Στην αίθουσα «Στούντιο» βγαίνει απόψε το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα «Νταν Γεωργακάς», ένα γλαφυρά ακέραιο πορτρέτο του συμπαθέστατου Ελληνοαμερικανού, προοδευτικού διανοούμενου, τον οποίο πρωτογνωρίσαμε στην προγενέστερη ταινία του Βάκκα «Ταξισυνειδησία».
Ο 77χρονος Γεωργακάς μεγάλωσε στην «Greektown» του Ντιτρόιτ, της Μέκκας της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας τη δεκαετία του ’40. Ασχολήθηκε συγγραφικά με την ιστορία του μεταναστευτικού προλεταριάτου στην Αμερική, τις συνθήκες εργασίας τους και τους μεγάλους συνδικαλιστικούς τους αγώνες. Χείμαρρος ειλικρίνειας, ο Γεωργακάς μιλά κύρια για τη θέση των Ελλήνων, το ρατσισμό που αντιμετώπισαν, τη στάση της παροικίας στα χρόνια της χούντας και για τον τότε ρόλο των αρχών, Εκκλησίας και ΑΧΕΠΑ. Μιλά και για τον εαυτό του…
Η ταινία – συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ και άρεσε ιδιαίτερα – βασίζεται κύρια στη γραμμική αφήγηση του Γεωργακά που εδώ κι εκεί «οπτικοποιείται» με κατατοπιστικά ντοκουμέντα αρχείου. Ανάμεσά τους η, βαθιά πίσω στο χρόνο, «έγχρωμη» παρέλαση του ΚΚ ΗΠΑ, εικόνες ακριβοθώρητες που χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη. Ο Γεωργακάς, συγγραφέας, ιστορικός, ποιητής και κριτικός κινηματογράφου δεν παραλείπει ν’ αναφερθεί – πέρα από τους συλλογικούς αγώνες κατά του ρατσισμού, του πολέμου και της δικτατορίας στην Ελλάδα, στη μεγάλη του αγάπη, μέσα από τα κείμενά του, στο περιοδικό «Cineaste», αλλά και στη διοργάνωση φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη… Πολύ ενδιαφέρον. Μην το χάσετε!