Ένα στιλέτο ηλικίας 3.300 ετών, που βρέθηκε στην Αίγυπτο, στον ανεκτίμητης αξίας θησαυρό του φαραώ Τουταγχαμών, είχε σφυρηλατηθεί με σίδερο που προερχόταν από μετεωρίτη, υποστηρίζεται σε μια μελέτη Αιγυπτίων και Ιταλών επιστημόνων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 20 Μάη στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Μετεωρίτες και Πλανητικές Σπουδές».
Το μαχαίρι ήταν κρυμμένο ανάμεσα στις λεπτές λωρίδες του υφάσματος που κάλυπταν τη μούμια του Τουταγχαμών. Οι 13 Αιγύπτιοι και Ιταλοί επιστήμονες, αφού ανέλυσαν τη σύνθεσή του βρήκαν πως η λάμα περιείχε 10% νικέλιο και 0,58% κοβάλτιο. Όπως εξήγησαν οι περιεκτικότητες αυτές υποδηλώνουν ότι το υλικό προήλθε από το διάστημα.
Η σύνθεση της λάμας καθορίστηκε με ακρίβεια χάρη στη μέθοδο της φασματοσκοπικής ανάλυσης φθορισμού ακτίνων X, εξηγούν στη μελέτη τους οι επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Μιλάνου, του Πανεπιστημίου της Πίζας και του Μουσείου του Καΐρου.
Δεξιοτέχνες στην κατεργασία σιδήρου
Ο Μαχμούντ Ελ Χαλουάγκι, πρώην διευθυντής του Μουσείου του Καΐρου ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, επιβεβαίωσε σήμερα τα συμπεράσματα αυτά. «Η ποιότητα κατασκευής του στιλέτου δείχνει ότι την εποχή του φαραώ Τουταγχαμών οι Αιγύπτιοι ήταν ήδη δεξιοτέχνες στην κατεργασία του σιδήρου», υπογραμμίζει η μελέτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φαραώ γνώριζαν την προέλευση του σιδήρου που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή τέτοιων αντικειμένων. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της 19ης Δυναστείας πλάστηκε μια νέα λέξη για να τον περιγράψει, η οποία σήμαινε «σίδηρος του ουρανού». Η εισαγωγή αυτής της λέξης υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν πως αυτά τα σπάνια κομμάτια σιδήρου είχαν κυριολεκτικά πέσει από τον ουρανό.
Το 2013, αρχαιολόγοι απέδειξαν ότι τα αρχαιότερα σιδερένια αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε μια αιγυπτιακή νεκρόπολη -χάντρες από ταφικά περιδέραια ηλικίας 5.000 ετών- είχαν κατασκευαστεί με σίδερο από μετεωρίτες.
Μυθικός φαραώ
Ο Τουταγχαμών, ο οποίος βασίλεψε τον 14ο αιώνα π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 19 ετών, αφού έμεινε στον θρόνο μόλις για εννιά χρόνια, είναι σήμερα ένας από τους γνωστότερους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, κυρίως χάρη στον αμύθητο θησαυρό που βρέθηκε στον τάφο του.
Στο μαυσωλείο του, που παρέμεινε ασύλητο, βρέθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα περισσότερα από 5.000 αντικείμενα πολλά από τα οποία ήταν κατασκευασμένα από ατόφιο χρυσάφι. Ανάμεσά τους ήταν και το στιλέτο με τη χρυσή λαβή και λάμα που δεν είχε οξειδωθεί.