Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ και η επίσκεψη Μακρόν συνθέτουν την «επιστροφή στην κανονικότητα» για λογαριασμό του κεφαλαίου
Κλίμα προσδοκιών επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα, ως «φερετζέ» για τη «θύελλα» αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται τις επόμενες βδομάδες, καθώς μπαίνουμε «στα γεμάτα» στις προετοιμασίες για την τρίτη «αξιολόγηση» και τα συνοδευτικά της.
Καταρχάς, τα κυβερνητικά επιτελεία παρουσιάζουν τη ΔΕΘ ως «ορόσημο» και «σημείο εκκίνησης» στην τελική ευθεία προς την τάχα «οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία», την οποία τοποθετούν στο καλοκαίρι του 2018. Επιχειρηματολογούν υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της τρίτης «αξιολόγησης» και διαφημίζουν τα «επιτεύγματα» της αντιλαϊκής τους πολιτικής, όπως τα ματωμένα πλεονάσματα, που έχουν προκαλέσει αναβαθμίσεις και συγχαρητήρια από τους καπιταλιστικούς «οίκους αξιολόγησης».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συναντήσει τους εκπροσώπους των τοπικών επιμελητηρίων. Τον Αλ. Τσίπρα θα συνοδεύουν και πολλοί υπουργοί, σε μια επιχείρηση να στηθεί άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα προκειμένου τάχα να καταγραφούν τα αιτήματα των φορέων της πόλης και να δοθούν «απαντήσεις» στην ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 9/9, όπως διαχέεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι «απαντήσεις» ή οι «δεσμεύσεις», βεβαίως, θα απευθύνονται στο κεφάλαιο, για την ανάκαμψη των κερδών του οποίου επιταχύνει η κυβέρνηση την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών ρυθμίσεων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο να αξιοποιήσει και τις επισκέψεις του Ιταλού πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου μέσα στο Σεπτέμβρη στην Ελλάδα, εμφανίζοντας την παρουσία τους στη χώρα ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ίδια και στην πολιτική της. Μια ψήφος που δίνεται, βέβαια, απλόχερα εφόσον η πολιτική της συντρίβει εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως ακριβώς κάνουν στις χώρες τους όλες οι κυβερνήσεις στις χώρες – μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για την επίσκεψη Μακρόν ο φιλοκυβερνητικός Τύπος παίζει τα ρέστα του στην καλλιέργεια πανηγυρικού κλίματος και προσδοκιών, εφόσον μιλά για «απόβαση επενδυτών μαζί με τον Μακρόν», ότι «το ενδιαφέρον τους καλύπτει ευρύ φάσμα και έρχονται με συγκεκριμένες προτάσεις». Ακόμα, ότι η επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύει στις 7-8/9 τον Γάλλο Πρόεδρο στην Ελλάδα περιλαμβάνει εκπροσώπους ενεργειακών, τουριστικών, χρηματοπιστωτικών και κατασκευαστικών «κολοσσών», οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα ώστε να έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για να προχωρήσουν «συνέργειες». Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον που φαίνεται να αναθερμαίνεται από γαλλικά μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους, συνδέεται και με την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στον κλάδο της Ενέργειας και άλλων νευραλγικών υποδομών.
Παράλληλα, «τρέχουν» οι διεργασίες για το άνοιγμα του κύκλου της τρίτης «αξιολόγησης», με επόμενο σταθμό τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 4 Σεπτέμβρη. Περί τα μέσα του επόμενου μήνα καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, με κεντρική ατζέντα την πορεία απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων, των δημοσιονομικών μεγεθών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και της προετοιμασίας του εδάφους για τα αντιλαϊκά παζάρια που θα ακολουθήσουν τον Οκτώβρη με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου.
Την ίδια ώρα, ο πήχης της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2018 έχει βάση εκκίνησης την υπερπαραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 6,6 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ), προκειμένου βέβαια να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας με τους δανειστές. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 κατατίθεται στη Βουλή στις 2 Οκτώβρη. Σε αυτό ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων ολόκληρης της μνημονιακής περιόδου, ενώ με βάση όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί, προστίθενται και νέα μέτρα, με έμφαση στην περαιτέρω κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Μεταξύ άλλων, για την επόμενη χρονιά προετοιμάζονται παρεμβάσεις όπως η περαιτέρω καρατόμηση των επιδομάτων για την Κοινωνική Πρόνοια, του κονδυλίου για το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, η πλήρης κατάργηση παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» και, βέβαια, η παραπέρα κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με φόντο την οριστική κατάργησή του μέχρι το τέλος του 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα λεγόμενα από την κυβέρνηση περί της «δίκαιης ανάπτυξης», με φόντο βέβαια και τις εξαγγελίες στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αποτελούν μια ακόμη ανοιχτή πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πολλαπλασιάζονται εν μέσω των επίσημων εκτιμήσεων για ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2018, σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018-2021 της κυβέρνησης.
«Ενα το κρατούμενο» είναι η ακατάπαυστη ενίσχυση των αντιλαϊκών μέτρων και για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, για το 2019 η προβλεπόμενη ανάκαμψη με ρυθμό 2,6% συνδυάζεται με την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων.
Το 2020 με ανάκαμψη 2,3% θα ακολουθήσει το νέο σφαγείο στο αφορολόγητο όριο (μισθωτοί, συνταξιούχοι), σε συνέχεια της καρατόμησης που εφαρμόστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ήδη από τα λαϊκά εισοδήματα του 2016.