Ανακαλύφτηκε ο μεγαλύτερος εξωπλανήτης σε τροχιά γύρω από δυο άστρα που έχει βρεθεί έως και σήμερα έχοντας ακτίνα και μάζα ανάλογη με αυτήν του Δία. Ο νέος εξωπλανήτης έχει την ονομασία Kepler-1647b και βρίσκεται σε απόσταση 3.700 ετών φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου. Σχετική δημοσίευση θα γίνει στο περιοδικό «The Astrophysical Journal».
Ο Kepler-1647b έχει ηλικία περίπου 4,4 δισεκατομμυρίων ετών περίπου δηλαδή όσο και η Γη και είναι ένας γίγαντας αερίων σαν τον Δία. Τα δύο άστρα γύρω από τα οποία περιφέρεται, μοιάζουν με τον Ήλιο, με το ένα να είναι λίγο μεγαλύτερο και το άλλο λίγο μικρότερο.
Πλανήτες σε τροχιά γύρω από δύο αστέρια είναι γνωστά ως πλανήτες «circumbinary» ή μερικές φορές και ως πλανήτες «Tatooine», προς τιμήν του γενέτειρα πλανήτη του «Luke Skywalker» στο «Star Wars».
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Kepler, οι αστρονόμοι εντόπισαν μικρές διαφορές στη φωτεινότητα που υπαινίσσονται ότι ένας πλανήτης μπορεί να διέρχεται μπροστά από ένα άστρο, μπλοκάροντας ένα μικρό μέρος του φωτός του.
«Αλλά η εύρεση «circumbinary» πλανητών είναι πολύ πιο δύσκολη από πλανήτες γύρω από ένα αστέρι», δήλωσε ο αστρονόμος William Welsh. «Οι διελεύσεις δεν είναι τακτικές στο χρόνο και μπορεί να ποικίλλουν σε διάρκεια και βάθος».
«Είναι λίγο περίεργο το γεγονός ότι ο τεράστιος αυτός πλανήτης πήρε τόσο καιρό να επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι είναι πιο εύκολο να βρεθεί ένας μεγάλος πλανήτης από ένα μικρό», δήλωσε ο αστρονόμος Jerome Orosz. «Αλλά αυτό επειδή η τροχιακή περίοδος του είναι μεγάλη».
Ο πλανήτης χρειάζεται 1.107 ημέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από τα άστρα ξενιστές του, σπάζοντας την τάση των «circumbinary» πλανητών να έχουν κοντινές τροχιές στα άστρα τους.
Ο Laurance Doyle αστρονόμος στο Ινστιτούτο SETI παρατήρησε μια διέλευση το 2011, αλλά χρειάστηκαν περισσότερα στοιχεία και αρκετά χρόνια ανάλυσης για να επιβεβαιωθεί πως η διέλευση όντως προκλήθηκε από έναν «circumbinary» πλανήτη.