ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: Πάμε γερά, πάμε ταξικά, στις 8 Δεκέμβρη κανένας για δουλειά!



 Με αυτό το σύνθημα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας

Σε καθημερινή δράση για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, βρίσκονται συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

 Δίπλα στην ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση στα νέα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης, κουαρτέτου και εργοδοσίας, ανεξάρτητα από τους ελιγμούς τους και με ετοιμότητα άμεσης απάντησης σε περίπτωση που επιχειρήσουν αιφνιδιαστική ψήφιση των νέων αντεργατικών μέτρων, οι ταξικές δυνάμεις υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση, να διεκδικήσουν την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Πικετοφορίες σε Αθήνα και Λάρισα

Πικετοφορία με το σύνθημα «ΠΑΜΕ γερά, πάμε ταξικά, στις 8 Δεκέμβρη κανένας για δουλειά» έγινε το περασμένο Σάββατο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας από εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και νεολαίους.

Η πικετοφορία ξεκίνησε από την Ομόνοια, όπου έγινε μια σύντομη ομιλία από την Γιάννα Ποθητού, από την Επιτροπή Ανέργων του 5ου – 6ου Διαμερίσματος. Συνεχίστηκε στις κεντρικές οδούς Αθηνάς και Ερμού μέχρι το Σύνταγμα, με συνθήματα και μοίρασμα ανακοινώσεων, καλώντας το λαό να πάρει μέρος μαζικά στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση.

Την πικετοφορία οργάνωσαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Δήμου Αθήνας, η ΟΒΣΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και οι Λαϊκές Επιτροπές από το Δήμο Αθηναίων.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν το Σάββατο και σε Μπραχάμι, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Λαύριο και Νέα Μάκρη, καθώς και την Παρασκευή στη Λάρισα, από το Εργατικό Κέντρο του νομού.

Απεργιακό κάλεσμα σε όλους τους κλάδους

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια της χώρας στις 8/12, καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι ναυτεργάτες.

Παράλληλα, στο απεργιακό της κάλεσμα, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους στον κλάδο: «Στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τους αντεργατικούς νόμους, έχουν επιβάλει ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, που προβλέπουν περικοπές επιδομάτων, μειώσεις μισθών με τη βοήθεια και Ενώσεων Προσώπων που έφτιαξαν οι ίδιοι, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Τελευταίο φαινόμενο τα δουλεμπορικά γραφεία που πληθαίνουν και ενοικιάζουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας, στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και κεφάλαιο, η Ομοσπονδία τονίζει: «Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω αν αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας και στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα! Να θυμηθούμε ότι όσα σήμερα μας παίρνουν πίσω κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης».

Στις αξιώσεις των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου, που επιβεβαιώνουν τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, αναφέρεται η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). «Η ανάκαμψη των κερδών τους είναι δικός τους στόχος που τον βαπτίζουν ως «εθνικό στόχο». Ο ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος) αξιώνει ακόμα και τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στα σύνορα με τη Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Ο δικός τους στόχος είναι να αυξήσουν το βαθμό εκμετάλλευσής μας. Πατάει πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας. Οχι μόνο δεν θα επιστραφεί το παραμικρό, αλλά θα αφαιρεθούν κι άλλα, για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους στην απεργία.

Σε συμμετοχή στην απεργία στις 8/12, με κλείσιμο των καταστημάτων τους και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καλούν τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Στην απεργία καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας:

— Σε Γενική Συνέλευση προχωρά αύριο Τετάρτη το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

— Σε ανοιχτή συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου καλεί αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής, στα γραφεία του στο ΕΚΑ.

— Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Πέμπτη 1/12, στις 7 μ.μ., το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Ευγενίδου 5).

— Σε συσκέψεις μπροστά στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Βοιωτίας. Το πρόγραμμα των συσκέψεων είναι το εξής: Χαλκίδα, Παρασκευή 2/12, 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θήβα, Σάββατο 3/12, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Οινόφυτα, Δευτέρα 5/12, 6 μ.μ., στο ΚΕΠ.

Πρωτοβουλίες από Λαϊκές Επιτροπές

Τη δική τους συμβολή στην προετοιμασία της απεργίας έχουν οι Λαϊκές Επιτροπές, οργανώνοντας συσκέψεις, αποφασίζοντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας προχώρησε σε σύσκεψη, όπου αποφασίστηκαν εξορμήσεις για την απεργία σε κάθε εργασιακό και μαζικό χώρο, στα σχολεία και στις γειτονιές, καθώς και συγκέντρωση την Παρασκευή 2/12, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σε αντίστοιχη σύσκεψη, η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου διαμόρφωσε το εξής πρόγραμμα εξορμήσεων: Σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 π.μ., στην GAP. Αύριο, Τετάρτη, στις 6.50 μ.μ., στην «Τσακίρης Μαλλάς». Την Πέμπτη 1/12, στην «E-Value». Την Παρασκευή 2/12, στις 6.30 π.μ., στο Μετρό της Δάφνης. Το Σάββατο 3/12 στην πλατεία Καλογήρων, τις καφετέριες και τα σούπερ μάρκετ και τη Δευτέρα 5/12, στις 7 μ.μ., στα σούπερ μάρκετ.

Παίρνοντας το λόγο στη σύσκεψη, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων μετέφεραν πείρα από μάχες που δόθηκαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Συνδικάτο Οικοδόμων, που οργάνωσε παρεμβάσεις και στάση εργασίας, διεκδικώντας και τελικά πετυχαίνοντας εργολάβος να πληρώσει τα δεδουλευμένα τριών μηνών που χρωστούσε σε εργαζόμενους.

http://www.rizospastis.gr

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός