Διατήρησε τις δυνάμεις της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στο 22ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.
Η ΔΑΣ έλαβε 4 έδρες στο ΔΣ και 1 αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο, σε συνθήκες μεγάλης υποχώρησης του κινήματος.
Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει:
«Στο επόμενο διάστημα, θα έχουμε να κάνουμε σημαντικούς αγώνες, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να ψηφίσει δέσμη νέων προαπαιτούμενων μέτρων όπως το Ασφαλιστικό, οι πλειστηριασμοί, το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το φορολογικό, ο συνδικαλιστικός νόμος για το δικαίωμα στην απεργία κ.ά. Από τη θέση της μειοψηφίας, με όσες δυνάμεις έχουμε, θα φροντίσουμε να είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξε ο κλάδος, προσπαθώντας στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, αλλά και στην ομοσπονδία να οργανώσουμε το σύνολο του κλάδου σε δράσεις και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να απαντήσουμε συλλογικά στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε.
Από τη μεριά μας, η λύση είναι σε αυτή την κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της αντίστασης και όχι της υποταγής και των κοινωνικών διαλόγων. Δεν ψάχνουμε να βρούμε «σωτήρες», ούτε έχουμε κυβερνητικές αυταπάτες. Δε συμβιβαζόμαστε με τη λογική του «εφικτού» και «ρεαλιστικού». Δεν αποδεχόμαστε ότι «τίποτα δε γίνεται». Είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός στο κίνημα, για να υπερνικήσουμε την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Για να μπορέσουμε με αισιοδοξία να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αποστολή μας.
Στο συνέδριο αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι οι δυνάμεις της πλειοψηφίας δε μπορούν, αλλά και δε θέλουν να ανατρέψουν αυτή την αρνητική κατάσταση, γιατί:
- Ενώ διακηρύσσουν ότι είναι ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, με τις τοποθετήσεις τους εκφράζουν ακριβώς το αντίθετο, καθώς δεν έγινε καμία αναφορά στο ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση, βγάζοντας λάδι την πολιτική της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της.
- Στηρίζουν ξεκάθαρα την κυβερνητική πολιτική με την τακτική τους. Είναι ολοφάνερο γιατί, ενώ το συνέδριο έγινε 3 μέρες πριν τη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 12ης Νοέμβρη, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να την προετοιμάσουν, αλλά ταυτόχρονα, κάποιες δυνάμεις που τους στηρίζουν, καλούσαν ανοιχτά σε απεργοσπασία και όπου στριμώχτηκαν από την πίεση των δυνάμεών μας, επικαλέστηκαν τη γνωστή επικοινωνιακή προπαγάνδα ότι «οι κινητοποιήσεις είναι αναγκαίες για να έχει καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί η κυβέρνηση».
- Στοχεύουν, ως βασικό αντίπαλό τους, εργαζόμενους που έχουν πολιτική γραμμή σύγκρουσης και όχι στάση αναμονής και συμβιβασμού. Όλους εμάς, που συμπορευόμαστε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που συμφωνούμε με τη λογική του ΠΑΜΕ, μας αποκαλούν κομματικούς συνδικαλιστές, θέλοντας στην ουσία να αποκρύψουν ότι αυτό που προσπαθούν πάση θυσία να πολεμήσουν είναι η γραμμή σύγκρουσης με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Όσον αφορά την περιβόητη ενότητα που επικαλούνται, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι υποκριτές, αφού κατά τη διαδικασία συγκρότησης σε σώμα, πραξικοπηματικά απέκλεισαν την παράταξής μας από τη δυνατότητα εκπροσώπησης σε αναλογικό-αντιπροσωπευτικό ΔΣ, αγνοώντας έτσι τη θέληση του κλάδου στο συνέδριο. Στόχος τους είναι να έχουν λυμένα τα χέρια τους στην υπεράσπιση και προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Συνάδελφοι,
Καλούμε όλους, ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις εκλογές, να βγάλουν συμπεράσματα τόσο για την κυβερνητική πολιτική όσο και για τις δυνάμεις που τη στηρίζουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να συμπορευτούν μαζί μας σε κάθε σωματείο -ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα με μας, ακόμα και αν έχουν διαφωνίες- δοκιμάζοντας τη δύναμη των εργαζομένων. Να μπουν στον αγώνα, να προβληματιστούν, να μεταφέρουν τα προβλήματα συλλογικά σε μια περίοδο που η ομοσπονδία είναι ανάγκη άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για:
- Στήριξη των ανέργων του κλάδου.
- Σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους μέσω πλειστηριασμών.
- Σε όσους δε θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη λόγω έλλειψης ενσήμων.
- Να εμποδίσουμε την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία που έχει γίνει καθεστώς τόσο στο ελεύθερο επάγγελμα όσο και στις κρατικές δομές (ΚΘΒΕ, ΟΜΜΑ, ΕΛΣ).
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων χωρίς απώλειες δικαιωμάτων.
Και κύρια να παλέψουμε για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε την περίοδο κρίσης.
Πρώτος μεγάλος σταθμός αυτής της προσπάθειας θα είναι η άμεση κινητοποίηση, μόλις φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, που για κάθε εργαζόμενο και άνεργο πρέπει να γίνει αιτία πολέμου».