ΝΑΤΟ στη «γειτονιά» μας μόνο προάγγελο νέων κινδύνων για το λαό αποτελεί βέβαια,ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και την προθυμία των αστικών ελληνικών κυβερνήσεων να πρωτοστατήσουν στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (βλ. πρόταση για νέα βάση στην Κάρπαθο).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιλαϊκοί ανταγωνισμοί και μια σειρά εστίες πολέμου αποκτούν ευρύτερες διαστάσεις, αποτυπώνοντας και το βάθος των αντιθέσεων μεταξύ διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες όμως υπάρχουν ακόμα και μεταξύ συμμάχων, τροφοδοτώντας τις διεργασίες διαρκώς με νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, που «άνοιξε» και τη συνάντηση ως εκπρόσωπος της οικοδέσποινας χώρας, υποστήριξε ότι η χώρα του αντιπαλεύει εξίσου όλες τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» και αναφέρθηκε τόσο στο «Ισλαμικό Κράτος» όσο και στο ΡΚΚ, αν και πολλοί δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας προτάσσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αγκύρας και Κούρδων ανταρτών.
«Το ΡΚΚ αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Εκμεταλλευόμενο την κατάσταση σε Συρία και Ιράκ, το ΡΚΚ προσπαθεί να νομιμοποιηθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Τούρκος στρατηγός, ενώ και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασε στην παρέμβασή του «αναστάτωση» επειδή «κάποιες φορές βλέπουμε κάποιους συμμάχους μας να κάνουν διάκριση μεταξύ της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους» και αυτής του ΡΚΚ».
Κατά τ’ άλλα, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι οι «απειλές» σε Συρία, Ιράκ και Ουκρανία «επιδρούν όχι μόνο στην ασφάλεια της περιοχής αλλά όλου του κόσμου» και επισήμανε ότι «είναι καιρός το ΝΑΤΟ να συζητήσει πώς θα παράσχει ασφάλεια μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα». «Αν δε δώσουμε απάντηση σε τέτοιες απειλές, θα αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρά προβλήματα», υπογράμμισε, δίνοντας κι αυτός σήμα για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.