1821 Οι Αθηναίοι υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης κατά των Τούρκων.
1898 Ξεκινά ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος, που έληξε στις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους με ήττα της Ισπανίας.
1910 Πεθαίνει ο Αμερικανός λογοτέχνης Μαρκ Τουέιν.
1914 Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στρατιωτικά στο Μεξικό και καταλαμβάνουν τη Βέρα Κρουζ.
1929 Διεξάγονται γερουσιαστικές εκλογές (η Γερουσία είχε καταργηθεί το 1862 και ανασυστάθηκε το 1929). Η βενιζελική παράταξη έλαβε το 70,58% των ψήφων, ενώ η αντιβενιζελική το 26,06%. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών – Αγροτών (ΚΚΕ) έλαβε 1,7%.
1944 Στην Καισαριανή ο ΕΛΑΣ δίνει σκληρές μάχες ενάντια στη συνδυασμένη επίθεση 1.000 γερμανοτσολιάδων, χαφιέδων της Ειδικής Ασφάλειας και ανδρών της Γκεστάπο. Την επόμενη μέρα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε απεργία, με αίτημα την κατάπαυση της τρομοκρατίας, αλλά και για τα ειδικότερα ζητήματά τους. Γίνονται εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Καισαριανής. Οι δυνάμεις Κατοχής προχωρούν σε 17 εκτελέσεις.
1945 Υπογράφεται η Σοβιετοπολωνική Συμφωνία συμμαχίας και αμοιβαίας βοήθειας.
1960 Η νέα πόλη Μπραζίλια ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1963 Πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που οργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Κίνηση Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό «Μπέρτραντ Ράσελ» και άλλοι φορείς. Η πορεία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. Εγιναν 200 συλλήψεις, ενώ 300 άτομα τραυματίστηκαν από τους χωροφύλακες. Τελικά, την πορεία πραγματοποίησαν μόνο οι Γρηγόρης Λαμπράκης, Ανδρέας Μαμμωνάς, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Παντελής Γούτης, Γιούλια Λιναρδάτου, Βασίλης Παπασταφίδας και Τεύκρος Ανθίας, οι οποίοι μέχρι την Παλλήνη συνελήφθησαν.
1965 Το Πρωτοδικείο Αθηνών ανατρέπει, για 3η φορά μέσα σε 5 μήνες, την Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ, ορίζοντας νέα, με ακόμα πιο ενισχυμένη την παρουσία της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής (συνδικαλιστική παράταξη που επρόσκειτο στην Ενωση Κέντρου, που ήταν κυβέρνηση).
1967 Εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής την «τριανδρία» Γ. Παπαδόπουλου, Στ. Παττακού και Ν. Μακαρέζου. Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Τα κολαστήρια της Γυάρου, της Λέρου, της Αλικαρνασσού, του Ωρωπού, τα κρατητήρια της διαβόητης ΕΑΤ – ΕΣΑ κ.ά. γέμισαν αγωνιστές.
1970 Πραγματοποιείται στη Μόσχα μεγάλη συγκέντρωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης, με αφορμή την επέτειο, έστειλε στην εφημερίδα «Ισβέστια» θερμό χαιρετισμό και αυτόγραφη αφιέρωση μαζί με το γνωστό ποίημα «Οδηγητής», που είχε γράψει για τον Λένιν.
1972 Περισσότεροι από 200 φοιτητές, αψηφώντας το στρατιωτικό νόμο και τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας αντιδικτατορική διαδήλωση. Στη Θεσσαλονίκη, η Οργάνωση της ΚΝΕ έγραψε στους τοίχους αντιδικτατορικά συνθήματα και σκόρπισε χιλιάδες προκηρύξεις.