Σαν σήμερα… 15 Σεπτέμβρη



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟ1789 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ.

1821 Ανακηρύσσονται ανεξάρτητα κράτη η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και το Σαλβαδόρ. Μια μέρα που συμβολίζει τον αγώνα των λαών της Λατινικής Αμερικής για την αποτίναξη των δεσμών της ισπανικής και πορτογαλικής αποικιοκρατίας.

1890 Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι.

1918 Τα στρατεύματα της Αντάντ διασπούν το Μακεδονικό Μέτωπο και συντρίβουν το βουλγαρικό στρατό.

1919 Συνέρχεται στη Λάρισα Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη με θέμα την πάλη για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.

1928 Ο Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

1935 Στη Γερμανία οι ναζί θεσπίζουν τους «νόμους της Νυρεμβέργης», στους οποίους στηρίχτηκε το πρόγραμμα θρησκευτικής και ρατσιστικής καταδίωξης. Όλοι οι Εβραίοι στερήθηκαν την υπηκοότητά τους και άρχισαν να συγκεντρώνονται σε γκέτο. Την ίδια μέρα η σβάστικα γίνεται η εθνική σημαία της Γερμανίας.

1936 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και 6 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1938 Πεθαίνει ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.

1939 Η μάχη του Χαλχίν Γκολ λήγει με αποφασιστική νίκη των σοβιετικών και μογγολικών στρατευμάτων κατά του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού. Η ολοκληρωτική ήττα της ιαπωνικής 6ης Στρατιάς διέλυσε τα σχέδια των Ιαπώνων για προέλαση προς τη Σοβιετική Ένωση.

1944 Έπειτα από 3ήμερο σκληρό αγώνα κατά των ταγματασφαλιτών, οι δυνάμεις του 8ου και 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, μαζί με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Μεσσηνίας, απελευθερώνουν την κωμόπολη του Μελιγαλά, στην οποία είχαν ταμπουρωθεί σχεδόν 1.000 ταγματασφαλίτες σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την απελευθέρωση της Μεσσηνίας από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι ταγματασφαλίτες είχαν συγκεντρωθεί στο Μελιγαλά από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ στο διάβα τους είχαν προβεί σε ανείπωτες λεηλασίες, βιασμούς και σφαγές (το τρομοκρατικό αυτό όργιο συνεχίστηκε και στον ίδιο το Μελιγαλά). Όταν ο ΕΛΑΣ έφτασε στο Μελιγαλά οι ταγματασφαλίτες αρνήθηκαν να παραδοθούν, σίγουροι για τα πλεονεκτήματα που τους προσέφεραν οι ισχυρές γερμανικές οχυρώσεις της κωμόπολης, αλλά και ενθαρρυμένοι από τους Εγγλέζους (που τους χρειάζονταν για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και να αποκαταστήσουν στην αστική εξουσία την «επόμενη μέρα» του πολέμου). Όπως αναφέρει ο γιατρός Στάθης Κανναβός, στις 14 Σεπτέμβρη  μια εγγλέζικη αποστολή έρχεται καταϊδρωμένη και ζητάει να περάσει στις γραμμές της εθνοπροδοσίας. Θα έπειθε, λέει, τους αλήτες να σταματήσουν την αιματοχυσία, να παραδοθούν στον ΕΛΑΣ και να περιμένουν να κριθούν από την Κυβέρνηση. Όταν το παράλλο πρωινό, αιχμάλωτοι πια του ΕΛΑΣ, οι διπλοπουλημένοι αυτοί στους ξένους επιδρομείς «εθνικόφρονες» ρωτήθηκαν γιατί έστω και την τελευταία στιγμή δε δέχτηκαν να σταματήσουν την αιματοχυσία, η απάντησή τους ήταν και πάλι αυτή του αναίσθητου, επαγγελματία προδότη: – Οι Εγγλέζοι μας πίεσαν να συνεχίσουμε…».

Μετά τη μάχη ο λαός της περιοχής ζητούσε με κάθε τρόπο να εκδικηθεί τις εγκληματικές αυτές μορφές των ταγματασφαλιτών που είχαν διαπράξει ανήκουστα κακουργήματα σε βάρος του. Μόνο έπειτα από την αποφασιστική επέμβαση των καπεταναίων έγινε εφικτό να κατευναστεί η εκδικητική ορμή λαού και ανταρτών.

Έκτοτε, οι διάφοροι νοσταλγοί των Ταγμάτων Ασφαλείας (βλ. χρυσαυγίτες και όχι μόνο), με την ανοχή του αστικού πολιτικού κόσμου, συναθροίζονται στο Μελιγαλά, για να «τιμήσουν» τους «ηρωικούς» όπως λένε νεκρούς, που σφαγιάστηκαν από τους «κομμουνιστοσυμμορίτες».

1946 Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού καταλαμβάνουν το Ροδολείβος στο Νομό Σερρών, ενώ τετρακόσιοι έφιπποι μπαίνουν στη Λιγύρα της Λαμίας.

1956 Ξεκινά το 8ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας (15-27/9/1956), το πρώτο μετά την επιτυχή έκβαση της Κινεζικής Επανάστασης το 1949.

1960 Στο σπήλαιο των Πετραλώνων, στη Χαλκιδική, ανακαλύπτεται κρανίο Αρχανθρώπου που έζησε στην Παλαιολιθική Εποχή. Η χρονολόγηση του κρανίου έδειξε ότι ήταν έως και 700.000 ετών.

1963 Ο Αχμέτ Μπεν Μπέλα, ηγέτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας, που έως τότε ήταν γαλλική αποικία.

 

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός