Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «Μαρινόπουλος» διοργάνωσαν την Τετάρτη το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι ταξικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό Σωματείο, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα των Νότιων Συνοικιών της Αττικής.
Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να εμφανιστεί εκπρόσωπος της εταιρείας για να τους ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις της. Στην άρνηση της εργοδοσίας να μιλήσει μαζί τους, οι εργαζόμενοι με μια αιφνιδιαστική ενέργεια πέρασαν την κεντρική πύλη, παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας και της εταιρείας secutity να τους εμποδίσει, και πορεύτηκαν μέχρι το κτίριο που στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.
Υποχρέωσαν την εργοδοσία σε συνάντηση
Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η εταιρεία υποχρεώθηκε τελικά να δεχτεί αντιπροσωπεία τους, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι ουσιαστικό. Αντίθετα, η συνάντηση με την εκπρόσωπο της εργοδοσίας επέτεινε κι άλλο την ανησυχία τους, καθώς αναλώθηκε σε ασάφειες, επαναλαμβάνοντας ότι επιδιώκει την «επιστροφή στην κανονικότητα». Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο όμιλος «Μαρινόπουλος» κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα τριών ακόμα συνδεδεμένων εταιρειών, της «Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ», της «Express m ΑΕ» και της «ΞΥΝΟΣ ΑΕ».
Η πρώτη, είναι η «μητρική» εταιρεία του ομίλου, η οποία ασκεί διοίκηση και επί της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά του. Η «Express m ΑΕ» αριθμεί 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικά χρέη 275 εκ. ευρώ και η τρίτη περιλαμβάνει 19 μικρά σούπερ Μάρκετ, τα οποία είχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η «Μαρινόπουλος». Τα καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και στην Ηπειρο, με συνολικό «άνοιγμα» 19,6 εκ. ευρώ.
Οπως και στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ, το Πρωτοδικείο έδωσε σήμερα προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι την Παρασκευή 1 Ιούλη, οπότε θα συζητηθούν όλες (και οι τέσσερις) αιτήσεις για τη λήψη ή όχι προσωρινής διαταγής, μέχρι τη συζήτηση των κύριων αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99, που ορίστηκε για τις 16 Νοέμβρη σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ και στις 21 Σεπτέμβρη για τις άλλες τρεις εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση ότι όλες μαζί θα συνδικαστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οπότε θα κριθεί οριστικά το μέλλον της επιχείρησης.
Από την άλλη, υπάρχουν προμηθευτές που ζητάνε δικαστικά να αρθεί τώρα η προσωρινή προστασία και να ξεκινήσει άμεσα η πτωχευτική διαδικασία, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές.
Ούτε βήμα πίσω!
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματά της και τους κάλεσε να μεταφέρουν το μήνυμα της οργάνωσης και της κινητοποίησης σε όλα τα μαγαζιά. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας, η οποία προσπαθεί με τεχνάσματα να τους καθησυχάσει και να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στο σχέδιο για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και μόνο.
Με συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Εργάτη τα δικαιώματά σου να μην τα παραδώσεις, την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις», έστειλαν μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων, όπως αυτά που σχεδιάζει η εταιρεία με την ανοχή ή και τη στήριξη της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού Σωματείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο γγ του υπουργείου Εργασίας, όσο και η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό Σωματείο αναπαραγάγουν αυτούσια την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας και καλλιεργούν τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους, ενώ έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για τα εναπομείναντα δικαιώματά τους.
Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η προσωρινή δικαστική προστασία που ζητάει η εταιρεία, με την αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους από νέες περικοπές μισθών, απολύσεις, ανατροπές σε δικαιώματα, αφού στόχος της εργοδοσίας είναι η «εξυγίανση», που σημαίνει νέο γύρο επίθεσης σε βάρος τους.
Το κλαδικό Σωματείο και οι ταξικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό Σωματείο διεκδικούν: Να πληρωθεί κανονικά ο Ιούνης και να καταβληθεί το επίδομα άδειας (και τα δύο θα πρέπει να καταβληθούν την Πέμπτη 30 Ιούνη), να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα έναντι των πιστωτών της εταιρείας.