Τα νέα μέτρα που έρχονται, τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και η επιθετικότητα κεφαλαίου – κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια για ανάπαυλα
Από την περασμένη Πέμπτη, που ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την ψήφιση του νόμου – λαιμητόμου και κηρύχτηκε η 48ωρη γενική απεργία, τα ταξικά συνδικάτα σήμαναν συναγερμό.
Ο σχεδιασμός που ήδη υπήρχε, για να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην απεργία, επιταχύνθηκε, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει τα σωματεία στον ύπνο και να περάσει σαν τον κλέφτη το αντιλαϊκό νομοσχέδιο.
Απαντώντας άμεσα στον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν τη μάχη της απεργίας και της περιφρούρησης στους τόπους δουλειάς, της επιτυχίας των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, που σφράγισαν το απεργιακό τριήμερο.
Τώρα, μετά την απεργία, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στα σωματεία για την αποτίμηση της δράσης τους και τον παραπέρα σχεδιασμό, αφού νέα μέτρα έρχονται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή, ενώ και τα οξυμένα προβλήματα της απληρωσιάς, των απολύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας φουντώνουν.
Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με συνδικαλιστές από σωματεία της Αττικής και Ομοσπονδίες για την απεργία των προηγούμενων ημερών και τη συνέχεια που δίνουν στη δράση τους.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απεργία, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ετοίμασε ανακοίνωση και οργάνωσε εξορμήσεις σε χώρους που δούλευαν ακόμα εκείνη την ώρα.
«Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην τηλεφωνική ενημέρωση συναδέλφων για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής, με αποτέλεσμα εκείνη τη μέρα πολλά εργοτάξια και γιαπιά να μην λειτουργήσουν», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου.
Σ’ αυτό, βέβαια, συνέβαλε αποφασιστικά και η περιφρούρηση της απεργίας, που οργανώθηκε κεντρικά και από τα Παραρτήματα. Αυτή που αιφνιδιάστηκε τελικά από την ετοιμότητα του Συνδικάτου ήταν η εργοδοσία, η οποία χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να εκβιάσει τους εργαζόμενους και να τους κάνει να πιάσουν δουλειά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εργοτάξιο της Λυρικής Σκηνής, στο Φάληρο («Στ. Νιάρχου»). Το Συνδικάτο περιφρούρησε το εργοτάξιο μέχρι τις 10 π.μ. της Παρασκευής και στη συνέχεια η απεργιακή φρουρά κατευθύνθηκε στη συγκέντρωση στην Ομόνοια. Αμέσως μετά, η εργοδοσία προσπάθησε να συγκροτήσει απεργιακό μηχανισμό, αλλά εργαζόμενοι από το εργοτάξιο ενημέρωσαν έγκαιρα το σωματείο, που βρέθηκε επιτόπου.
Ακολούθησαν η επέμβαση της αστυνομίας με πολλαπλάσιες δυνάμεις και οι προσαγωγές 32 οικοδόμων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα, κάτω από την πίεση συνδικαλιστών και εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν ακαριαία κάτω από τη ΓΑΔΑ. Ανάλογα οργανώθηκε η δουλειά και τις άλλες μέρες της απεργίας.
Χτες, έγινε διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου με τις διοικήσεις των Παραρτημάτων, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της απεργίας και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Συμμετείχε και το σωματείο των εργαζομένων στα έργα κατασκευής του Μετρό, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια η συζήτηση αυτή να φτάσει στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις και περιοδείες.
«Μπροστά μας έχουμε μάχες για τα οξυμένα προβλήματα στον κλάδο, όπως ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, η απληρωσιά, η υπογραφή νέας διμερούς Σύμβασης Εργασίας στο Μετρό», μας είπε ο Στ. Λίτσας, δίνοντας το στίγμα για τη συνέχεια.
«Η προκήρυξη της απεργίας επιτάχυνε τον σχεδιασμό που είχαμε ήδη κάνει ως Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου. Οπως εξήγησε, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδικάτου είχε συνεδριάσει την Τρίτη 3 Μάη και είχε συζητήσει μέτρα για την επιτυχία της αναμενόμενης απεργίας.
