Ο Φιντέλ Κάστρο Ρους γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926, στη φυτεία ζαχαροκάλαμου της οικογένειάς του στην επαρχία Οριέντε της Κούβας. Οντας γιος κτηματία και έχοντας λάβει καλή μόρφωση, ο Κάστρο παντρεύτηκε την Μίρτα Ντιάζ Μπαλάρτ, μέλος μιας από τις πιο εύπορες οικογένειες της Κούβας. Θα μπορούσε, λοιπόν, να είχε εξασφαλίσει μια άνετη ζωή ως προνομιούχο μέλος της πλούσιας ολιγαρχίας της Κούβας, συγκεντρώνοντας αμερικανικά δολάρια από μια κουβανέζικη οικονομία, βασισμένη στον τουρισμό ελεγχόμενη από τη μαφία της Αβάνας.
Ο Κάστρο όμως επέλεξε άλλο δρόμο και όταν έφτασε στα είκοσι ένα του χρόνια είχε ήδη εξελιχθεί σε άνθρωπο – θρύλο με όραμα να ηγηθεί μιας μαζικής επανάστασης που θα οδηγούσε στην κοινωνική αλλαγή.
Οι πρώτες του προσπάθειες απέτυχαν παταγωδώς κι ο Κάστρο πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή μετά από μια μάταιη επίθεση σε στρατιωτική βάση το 1953. Ο λόγος που έβγαλε κατά τη διάρκεια της δίκης του «Η Ιστορία θα με αθωώσει» καταδίκαζε το δικτατορικό καθεστώς του Φουλγκένσιο Μπατίστα και βγαίνοντας από τη φυλακή το 1955 ο Κάστρο ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες προς εύρεση χρηματικών πόρων. Γνώρισε τον Αργεντινό επαναστάτη Ερνέστο «Τσε Γκεβάρα» στο Μεξικό, όπου και αποφάσισαν να κάνουν ανταρτοπόλεμο που θα οδηγούσε στην καθαίρεση του Μπατίστα το 1959. «Εγινε εμμονή του Κάστρο να εξαλείψει κάθε ανθρώπινη κοινωνική και οικονομική ανεπάρκεια στην Κούβα». Παρ’ όλες τις δυσκολίες, το κίνημα του Κάστρο κέρδισε την αποδοχή και μέχρι το 1960 κρατικοποίησε όλες τις αμερικανικές περιουσίες και έκανε μια συμφωνία με τη Σοβιετική Ενωση για πετρέλαια. Οι εύποροι Κουβανοί είχαν αρχίσει να φεύγουν από τη χώρα και πολλοί εξόριστοι στη Φλόριδα είχαν αρχίσει να εκπαιδεύονται για αντεπανάσταση. Εγιναν επανειλημμένες προσπάθειες από τους Αμερικανούς για ανατροπή της κυβέρνησης Κάστρο και κυρίως το φιάσκο του Κόλπου των Χοίρων όταν χίλιοι τρακόσιες εξόριστοι με τη βοήθεια της CIA επιχείρησαν να εισβάλουν στη χώρα με το σκεπτικό πως μια τέτοια εισβολή θα ενέπνεε το λαό να ξεσηκωθεί και να εναντιωθεί στον Κάστρο . Οι Κουβανοί όμως αντί να εναντιωθούν στον Κάστρο τον στήριξαν.
Οι Κουβανοί μέχρι σήμερα θεωρούνται εχθροί των Αμερικανών. Παραμένει ένας ανεξάρτητος και περήφανος λαός. «Εχουμε περάσει τεράστια ηθική νηστεία για πάνω από τριάντα πέντε χρόνια, μια ηθική νηστεία που μας έχουν επιβάλει αυτοί που προσπαθούν να καταστρέψουν την Επανάστασή μας αυτοί που έχουν προσπαθήσει να μας πεθάνουν της πείνας και να υπονομεύσουν την οποιαδήποτε μορφή προόδου στη χώρα μας». Φιντέλ Κάστρο σε ομιλία του προς Καναδούς και Αμερικανούς.
Πόσες φορές δεν προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν ή προέβλεψαν το θάνατό του εξαιτίας του γήρατος ή ασθενειών; Μυριάδες…
Ομως, παραμένει θαλερός, δηλώνοντας και απαντώντας σε όσους προσπαθούν να απομονώσουν την Κούβα: «Επιθυμούμε να ζούμε εν ειρήνη, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας»…
http://www.rizospastis.gr