Απληρωσιά, μειώσεις μισθών και απολύσεις κάνουν θραύση



Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΜΑΛΤΕΖΟΣ» στην απεργιακή συγκέντρωση πίσω από το πανό της Εργοστασιακής τους ΕπιτροπήςΚλιμακώνεται η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς. Στην οργάνωση των εργαζομένων πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις

Αντιμέτωποι με την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, την επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα βρίσκονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΒΕΕ». Η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει τη μισθοδοσία των μηνών Δεκέμβρη και Γενάρη, ενώ θέτει στο στόχαστρο την εργοστασιακή επιτροπή με σκοπό την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

 Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας με πρόσφατο έγγραφο προς την Επιθεώρηση Εργασίας (2 Φλεβάρη) ζητά τριμερή συνάντηση και συνοψίζει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, σημειώνει πως η εργοδοσία «καταχρηστικά και επιλεκτικά εξοφλεί μέρος των εργαζομένων και τους υπόλοιπους τρομοκρατικά απειλεί ότι δεν θα τους πληρώσει και σ’ όποιον δεν του αρέσει να σηκωθεί να φύγει».

Καταγγέλλει ακόμα πως η τρομοκρατία μέσα στο εργοστάσιο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, με καθημερινές παρατηρήσεις και έγγραφες συστάσεις, «απειλές για απόλυση χωρίς αποζημίωση, απειλές για να αλλάζουν πόστα, καταστρατηγώντας τις ΣΣΕ και τις δηλωμένες ειδικότητες των εργαζόμενων, με σοβαρό κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων».

Τονίζει πως στο στόχαστρο βρίσκονται πρώτοι από όλους τα μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής και του Συνδικάτου. Αποκορύφωμα της τακτικής αυτής στάθηκε η προσπάθεια εκπροσώπου της διεύθυνσης την 1η Φλεβάρη να εμποδίσει μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου να εισέλθουν στο εργοστάσιο και να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους, πριν την έναρξη του ωραρίου εργασίας τους, καλώντας μάλιστα την αστυνομία.

Στη ΛΑΡΚΟ

Απολύσεις, περικοπές μισθών και δικαιωμάτων σχεδιάζει η ΛΑΡΚΟ, στο πλαίσιο του «επιχειρηματικού σχεδίου» για τη βιωσιμότητα, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Την Τρίτη 26/2, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, η διοίκησης κάλεσε τους προέδρους των Σωματείων και τους ενημέρωσε ότι ρευστό υπάρχει έως τον Απρίλη και γι’ αυτό οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχθούν την αναστολή του επιδόματος παραγωγής για 6-8 μήνες και απολύσεις στις εργολαβίες.

Αλλιώς απείλησε να σταματήσει την παραγωγή, να δουλέψει με μειωμένες παραγωγικές μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους. Στις 11/2 θα υπάρξει νέα συνάντηση με τα Σωματεία, για να δώσουν εγγράφως τις αποφάσεις τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΕΑΜ) ΛΑΡΚΟ καταγγέλλει «το περιβόητο επιχειρηματικό σχέδιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και διοίκηση», αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου, «που απέρριψε τις προτάσεις του ΕΑΜ για άμεση σύγκληση ΓΣ πριν τις 11 Φλεβάρη, την απόρριψη οποιουδήποτε σχεδίου της εργοδοσίας με τέτοια κατεύθυνση, την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με όλα τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί στο παρελθόν σε γενικές συνελεύσεις (τριετίες, κατάργηση εργολαβιών, ΒΜ κ.λπ.) και την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ, στις 11 Φλεβάρη, με κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της έδρας την ώρα της συνάντησης. Αντ’ αυτού, η πλειοψηφία του ΔΣ και των άλλων Σωματείων αποφάσισε ουσιαστικά στάση αναμονής».

Τέλος, το ΕΑΜ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό στη ΛΑΡΚΟ, για να απορριφθούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Στην «Καρφούρ – Μαρινόπουλος»

Τις απολύσεις, τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και το κλείσιμο καταστημάτων που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από την «Καρφούρ – Μαρινόπουλος», καταγγέλλουν οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στην επιχείρηση. «Ηδη συνάδελφοί μας αυτό το διάστημα μαζεύουν τα μαγαζιά, μην ξέροντας τι ξημερώνει αύριο, αν θα τους πετάξει στο δρόμο η εργοδοσία όπως έκανε με εκατοντάδες έως σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τις ευθύνες της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα του προεδρείου του επιχειρησιακού σωματείου: «Γνώριζαν, με πρακτικά που το αποδεικνύουν, για το σχεδιασμό της εταιρείας, τα κλεισίματα και τις απολύσεις. Παρ’ όλ’ αυτά είναι «εξαφανισμένοι». Με αυτή τους τη στάση βάζουν πλάτη στην εργοδοσία στην επίθεση που δεχόμαστε, ώστε να περάσει ανεμπόδιστα τα σχέδιά της. Η δράση τους αρχίζει και τελειώνει στο να κατηγορούν τις δυνάμεις της ΔΑΣ και του ΠΑΜΕ που καλούν σε οργάνωση και πάλη των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις, τις μειώσεις και την τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς».