Επίσης, είχαν προηγηθεί εξορμήσεις με την εφημερίδα και άλλα υλικά του Συνδικάτου, που καλούσαν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, ενώ προγραμματίζονταν και συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας. Ετσι, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, με έναν γρήγορο επανασχεδιασμό της δουλειάς, το Συνδικάτο βγήκε για εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους και κάλεσε τους εργαζόμενους στην απεργία.
Eiναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι τηλεφώνησαν στα γραφεία του Συνδικάτου την Πέμπτη και ζητούσαν να μάθουν τι θα γίνει με την απεργία, πού θα γίνει η απεργιακή συγκέντρωση και άλλα. «Σε χώρους που δρουν οργανωμένες δυνάμεις του Συνδικάτου και έχουμε σταθερή παρουσία, η ετοιμότητα ήταν μεγαλύτερη και φάνηκε από την πρώτη μέρα της απεργίας», μας λέει ο Σ. Πουλικόγιαννης.
Ο μηχανισμός ενημέρωσης και περιφρούρησης που ενεργοποιήθηκε άμεσα, βοήθησε στην οργάνωση της απεργίας. Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού σε μεγάλους χώρους (ναυπηγεία και αλλού) περίμεναν να σχολάσει η πρωινή βάρδια, για να ανακοινώσουν την απεργία, υπονομεύοντας την προσπάθεια για έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων.
Η πείρα από τον τριήμερο απεργιακό αγώνα συζητιέται αυτές τις μέρες στα Παραρτήματα, με τη συμμετοχή μελών της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά και συνδικαλιστών από Επιτροπές Αγώνα του Συνδικάτου. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης, όπου θα καταλήξουν και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.
«Από τα χαράματα της Παρασκευής 6 Μάη, οι δυνάμεις του Σωματείου Λιθογράφων βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων για την περιφρούρηση της απεργίας», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και συνεχίζει:
«Η ετοιμότητα του κλάδου, που είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό, δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να μας αιφνιδιάσει, όπως θα ήθελε. Από νωρίς υπήρχαν αντιπροσωπείες του σωματείου με πρωτοπόρους εργάτες σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου, όπως «Ιρις», «Κοσκινίδης», «Ρόης», «Ματσούκης», «Αφοί Βλάχου», «Paper Action», «Χαϊδεμένος»».
Την ώρα, μάλιστα, της απεργιακής συγκέντρωσης, το πρωί της Παρασκευής, το σωματείο ενημερώθηκε ότι στο εργοστάσιο της «Ιριδας», όπου στεγάζεται η διεκπεραίωση των πρακτορείων Τύπου, έχει στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός, για να διακινήσει τις κυριακάτικες εφημερίδες. Αμέσως, σε συνεννόηση με το σωματείο των πρακτορείων Τύπου, απεργοί από τα μπλοκ των δύο κλάδων κατευθύνθηκαν στο Κορωπί για να περιφρουρήσουν την απεργία.
Στη διάρκεια της μέρας η φρουρά ενισχύθηκε από συναδέλφους άλλων Σωματείων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Οι τρεις είσοδοι έκλεισαν και αντιπροσωπεία των σωματείων κάλεσε όσους βρέθηκαν στο χώρο για δουλειά να αποχωρήσουν. Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, κανένα φορτηγό δεν έφυγε, ενώ από την απεργιακή φρουρά πέρασαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και αντιπροσωπείες από τις Ενώσεις του Τύπου, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα μαζί με τους απεργούς.
«Η παρουσία τους ήταν ευπρόσδεκτη από τις ταξικές δυνάμεις, παρ’ όλο που αργότερα, σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ προσπάθησε να καπηλευθεί αυτόν τον αγώνα ως δικό της κατόρθωμα», σημειώνει στο site της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.
«Αμεσα προγραμματίζουμε τρεις συσκέψεις με τις σωματειακές Επιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο της Ενωσης», σημειώνει ο Λ. Σακκάς και συνεχίζει: «Μετά, θα συγκαλέσουμε ανοιχτό ΔΣ και πρόθεσή μας είναι να φτάσει σε γενικές συνελεύσεις η συζήτηση για την αποτίμηση της απεργίας και τον παραπέρα σχεδιασμό της δουλειάς, με δεδομένο ότι τα προβλήματα «βράζουν«».
Τέλος, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων οργανώνει και ένα γλέντι για τους εργαζόμενους του κλάδου, την Κυριακή 29 Μάη, στη 1 μ.μ., στα «Ξύλινα» στην Καισαριανή (επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως), με φαγητό, κρασί και μουσικό πρόγραμμα από λαϊκή κομπανία.
Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται να έχει το κίνημα απέναντι στους σχεδιασμούς και τους ελιγμούς κυβέρνησης – εργοδοσίας, έρχεται από τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος.
Οπως περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Βασίλης Σταμούλης, όταν το μεσημέρι της Πέμπτης ενημερώθηκαν οι συνδικαλιστές του κλάδου για τις εξελίξεις, ο γραμματέας του Συνδικάτου της Αττικής και εργαζόμενος στην υποδηματοποιία «Φειδάς», έκανε εκείνη τη στιγμή περιοδεία σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης (κοπή, προετοιμασία, κατασκευή, παράδοση), όπου η παραγωγή σταμάτησε για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου και την κήρυξη απεργίας.
«Περίπου 100 εργαζόμενοι της επιχείρησης συμμετείχαν σ’ αυτή την πρώτη ενημέρωση, στην οποία καταγράφηκε η αγανάκτηση για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η αποφασιστικότητα να γίνει και να πετύχει η απεργία», μας λέει ο Β. Σταμούλης. Στο εργοστάσιο βέβαια το κλίμα είχε προετοιμαστεί, καθώς για την Παρασκευή ήταν ήδη προγραμματισμένη εκδήλωση του Συνδικάτου για την Πρωτομαγιά και για την ενημέρωση σχετικά με την απεργία.
Την άλλη μέρα, το εργοστάσιο έκλεισε, αφού η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. «Τώρα, αυτό που σχεδιάζουμε είναι ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου για την εκτίμηση της απεργίας και το σχεδιασμό της δουλειάς», καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ.
Στον κλάδο του Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, την Πέμπτη πριν την ανακοίνωση της απεργίας, τα κλαδικά συνδικάτα και η Ομοσπονδία είχαν προγραμματίσει εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς («Tasty», «Amstel», ΦΑΓΕ, «Nestle», ΕΒΓΑ και άλλες). Επειδή οι εξελίξεις από το πρωί έδειχναν ήδη πού πάει το πράγμα, οι εργαζόμενοι ενημερώνονταν να είναι σε ετοιμότητα και σε επαφή με τα Συνδικάτα και την Ομοσπονδία, όπως και έγινε.
«Σε χώρους που προηγήθηκε τέτοια δουλεία και υπήρχε υψηλός βαθμός ετοιμότητας, η απεργία πήγε καλά», μας είπε ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας.
Σε χώρους όπως η «Nestle», η επιτυχία της απεργίας κρίθηκε κυριολεκτικά στη μάχη της περιφρούρησης. Η πρωινή φρουρά συζήτησε με τους εργαζόμενους και το εργοστάσιο έμεινε κλειστό. Στη συνέχεια όμως, η εργοδοσία ξεκίνησε τα τηλέφωνα στους εργαζόμενους της απογευματινής βάρδιας, καλώντας τους να πάνε κανονικά για δουλειά, ενώ οι πρωινοί απεργοί εκβιάζονταν τώρα να δουλέψουν βράδυ!
Το κλαδικό σωματείο της Αττικής και η Ομοσπονδία ενημερώθηκαν γι’ αυτήν την εξέλιξη, ενώ γινόταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Αμέσως, συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου βρέθηκαν στο χώρο του εργοστασίου και η περιφρούρηση της απεργίας συνεχίστηκε με επιτυχία, αφού κανείς εργαζόμενος δεν μπήκε τελικά για δουλειά.
«Αυτήν την πείρα της απεργίας θέλουμε να τη συζητήσουμε τώρα με τους εργαζόμενους του κλάδου», μας λέει ο Μ. Καραντούσιας. Γι’ αυτό το σκοπό, προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες συνεδριάσεις και συσκέψεις των Συνδικάτων και της Ομοσπονδίας ανά περιοχή, βάζοντας μπροστά τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς και τον παραπέρα σχεδιασμό της πάλης.