Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χτες στην Αθήνα, με αφορμή το αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του λεκανοπεδίου να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα τους απηύθυνε χτες ο Βαγγέλης Μπουτάς, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών την Παρασκευή στην Αθήνα και το σχεδιασμό τους να παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος.
Στη συνέντευξη, που έγινε στην αίθουσα στης ΕΣΗΕΑ, παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε επίσης ο Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, από το μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ένα από τα 68 μπλόκα που συμμετέχουν στον πανελλαδικό συντονισμό. Ζήτησε κι αυτός να δυναμώσει ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη στην πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών.
«Ο αγώνας που δίνουμε είναι ανυποχώρητος γιατί κρίνεται το μέλλον μας, είναι αγώνας επιβίωσης» είπε ο Β. Μπούτας και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε. Τις αποφάσεις τις παίρνουν αυτοί που είναι στα μπλόκα. Δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε να ξεφτίσουν τα μπλόκα. Βέβαια, ξέρουμε ότι ο αγώνας δεν είναι «μια κι έξω». Γι’ αυτό παλεύουμε να έχει καλύτερη οργάνωση και προοπτική, σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Οπως επανέλαβε πολλές φορές στη χτεσινή συνέντευξη, ο αγώνας είναι κοινός, επειδή οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα πλήττονται από το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, συνολικά από την αντιλαϊκή πολιτική της. Αλλωστε, «ξέρουμε καλά ότι μετά κι από αυτόν τον αγώνα, ανεξάρτητα από την κατάληξή του, θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι τράπεζες και οι βιομήχανοι, που μας σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό».
Εστιάζουμε στα συμφέροντα των μικρομεσαίων
Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε διεξοδικά στο συντονισμό που επιτεύχθηκε κατά τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής στη Νίκαια, ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των μπλόκων, πάνω σε πέντε αιτήματα επιβίωσης, που αποτελούν το πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης.
Συνοπτικά, τα αιτήματα αυτά είναι: Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση της φορολογίας, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», κατάργηση του φόρου στο κρασί και ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
Οπως είπε ο Β. Μπούτας, «από την αρχή όλα τα μπλόκα δεν είχαν τα ίδια αιτήματα και σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Κάτω από την ανάγκη να προχωρήσει ενωτικά η κλιμάκωση του αγώνα, καταλήξαμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Γιατί από τον αγώνα αυτόν κρίνεται το μέλλον μας. Αν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε, να μείνουμε στα χωράφια μας».
Με αφορμή ερωτήσεις για τη στάση που κρατούν ορισμένες δυνάμεις σε μπλόκα όπως αυτό των Τεμπών, απέναντι στο πανελλαδικό συντονισμό και στο αυριανό συλλαλητήριο, σχολίασε ότι το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν εκφράζει τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε για τους μικρομεσαίους αγρότες, εκεί εστιάζουμε».
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι αυτές οι δυνάμεις, που συκοφαντούν το πανελλαδικό συλλαλητήριο και ζητάνε διάλογο πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν, είναι ιδιαίτερα αρεστές στην κυβέρνηση και στα ΜΜΕ, «σε αντίθεση με το μπλόκο της Νίκαιας». «Είμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία που πήραμε σαν μπλόκο, να ενώσουμε όλα τα μπλόκα μαζί» σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Αυτοί που κόπτονταν τάχα για την ενότητα, γιατί δεν έρχονται τώρα μαζί μας;».
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «στο δρόμο δεν βγήκαμε για να λύσουμε τα οργανωτικά ζητήματα του κινήματος. Εμείς εκφράζουμε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες. Κανένα κίνημα δεν είναι ενιαίο, ούτε βέβαια οι αγρότες είναι ενιαίοι σαν στρώμα. Υπάρχουν μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι. Αυτοί που θέλουν να φύγουν από τη μέση οι άλλοι μισοί, για να μεγαλώσει το κομμάτι τους από την πίτα των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων, τι είναι δηλαδή;».
Ο Β. Μπούτας στάθηκε στα ζητήματα που προβάλλει προπαγανδιστικά η κυβέρνηση (μητρώο αγροτών, διαχωρισμός τους σε «κατά κύριο επάγγελμα» ή μη, κάρτα αγροτών κ.ά.) και στην επιμονή της να σύρει τους αγρότες σε διάλογο, αξιοποιώντας και δυνάμεις που δρουν μέσα σε ορισμένα μπλόκα.
«Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης δεν θα περάσουν» είπε, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη. «Αν το πάρει πίσω (σ.σ. το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό) τότε καλώς. Αλλιώς, τι να πάμε να κάνουμε; Να μας δώσουν συμπάθεια;», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «δεν μας ακουμπά αν ένα μπλόκο θα πάει να κάνει συζήτηση ή αν είναι ικανοποιημένο από τις εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός τις προάλλες στη Βουλή και αφορούν βασικά τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»».
Απάντησε τέλος και στο ερώτημα αν οι αγρότες διεκδικούν να ξεκινήσει ο διάλογος «από μηδενική βάση». Οπως είπε, «τι σημαίνει «μηδενική βάση»; Να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης; Δηλαδή να φορολογούμαστε με 13% από το πρώτο ευρώ, να μην μπορεί το 50% να πληρώσει τις εισφορές στο Ταμείο; Εμείς, για παράδειγμα, διεκδικούμε σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους»…