Γνώριζες ότι;



BIΒΛΙΟ

1918: Ενα διπλωματικό κιβώτιο που σπάει… κατά τύχη

Η Γερμανία στα πρόθυρα της επανάστασης. Η γερμανική κυβέρνηση μεθοδεύει την εμπλοκή της σοβιετικής πρεσβείας. Ο ρόλος της δεξιάς ηγεσίας της σοσιαλδημοκρατίας

Τέλη του Οκτώβρη του 1918 . Το γερμανικό Ράιχ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η επανάσταση χτυπά τις πόρτες της στρατιωτικά ηττημένης Γερμανίας. Η κυβέρνηση καταφεύγει στην παραχάραξη και την προβοκάτσια. Χρειάζεται μια αφορμή για να διακόψει τις σχέσεις με τη νεαρή Σοβιετική Ρωσία. Ταυτόχρονα, πρέπει να δυσφημιστούν και οι επαναστάτες Γερμανοί εργάτες και στρατιώτες. Πρέπει να αποδειχτεί ότι «η ρωσική πρεσβεία δουλεύει με σχέδιο για την επανάσταση», ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας.

 Η ιδέα του κ. Σάιντεμαν

Ο καγκελάριος, πρίγκιπας Μαξ φον Μπάντεν, απευθύνεται στο σοσιαλδημοκράτη υπουργό Σάιντεμαν, ζητώντας να του υποδείξει ένα δρόμο. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 28 του Οκτώβρη 1918 , ο Σάιντεμαν έχει μια ιδέα.

Στα «Απομνημονεύματα ενός σοσιαλδημοκράτη», γράφει ο ίδιος γι’ αυτό το ζήτημα: «Θα έπρεπε να βάλει κανείς μερικούς ανθρώπους της υπηρεσίας να ασκηθούν, πώς, κατεβάζοντας από μια πέτρινη σκάλα ένα κιβώτιο , να το αφήσουν να πέσει απ’ τους ώμους τους πάνω σε μια γωνιά, με τέτοιον τρόπο ώστε σίγουρα να σπάσει. Τότε, θα σκόρπαγαν οι προκηρύξεις, θα είχαμε την απόδειξη ότι η ρωσική πρεσβεία καταχράται με ανεπίτρεπτο τρόπο την ετεροδικία της. Οι συνέπειες, φυσικά, θα ήταν ανάλογες».

ΦΟΝΟ Γερμανός καγκελάριος, πρίγκιπας Μαξ φον Μπάντεν. Μαζί με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Σάιντεμαν σχεδίασαν τη σκευωρίαΣύμφωνα με το σχέδιο

Πραγματικά, έξι μέρες αργότερα, το βράδυ της 4ης του Νοέμβρη, σπάει ένα ταχυδρομικό κιβώτιο της σοβιετικής πρεσβείας στο σταθμό του Βερολίνου Φριντριχστράσε, «σύμφωνα με το σχέδιο». Οπως γράφει αργότερα ο πρίγκιπας Μαξ φον Μπάντεν στις «Αναμνήσεις» του:

«Ο Σολφ ανέφερε το πρωί της 5ης ότι απ’ το κιβώτιο σκόρπισαν επαναστατικά έντυπα, με πολύ ενοχοποιητικό περιεχόμενο: Προτροπές για επαναστατικόν αγώνα και ύπουλες δολοφονίες. Τώρα πια είχα την επιθυμητή λαβή…».

Η αφορμή για μια ρήξη με τη νεαρή σοβιετική εξουσία, που από καιρό τη λαχταρούσαν, είχε βρεθεί. Στις 6 του Νοέμβρη διώχνεται ο Σοβιετικός πρεσβευτής με όλο το προσωπικό της πρεσβείας. Προηγούμενα, είχαν κόψει προνοητικά την τηλεφωνική επικοινωνία της σοβιετικής πρεσβείας, στην Ούντερ ντεν Λίντεν, και είχαν αποκλείσει ερμητικά όλες τις εισόδους της.

Τα «άνθη» του αντισοβιετισμού

Η πλαστογραφία κάνει τη δουλιά της: Ο Τύπος ξεσηκώνει θόρυβο για δήθεν μηχανορραφίες και επεμβάσεις των μπολσεβίκων στις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας. Δυσφημίζει τη σοβιετική εξωτερική πολιτική. Ο αντισοβιετισμός αφήνει να βγουν στο γερμανικό έδαφος τα πρώτα δηλητηριασμένα «άνθη» του.

Λίγες μέρες αργότερα ξεσπά η επανάσταση στη Γερμανία. Μια επανάσταση που την πολέμησαν λυσσασμένα τόσο η μιλιταριστική αντίδραση, όσο και η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού γερμανικού κόμματος. Ο Σάιντεμαν, αρχιτέκτονας της αντισοβιετικής σκευωρίας, ήταν και από τους πρωταγωνιστές της καταστολής της εξέγερσης, η οποία σφραγίστηκε με τη δολοφονία των δύο ηγετών του γερμανικού προλεταριάτου του Καρλ Λίμπκνεχτ και της Ρόζας Λούξεμπουργκ, το Γενάρη του 1919.

ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ   «ΠΟΛΕΜΩΝ  ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός