Σαν σήμερα (Σάββατο), στις 20 Ιούλη του 1974, τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονταν στην Κύπρο ανοίγοντας μια νέα σελίδα στο δράμα του κυπριακού λαού, με το 38% του νησιού να παραμένει υπό στρατιωτική κατοχή έως τις μέρες μας. Είχε προηγηθεί πραξικόπημα στην Κύπρο για την ανατροπή του Μακαρίου.
Διαβάστε το άρθρο »
Άρθρα στην κατηγορία Σαν Σήμερα
Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή…
12 Απριλίου 1942 Η πρώτη απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη
Οι δημόσιοι υπάλληλοι κηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη). Τα έκτακτα μέτρα της επιστράτευσης, οι συλλήψεις και οι απειλές δεν πτόησαν την αποφασιστικότητα των απεργών, οι οποίοι πέτυχαν τελικά μικρή αύξηση στους μισθούς τους. Διαβάστε το άρθρο »
ΤΟ ΙΔΙΩΝΥΜΟ
Η κυβέρνηση Βενιζέλου παρά την τρομοκρατία τις ανοικτές δολοφονίες, την μετατροπή της Γ.Σ.Ε.Ε σε κυβερνητικό όργανο, δεν μπόρεσε να κάμψει τους αγώνες του εργατικού λαικού κινήματος. Ο υπουργός εσωτερικών Ζαβιτσιάνος μετ’ έπειτα στενός συνεργάτης του Μεταξά έφερε προς ψήφιση τον 4229/25-71929 νόμο « περί μέτρων του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» που έμεινε στην σύγχρονη ιστορία με την ονομασία ΙΔΙΩΝΥΜΟ Διαβάστε το άρθρο »
Το κολαστήρι
Η σφαγή στη Μακρόνησο στις 29 Φλεβάρη – 1η Μάρτη δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Συνέβη στην Ελλάδα του ένοπλου ταξικού αγώνα, σε ένα κράτος που λειτουργούσε ως απέραντη φυλακή. Διαβάστε το άρθρο »
Εβδομήντα χρόνια από το στυγερό έγκλημα. Η σφαγή των 350 φαντάρων στο Α’ Ειδικό Τάγμα Οπλιτών (Α’ ΕΤΟ)
1948, στο γύρισμα του Φλεβάρη προς τον Μάρτη. Λίγες μέρες μετά την άφιξη του Αμερικανού στρατηγού Βαν Φλιτ στην Αθήνα. Μακρόνησος, 29 Φλεβάρη:
«Ο Σκαλούμπακας μου κόλλησε το πιστόλι στο κεφάλι και με απειλές με διέταξε να κουβαλάω σκοτωμένους φαντάρους πέρα μακριά στον Κάβο Ντόρο, στο ξερόνησο Σαν Τζιόρτζιο (…) Τους σκοτωμένους φαντάρους τους τακτοποιούσανε στριμωχτά στο αμπάρι οι Αλφαμίτες Χούμης και Λαγός. Σ’ ένα μόνο δρομολόγιο φορτώσαμε 185 νεκρούς φαντάρους. Λέω στον Σκαλούμπακα: «Το καΐκι δε σηκώνει τόσο πράμα, είναι πολύ το πράμα, θα μπατάρει το καΐκι». Αυτός κουβέντα δεν έπαιρνε, με το πιστόλι με διέταξε. Τι να ‘κανα; Το πιστόλι σε παγώνει… Διαβάστε το άρθρο »
Νίκος Ξυλούρης: Η λεβέντικη και άδολη καρδιά της Κρήτης
Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στα Ανώγεια του Ρεθύμνου (7/7/1936) σε οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Μικρός ήταν βοσκός. Παιδί ακόμη πάνω στα βουνά, άρχισε να παίζει λύρα και να τραγουδά. Την πρώτη του μάλιστα λύρα την έφτιαξε μόνος, με τα χέρια του. Διαβάστε το άρθρο »
Κάρολος Ντίκενς, σφοδρός επικριτής των κοινωνικών ανισοτήτων
Σαν σήμερα το 1812 γεννήθηκε ο Κάρολος Ντίκενς, Αγγλος μυθιστοριογράφος, σφοδρός επικριτής των κοινωνικών ανισοτήτων που επικρατούσαν στη Βικτωριανή Αγγλία την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Διαβάστε το άρθρο »
Σαν σήμερα 22 Δεκέμβρη γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης
Γεννιέται ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο Μπελογιάννης ανέπτυξε πολιτική δράση όντας μαθητής Γυμνασίου ακόμα, ενώ εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1934. Τον Ιούλη του 1934 διώχτηκε από το πανεπιστήμιο για την επαναστατική του δράση. Το 1935 εκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια ως φαντάρος στην Πάτρα διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟ στο στρατό. Διαβάστε το άρθρο »
Σαν σήμερα πριν 100 χρόνια Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση άρχιζε τη νικηφόρα πορεία της.
Η έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα
Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, το Μινσκ, τη Κροστάνδη, κ.α. Διαβάστε το άρθρο »