Στον «Νηρέα»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του Ομίλου «Νηρέας» να μην υπογράψουν τις μειώσεις που ζητά η εργοδοσία, απευθύνουν η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρέα» Εύβοιας. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν υποστεί μειώσεις από 8% έως 14% από το Σεπτέμβρη του 2013, όταν η εργοδοσία είχε τροποποιήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τώρα που η ισχύ της Σύμβασης αυτής έφτασε στο τέλος της, στις 31 Δεκέμβρη, επιδιώκει να παγιώσει τις μειώσεις αντί να επαναφέρει τους μισθούς στα προηγούμενα επίπεδα, κατά τα προβλεπόμενα από την τροποποιημένη Σύμβαση.

Ετσι, «την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, η εργοδοσία κάλεσε σε συνάντηση το επιχειρησιακό σωματείο Εύβοιας και τα κλαδικά Χίου και Ναυπάκτου που έχουν μέλη από την επιχείρηση, για να πει ότι ανακαλεί τη δέσμευση για επιστροφή του μισθού. Πρότεινε να υπογράψουμε νέα σύμβαση που θα μονιμοποιεί τη μείωση του μισθού. Σαν αντάλλαγμα είπε ότι θα χορηγεί τη διαφορά μεταξύ του μειωμένου μισθού και του μισθού πριν από τη μείωση με κουπόνια τροφίμων μόνο σε ό,τι αφορά το καθαρό κομμάτι του μισθού», αναφέρουν Ομοσπονδία και Συνδικάτο στην κοινή τους ανακοίνωση.

Στην εφημερίδα «Ελευθερία»

Τρίμηνη διαθεσιμότητα, που σημαίνει μείωση κατά 50% του μισθού, επέβαλε σε οκτώ εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς) η διεύθυνση της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας. Να σημειώσουμε ότι είναι η 4η φορά τα τελευταία 2 χρόνια που η διεύθυνση, επικαλούμενη μείωση κερδών, βάζει σε διαθεσιμότητα πολλούς εργαζόμενους, ενώ έχει απολύσει άλλους, επειδή δεν αποδέχτηκαν μειώσεις στους μισθούς με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει τις διαθεσιμότητες και υπογραμμίζει: «Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν απόλυτα την προειδοποίηση του ΕΚΛ ότι οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις που έκανε παλιότερα η επιχείρηση δεν ήταν κάτι έκτακτο, αλλά επανέρχεται και θα επανέρχεται συχνά μπροστά στους εργαζόμενους, είτε με την απαίτηση μειώσεων μισθών, είτε με απολύσεις».

Στη MONDI

Την υποστήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση MONDI, στην περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, που από τις 22 Γενάρη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην καταγγελία της επιχειρησιακής σύμβασης από την εργοδοσία, εκφράζει η Ομοσπονδία Τύπου – Χάρτου και καλεί τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία εξηγεί πως «η πολυεθνική αξιώνει μειώσεις μισθών έως και 15%, εργασία 6 ημερών και ουσιαστικά οι εργαζόμενοι να αποχαιρετήσουν τα δικαιώματα που τους έχουν απομείνει».

«Με την καταγγελία της σύμβασης και τους ισχυρισμούς της για χαμηλότερο κόστος εργασίας στις γειτονικές βαλκανικές χώρες αποδεικνύεται ότι για τους καπιταλιστές εμείς οι εργάτες, οι παραγωγοί του πλούτου, είμαστε κόστος», υπογραμμίζει και καλεί τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης «που σαν μέρος του ίδιου παζλ παρουσιάζει και την Κοινωνική Ασφάλιση σαν κόστος για εργοδότες και το κράτος τους».

Στις εργολαβίες του ΑΠΘ

Προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου, με απόφαση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, αντιδρώντας στην απόλυση 14 εργολαβικών εργαζομένων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω της εργολαβίας φύλαξης και απασχολούνταν σε διοικητικές εργασίες (υπάλληλοι γραφείου).

Η σύμβαση της εργολαβίας έληξε στις 31 Γενάρη και ανανεώθηκε, όμως με μείωση του τιμήματος της εργολαβίας λόγω των περικοπών στον τακτικό προϋπολογισμό του πανεπιστημίου και με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργολαβικών υπαλλήλων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι με κάθε σχέση εργασίας, και απαίτησαν να μη γίνει καμία απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μια ενιαία σχέση εργασίας στο πανεπιστήμιο.

Κατήγγειλαν επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των προκατόχων της, μειώνοντας τους τακτικούς προϋπολογισμούς για τα πανεπιστήμια σε σημείο ασφυξίας, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο την παρουσία των εργολαβιών, με άθλιες εργασιακές σχέσεις.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός