Σε μια απαράδεκτη παρέμβαση σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος προχώρησε πριν από λίγες μέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Με το επιχείρημα ότι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει την εγκυρότητα των εκλογών των συνδικαλιστικών φορέων είναι η «Δικαιοσύνη» (!), αποδέχτηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Σωματείου Εργαζομένων στην «Alpha Bank» και αποφάσισε την αναστολή των αποφάσεων του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (στις αποφάσεις συμπεριλαμβάνονται οι αρχαιρεσίες και τα αποτελέσματά τους για την ανάδειξη νέας διοίκησης)!
Με άλλα λόγια, το Πρωτοδικείο δεν αναγνωρίζει στα συνδικάτα το δικαίωμα να ελέγχουν το κατά πόσο τηρούνται οι καταστατικές διαδικασίες που αφορούν, έτσι ή αλλιώς, στη συγκρότηση των οργάνων τους. Πρόκειται για απόφαση που αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την ωμή παρέμβαση του αστικού κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα μπροστά στο νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Υπενθυμίζεται ότι το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), που έγινε στα τέλη Μάη, είχε αποκλείσει ομόφωνα το Σωματείο Εργαζομένων στην «Alpha Bank», καθώς η διοίκηση του σωματείου δεν είχε τηρήσει τις προβλεπόμενες από το καταστατικό του ΕΚΑ διαδικασίες. Κατά της απόφασης του Συνεδρίου στράφηκε το σωματείο με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία αποδέχθηκε με το παραπάνω επιχείρημα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι αποκαλυπτικό. Μεταξύ άλλων διατυπώνει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΕΚΑ αποκλεισμός αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες που τους ανέδειξαν και στη συνέχεια αναφέρει: «Ο έλεγχος του κύρους των κάθε φύσεως εκλογών των οργάνων σωματείων απόκειται στη δικαιοδοτική κρίση των Δικαστηρίων και όχι των διοικητικών συμβουλίων ή γενικών συνελεύσεων (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση ως γενική συνέλευση θεωρείται το Συνέδριο του ΕΚΑ) των υπερκείμενων οργανώσεων, τα οποία δεσμεύονται από το εκλογικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών της πρωτοβάθμιας οργάνωσης – μέλους της, που αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων τους για τα συνέδρια των τελευταίων».
Ακόμα, ο δικαστής κρίνει ότι από το Συνέδριο μέχρι σήμερα, η νεοεκλεγμένη διοίκηση του ΕΚΑ δεν έχει πάρει αποφάσεις, παρά μόνο εκδίδει δελτία Τύπου! Και εδώ μπαίνει ένα ακόμα ερώτημα: Πώς μια δικαστής και με ποια κριτήρια αξιολογεί τη δράση μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, με τρόπο μάλιστα που να αποτελεί κριτήριο της ύπαρξής της ή όχι;
Ύστερα από αυτόν το «συλλογισμό», η δικαστής – ως να εμπαίζει το συνδικάτο – λέει ότι «η δικαστική επέμβαση στη σωματειακή αυτονομία να καθίσταται όσο το δυνατόν ανώδυνη»! Ολα αυτά, ενώ στο σκεπτικό υπάρχει η έμμεση παραδοχή ότι το Σωματείο, στην κατάσταση ψηφισάντων που είχε καταθέσει, περιέλαβε και εργαζόμενους που ψήφισαν χωρίς να έχουν το δικαίωμα (γιατί ανήκουν σε τοπικά παραρτήματα του σωματείου εκτός Αθήνας) αλλά και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί πόσοι ήταν αυτοί.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η ιδιαίτερη σπουδή που επέδειξε το δικαστήριο να βγάλει μια τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι σε ένα σχεδόν μήνα εκδικάζεται η ακυρωτική αγωγή που έχει καταθέσει το σωματείο σε βάρος του ΕΚΑ. Μάλιστα, η δικαστής σπεύδει να παρέμβει και στο αποτέλεσμα της αγωγής, σημειώνοντας: «Πιθανολογείται ότι είναι άκυρα (σ.σ. οι αρχαιρεσίες του ΕΚΑ) και θα γίνει δεκτή η σχετική (…) αγωγή ακυρώσεως»…
http://www.902.gr