ΔΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: Στόχος της κυβέρνησης η επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων



«Η πολιτιστική κληρονομιά, ως συλλογικό μες στους αιώνες επίτευγμα, ανήκει στο λαό, που πρέπει ανεμπόδιστα να έχει πρόσβαση στα δημιουργήματά του», επισημαίνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την τιμή των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Η ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «αυτή η απόφαση αποτελεί βαρύ πλήγμα για την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ακρόπολη και οι γύρω χώροι της (Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός κλπ.) γίνεται πια απλησίαστη για τη λαϊκή οικογένεια, αφού το κόστος του εισιτηρίου μόνο για το χώρο της Ακρόπολης εκτινάσσεται από τα 12 στα 30 ευρώ (30 το ενιαίο). Το μέτρο έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιόρισαν δραστικά τις ημέρες ελεύθερης επίσκεψης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και μάλιστα μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αναλυτικότερα θα ισχύσουν τα εξής στους πλέον επισκέψιμους χώρους:

Βραυρώνα (χώρος και μουσείο) 6 ευρώ (από 5 ευρώ), Σούνιο 8 ευρώ (από 4 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Επιδαύρου 12 ευρώ (από 6 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Μυκηνών 12 ευρώ (από 8 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Λίνδου 12 ευρώ (από 6 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ολυμπίας 12 ευρώ (από 9 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών 12 ευρώ (από 8 ευρώ), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 ευρώ (από 6 ευρώ), Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 12 ευρώ (από 6 ευρώ).

Το απαράδεκτο αυτό μέτρο δεν αποτελεί απλά μια τυχαία κίνηση της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να βρει “ισοδύναμα μέτρα” για την αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή για το εισιτήριο στα νοσοκομεία, όπως διαδοχικά υποστήριξαν οι εκπρόσωποί της. Εντάσσεται σε μια γενικότερη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανάγει τον Πολιτισμό σε προνομιακό και ανεκμετάλλευτο, όπως λένε, πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και το κράτος του, ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση.

Στόχος είναι η επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, η “αυτοχρηματοδότησή” τους, όχι μόνο με το χαράτσωμα των επισκεπτών, αλλά και με τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στην προστασία, την ανάδειξη και την παντοειδή εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που εδώ και κάποια χρόνια έχει ξεκινήσει και διευρύνεται ολοταχώς.

Οι βαριές συνέπειες αυτής της πολιτικής -ήδη φανερές στους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές υπηρεσίες- θα εκδηλωθούν ακόμη πιο έντονα τα επόμενα χρόνια με τη μονόπλευρη ανάδειξη μόνο των επικερδών – “εμπορικών” στοιχείων του τεράστιου αρχαιολογικού μας πλούτου, την επιλεκτική διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης, τη γενικότερη πολιτιστική υποβάθμιση του λαού μας.

Για το λόγο αυτό απαιτούμε:

Την άμεση απόσυρση του μέτρου, την καθιέρωση ελεύθερης πρόσβασης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά στις περιόδους των διακοπών, όπως οι καλοκαιρινοί μήνες.

Την άμεση απομάκρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, των κάθε είδους εργολάβων και ΜΚΟ από δραστηριότητες που ανήκουν αποκλειστικά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός